Właśnie się dowiedziałam, że tu trafiłam

Ponieważ zostałam publicznie posądzona o oszustwo i podłość, czuję się w obowiązku wyjaśnić sprawę.
Wszystkie fanty z prowadzonych przeze mnie bazarków wysłałam - dzień po otrzymaniu ostatniego przelewu z zakończonych aukcji. Różnica czasowa w wysyłaniu pieniędzy spowodowała, że kilka osób czekało dłużej. Te kilka osób miało prawo mieć pretensje
o opóźnienie (np. Basica na przesyłkę - od przyjścia przelewu do mojej wizyty na poczcie - czekała 16 dni) i za to opóźnienie w dobrej woli przeprosiłam je na wątkach bazarkowych oraz na PW.
Dziękuję wiorze, Marudce oraz anji11 za cierpliwość. Dziękuję również ewcee, ewie_b i _koko za rozsądne, pozbawione osądów podejście, a barbie50 za wyważone słowa (mimo goryczy).
Niestety, dwie osoby osądziły mnie szybko i niesłusznie. Obrażanie mnie, oskarżanie o naciąganie, oszustwo, o odbieranie pomocy innym zwierzakom - to gruba przesada. To niesprawiedliwość. To również przestępstwo, ale kwestie prawne pomińmy.
Basica pisze:_kathrin pisze:To może warto, aby te osoby, które dostały wylicytowane przedmioty, przeprosiły Behemotkę

Dostałam wylicytowany kubeczek po prawie miesiącu, jestem pewna, że gdyby nie nagłośnienie sprawy na tym forum, przesyłka nigdy by niedotarła, nie widzę więc powodu do przeprosin....najwyżej
podziękowania behemotce za wysyłkę towaru....choć bardzo spóźnioną
Telepatia? Na jakiej podstawie masz taką pewność? NIGDY nie dałam podstaw do przypuszczeń czy podejrzeń, że moje intencje są nieuczciwe. Wielokrotnie brałam udział w bazarkach, zawsze wpłacałam zadeklarowaną kwotę (nieraz wyższą), z poprzedniego bazarku również całkowicie się rozliczyłam.
Przeprosiny z etycznego punktu widzenia wypadałoby złożyć za te nieprawdziwe oskarżenia:
Basica pisze:z jej wątku wiem, że zamierzała wyjechać z kraju do Szkocji....czyżby w ten sposób zbierała sobie na bilet?
Basica pisze:nie lubię oszukańców
Basica pisze:myslę, że to oszustka zarabiajaca w nieprzepisowy sposób....to jest behemotko nieludzkie, tym sposobem odbierasz innym zwierzaczkom pomoc, na którą czekają

Basica pisze:z Barbra50 od początku września czekamy na zapłacone przez nas fanty....
(W ostatnim przypadku prawdą byłoby "od 16 września")
Napisałaś, że przepraszać nie zamierzasz. Ok, twój wybór. Natomiast powinnaś odwołać obelgi. Chyba że tak łatwo i szybko rozgłaszasz publicznie jedynie oskarżenia, a już z ich odwołaniem, gdy okażą się niesłuszne, jest problem. W takim razie albo napisz, że oszustką nie jestem, albo uzasadnij, dlaczego nadal mnie tak nazywasz - mimo wyjaśnienia sprawy, wysłania fantów i przeproszenia za opóźnienie.
violavi pisze:Ja nie widzę powodu, dla którego miałabym przepraszać behemotkę.
Za co? Za to, że upominałam się o swój fant z bazarku?
Nie. Za to:
violavi pisze:Ja niestety też zostałam oszukana przez behemotke.
Zresztą, jak wyżej. Przepraszać nie musisz i nie masz obowiązku, to kwestia moralnego wyboru. Natomiast skoro publicznie nazwałaś mnie oszustką, wypada publicznie przyznać, że nią nie jestem - skoro Cię nie oszukałam.