ZAADOPTUJE KOTA

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw cze 23, 2011 2:08 Re: ZAADOPTUJE KOTA

Zlloty pisze:Dobra, nie męczcie chłopa. Sprawa wygląda tak:
kot bez badań, szczepień itp. moze być kiepskim pomysłem, jeśli już po przygarnięciu futrzaka okaże się, że ma kocią białaczkę lub koci HIV. Są to sprawy nieuleczalne, co więcej, po takim kocie potrzebna jest ok. półroczna przerwa przed przygarnięciem kolejnego. To raz. (...)

W kwestii formalnej to mylisz FIV i FELV z Panleukopenią, gdzie zalecana jest półroczna kwarantanna ze względu na długą żywotność wirusa w środowisku. Zarówno wirus Felv jak i Fiv ma bardzo krótki czas przeżywalności poza organizmem kota (nosiciela), a główne drogi zakażenia nim to ugryzienia, pielęgnacja codzienna (ciągły kontakt z śliną zarażonego kota), wspólne miski jak i kuwety też są w kręgu podejrzeń, ale różnie źródła podają :wink: Zatem wirus zwykle przenosi się z kota na kota a nie przez środowisko. Obie choroby są niestety nieuleczalne ale na szczęście koty mogą z nimi żyć i długo być "tylko" nosicielami :ok:
Takie małe sprostowanie, by nie wprowadzać "nowych" w błąd.
Dziwna sprawa .. może idźcie do schroniska rodzinnie..
pwpw

Post » Czw cze 23, 2011 8:23 Re: ZAADOPTUJE KOTA

Mam lepszy pomysł, w W-wie jest pewnie pełno kociaków na podwórkach, dla któych nie ma miejsc w DT, dajcie chłopakowi namiary na lokalizację takowych..będzie miał swojego znalezionego i nawet kłamać taty szczególnie nie będzie trzeba, a jakiś kociak zyska życie i dom
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Czw cze 23, 2011 11:36 Re: ZAADOPTUJE KOTA

dobry pomysł, może nie warto doszukiwać się podtekstów :|
Obrazek

katarina75

Od: Wto wrz 08, 2009 10:22

Post » Czw cze 23, 2011 18:11 Re: ZAADOPTUJE KOTA

poszukuje roślinek i grzałki do akwarium.

ysmay

Od: Nie wrz 12, 2010 10:32

Post » Czw cze 23, 2011 18:38 Re: ZAADOPTUJE KOTA

W końcu ludzie, którzy mi pomogli i na poważnie zainteresowali się moim postem. Wiem, że jego treść jest bardzo dziwna wręcz kosmiczna ale takie życie. Osobą, które mi właśnie pomogły wielce dziękuje.

A osobą, które tylko w kółko o eksperymentach pisali współczuje poczucia humoru. Logiczne jest chyba, że osoba od której będe brał kotka ze mną porozmawia i wszystkiego się dowie w 100%. O co będzie pytać. Ja tu chyba nie napisałem, żeby tego kota ktoś mi na ślepo przesłał pocztą najlepiej jeszcze w zwykłej kopercie. Oczekiwałem tylko zwykłej pomocy i wskazania czy ktoś coś wie o takich kotkach o jakie mi chodzi.

Jeszcze raz dziękuje userom: ysmay , katarina75 , Marea , Zlloty oni na serio poważnie podeszli do tematu i mi pomogli w podjęciu paru kroków a nie tylko sama krytyka. Rozumiem wielką troskę o zwierzęta i w ogóle ale naprawdę to chyba nie jest wiara w moją niekompetencje ale w niekompetencję tych od których kota bym brał. Nawet ja bym nikomu żaddnego zwierzęcia nie oddał na ładne oczy. Po za tym jak napisałem mój ojciec jest niezdecydowany z powodów emocjonalnych jak jakiś zwierzak pojawia się w domu to od razu go po prostu ubóstwia kwestią tylko jest, że boi się cierpienia zwierząt w wypadku jak są chore bo ma miękkie serce.

