Wiejskie kocięta - szukamy pomocy

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob cze 16, 2007 13:50 Wiejskie kocięta - szukamy pomocy

Za tydzień planujemy wyjazd do naszego zaprzyjaźnionego agroturystycznego gospodarstwa w zabitej dechami wsi na kielecczyźnie. przy rezerwacji miejsc w trakcie rozmowy zeszliśmy na koty gospodarzy i okazało się że ich podobno wysterylizowana 8O kota właśnie powiła trzy :( cudne kociątka.....dokładnie nawet nie wiedzą kiedy.....najprawdopodobnie na początku maja. Małe mają zatem ok. 5 tygodni. Nie wiadomo jakiej są płci właściwie nic nie wiadomo oprócz tego że jedno jest buraskiem, jedno biało - łaciatkiem a ostetnie zupełnie czarne. My będziemy u tych gospodarzy za tydzien maleństwa będą zatem ok. 6 tygodniowe. Czy można takie trzpioty zabrać od matki?
Martwię się o te maleństwa wiadomo jak jest na wsi. Koty nie dostają nic jeść bo przecież same upolują :cry: Żadnych szczepień żadnej opieki. Koszmar....Trzeba też koniecznie wysterylizować mamuśkę! I tutaj zaczyna się następny problem. Po pierwasze brak finansów w naszym skromnym budżecie po drugi będziemy tam tylko przez weekend a kota po zabiegu musi być przecież pod czujną opieką....Czy ktoś może mnie oświecić i mniej więcej przewidzieć kiedy może mieć następną rujkę? Może udałoby mi się wybrać tam kolejnym razem na dłużej i opiekować się nią po zabiegu... a po trzecie jeśli chodzi o maluchy nie ma dokąd ich zabrać. Mamy już dwa koty i dwa psy, którym ledwo udało sie załatwić opiekuna na czas naszego urlopu w lipcu.
Kochani czy jest szansa na znalezienie w przeciągu tygodnia domków tymczasowych dla - nie wiadomo jakich - kocich malentasów?Mieszkamy w Katowicach ale domki mogą być z przebiegu całej trasy z za Kielc do Katowic oraz okolic Katowic - dowieziemy maleństwa gdzie trzeba. I jeszcze jedna prośba chciałabym wystawić na licytację jakieś drobiazki żeby uzbierać co nie co na sterylkę tylko nie wiem jak się za to zabrać. Liczę na pomoc Forumowiczów i z góry dziękuję za każą dobrą radę

Sylda

Od: Wto lut 21, 2006 1:04

Post » Sob cze 16, 2007 15:33

Syldo, napiszę co wiem, najwyżej ktoś mnie poprawi. Moim zdaniem najlepiej jest odbierać matce kotki minimum 8 tygodniowe, ale np. w ostatnich "Kocich sprawach" - takie czasopismo, jedna wetka pisała, że odealny wiek to 6 tygodni...Nie zgadzam się, ale mniejszym złem w tej sytuacji jest zabrać koty niż zostawić. Trzymam zatem kciuki za dom tymczasowy lub stały, choć wiem, jak o niego trudno - sama teraz szukam dom kotom bezdomnym, bo tak jak Ty nie mogę ich zabrać )ze względu na męża i lipcowy wyjazd).
Co do rujki - kotka może już ją mieć lada chwila. Trzeba ciąć. Może spróbuj przekonać gospodarzy, żeby po sterylce pilnowali, aby kotka siedziała w zamkniętym pomieszczeniu, w kubraczku aż do zdjęcia szwów (chyba, że wet założy rozpuszczalne). Może nie są aż tak niereformowalni. Co do aukcji na ten cel - po prostu załóż wątek na KOCIM BAZARKU i napisz w temacie, że na sterylkę wiejskiej kotki.
Kochana jesteś, że się chcesz zająć tą sprawą. Trzymam kciuki!

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27