Jeszcze raz dziękuje.

poldek890

Od: Śro cze 22, 2011 17:11

Post » Czw cze 23, 2011 18:50 Re: ZAADOPTUJE KOTA

Każdy ma prawo do własnego zdania.To forum publiczne.Logując się tutaj i wpisując powinieneś być przygotowany na różne komentarze i reakcje związane z takim wpisem.
Tylko mam nadzieję,że wzięty kot faktycznie będzie miał dobrze. A opiekunowie wiedzą co czynią oddając go.
I za to trzymam kciuki :ok:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw cze 23, 2011 19:05 Re: ZAADOPTUJE KOTA

ASK@ pisze:Każdy ma prawo do własnego zdania.To forum publiczne.Logując się tutaj i wpisując powinieneś być przygotowany na różne komentarze i reakcje związane z takim wpisem.
Tylko mam nadzieję,że wzięty kot faktycznie będzie miał dobrze. A opiekunowie wiedzą co czynią oddając go.
I za to trzymam kciuki :ok:

Oczywiście i nikomu tego nie zabraniam po prostu też wypowiedziałem swoje zdanie. Kotek będzie miał się dobrze. Bez obaw zadbam na pewno szczególnie jeszcze mogę to zapewnić dwoma warunkami, ponieważ studiuje ochronę środowiska i w mojej naturze jest aby przyrodzie nic się nie działo po drugie mam zbyt wielu przyjaciół na medycynie i paru na weterynarii, którzy by mnie chyba zlińczowali jakby wiedzieli, że kotkowi coś się by mogło dziać. :lol:

poldek890

Post » Czw cze 23, 2011 19:15 Re: ZAADOPTUJE KOTA

Czyli jakiś kotek już "upatrzony"?
Mam nadzieję ,że będzie miał u Ciebie(Was) dobrze.
Na forum pada wiele pytań(czasem mogą wydawać się dziwne np. o wiek),ale wszystkim tu zależy żeby kot/kociak trafił jak najlepiej-żeby za kilka tygodni nie zabrać go znów z ulicy :(

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Czw cze 23, 2011 19:19 Re: ZAADOPTUJE KOTA

powodzenia w takim razie i skoro myliłam się w ocenie - przepraszam. Obyś był równie szczęśliwy ze swoim Kotkiem, jak on z Tobą.

i pozdrowienia od inżyniera ochrony środowiska, tak przy okazji :ok:
KotkaWodna

Post » Czw cze 23, 2011 19:20 Re: ZAADOPTUJE KOTA

Mam nadzieje że kotek będzie żył u was do późnej starości.
Prosimy o zdjęcia i informacje po udanej adopcji.
poszukuje roślinek i grzałki do akwarium.

ysmay

Od: Nie wrz 12, 2010 10:32

Post » Czw cze 23, 2011 19:29 Re: ZAADOPTUJE KOTA

Kotek już jest upatrzony i przy dobrych warunkach już poniedziałek będzie w domu. Aby uspokoić niektóre osoby co do jego stanu to prawdopodobnie kotek będzie adoptowany bezpośrednio od weterynarza więc o jego stan zdrowia z samej rzeczy powinien teoretycznie być bardzo dobry.

Mam może jeszcze jedno pytanie, ponieważ w sumie to mi sprawia najwięcej problemu jaki według Was jest najlepszy żwirek dla kota, taki aby w miarę minimalizował przykre zapachy i był odpowiedni dla kota. Starałem się o tym poczytać ale jest tego trochę na rynku.

Oczywiście jakieś fotki w wolnej chwili pstryknę i wrzucę na forum.

poldek890

Post » Czw cze 23, 2011 19:38 Re: ZAADOPTUJE KOTA

maluchowi chyba najbardziej podpasuje drobnoziarnisty żwirek, taki, który najmniej uraża małe łapki - mój kocurek, jako malec, potrafił mi ostentacyjnie nasiusiać na łóżko, patrząc na mnie i miaucząc z wyrzutem, gdy kiedyś kupiłam mu zbyt gruboziarnisty żwirek. Przestał bezpowrotnie robić tego typu rzeczy, gdy kupiłam bardziej drobny żwirek.
KotkaWodna

Post » Czw cze 23, 2011 19:39 Re: ZAADOPTUJE KOTA

nie wiem jak u innych ale u mnie sprawdza się BENEK BEZZAPACHOWY :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw cze 23, 2011 19:49 Re: ZAADOPTUJE KOTA

Upodopania koty też mają różne 8) Ja nie polecam żwirków sylikonowych bardzo dużo kotów nie chce do nich "robić".
Benek to dobry żwirek,można też kupić wersje zapachową las,lawenda, ostatnio chyba morski widziałam.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Czw cze 23, 2011 19:52 Re: ZAADOPTUJE KOTA

a ja polecam tylko i wyłącznie Cats Besta ;) drewniany, zbryla się, można do kibelka wyrzucać, i maluchy go akceptują bezproblemowo, trochę się nosi ale świetnie pochłania zapachy, mi przy dwóch dorosłych kotach opakowanie 20L starcza na ponad 3 m-ce
http://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_ ... jacy/30773

Benki w moim przypadku zupełnie się nie sprawdziły, beton się robi, na kafelkach i panelach ślad łapek
Ostatnio edytowano Czw cze 23, 2011 19:54 przez Marea, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

[poprzednia][następna]