OTW22- Ritunia po operacji ...

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie kwi 24, 2022 13:13 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

No to miałaś przygodę, dobrze, że wszystko dobrze się skończyło ... :strach:
Za całokształt ... :ok: :ok: :ok:

IrenaIka2

Od: Czw lut 11, 2016 18:19

Post » Nie kwi 24, 2022 16:14 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

IrenaIka2 pisze:No to miałaś przygodę, dobrze, że wszystko dobrze się skończyło ... :strach:
Za całokształt ... :ok: :ok: :ok:

Jakie to piękne zwierzę Irenko. Przepiękne. Niby masa jest w nim. Ale też wielka delikatność.
Mam nadzieję ,że bezpiecznie przekroczy drogę w spokojnym czasie. Las, do którego zmierzał, przechodzi w park krajobrazowy więc miałby gdzie bytować.

Zrobiłam nowe ogłoszenia Sonny i Teosia. Tradycyjnie :wink: każde ma kilka. Wrzuciłam gdzie mogłam. Nawet na fb. Choć lewa w tym jestem :mrgreen:
Jeszcze muszę ogarnąć Środusia i Prawuska. Krążą już ale to za mało. Wbrew teoriom cudu fb pytania o koty mam z portali ogłoszeniowych.
Niestety, dzwoni wielu Ukraińców. O dziwo o czarnuszki najczęściej 8O Nic przeciw nim nie mam ale kota "od ręki" nie wydam. A tak chcą. Bo zostawili swoje, wiadomo wojna a oni uciekali. I brakuje im futerka. Współczuję okrutnie tego co ich spotkało ale muszę myśleć o dobru moich podopiecznych. Okrutne to wszystko. Czy ja jestem złą babą?! Jestem!
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie kwi 24, 2022 16:54 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Obrazek

ASK@

Post » Nie kwi 24, 2022 18:20 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Też im współczuję i też bym nie dała.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie kwi 24, 2022 18:58 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Jak ktoś nie był w stanie zabrać swojego kota, to ode mnie by nie dostał. Wojny i straty wszystkiego współczuję, ale na tym koniec. Nie współczuję „braku futerka”, bo to oni zostawili to futerko. Na pastwę losu.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Nie kwi 24, 2022 19:20 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Stomachari pisze:Jak ktoś nie był w stanie zabrać swojego kota, to ode mnie by nie dostał. Wojny i straty wszystkiego współczuję, ale na tym koniec. Nie współczuję „braku futerka”, bo to oni zostawili to futerko. Na pastwę losu.

Niektórzy zostawili z kimś z rodziny. Nie nam to oceniać, nie jesteśmy w stanie wojny. Inni zabrali, np. kobieta z córką i 10 kotów przyjechały do Wrocławia, co było cudem.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Nie kwi 24, 2022 19:34 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Stomachari pisze:Jak ktoś nie był w stanie zabrać swojego kota, to ode mnie by nie dostał. Wojny i straty wszystkiego współczuję, ale na tym koniec. Nie współczuję „braku futerka”, bo to oni zostawili to futerko. Na pastwę losu.

To nie zawsze "nie byli w stanie"... Niektórzy w tym piekle zgubili własne rodziny (łącznie z dziećmi!), a część zwierząt w panice uciekła w trakcie ewakuacji. Smutne to i brutalne, ale rozumiem decyzję dalszej ucieczki i ratowania rodziny, a nie ryzykowania życiem swoim i swoich dzieci* ze względu na kota... Tym bardziej, że spanikowanego kota po ucieczce można szukać miesiącami :( .
Inna rzecz, że w trakcie takich sytuacji człowiek potrafi spanikować i robić najdziwniejsze rzeczy. Rzeczy, których często nie da się już cofnąć.

Za to nie będę szanować ludzi, którzy mieli szansę te zwierzaki zabrać. I to jest, niestety, pewnie większość z nich... Niestety, nikt z nas nie wie jaka była sytuacja konkretnej osoby, co przeszła i dlaczego zostawiła zwierzęta.

*Pamiętajmy, że uciekały głównie kobiety z dziećmi.

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Nie kwi 24, 2022 19:44 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Byl gdzies w watkach na forum link do artykulu gdzie pisano m.in. o pewnej staruszce z Ukrainy. Nic nie zabrala, tylko kota za pazuche (doslownie) i uciekla.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie kwi 24, 2022 19:46 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Pibon a co jakby jej kot zza tej pazuchy wyskoczył? Też "nigdy bym nie dała", bo nie została szukać kota?

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Nie kwi 24, 2022 20:11 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Nie wiem i nie chce mi sie dywagowac co by bylo, gdyby... Nie oceniamy, czemu ktos nie zabral i analogicznie nie oceniamy, ze ktos inny kota nie wyda lub wyda.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie kwi 24, 2022 20:32 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Wiesz tak sobie myślę, mam nadzieję że nigdy nie będę miała wyboru co wziąć a co zostawić.
Bo zwierzęta są dla mnie członkami rodziny i nie chciałabym kiedykolwiek stanąć przed wyborem-kogo.
Nie oceniam, nie byłam, nie widziałam, a najważniejsze-nie wiem co było powodem.
Nie mam aż takiej odwagi.
I żebym była dobrze zrozumiana- nie krytykuję nikogo,to tylko moje zdanie.
Są różne sytuacje. Codziennie czytam informacje :(
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Nie kwi 24, 2022 23:19 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Tylko dodam, że nie dlatego nie dałabym kota, że ktoś zostawił kota w Ukrainie i chce mieć tutaj futro. Pytań mnóstwo: nie ma tu własnego domu, co z zabezpieczeniem okien, co z nowym kotem, kiedy będzie tam wracać. A poza tym też nie chciałabym uciekać i stanąć przed wyborem brać/nie brać. Biedni ludzie i biedne zwierzęta.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pon kwi 25, 2022 5:25 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

MalgWroclaw pisze:Tylko dodam, że nie dlatego nie dałabym kota, że ktoś zostawił kota w Ukrainie i chce mieć tutaj futro. Pytań mnóstwo: nie ma tu własnego domu, co z zabezpieczeniem okien, co z nowym kotem, kiedy będzie tam wracać. A poza tym też nie chciałabym uciekać i stanąć przed wyborem brać/nie brać. Biedni ludzie i biedne zwierzęta.

Właśnie o to głównie chodzi. O niestabilną sytuację. Co z opieką nad kotem? Wetem, karmą, zabezpieczeniami, utrzymaniem...Nawet transportera nie mają i nie muszą. Wezmą w torbę lub pani przywiezie. Niestety, znam już przypadki gdzie zwierzęta zostały jak uciekinierzy wyprowadzili się. W mieszkaniu został pies, kot czy królik. Bo dalej nie mogli/nie chcieli zabrać. Ale można to było inaczej załatwić. Przynajmniej próbować. Szukać pomocy. A nie cichcem zostawiać ludziom zwierzęta. Ja ich nie oceniam. Nie wiem co bym zrobiła gdyby wojna u nas wybuchła. Teraz łatwo powiedzieć, że zostaję ze swoimi kotami bo nie będę w stanie ich zabrać wszystkich. Ale w obecnej sytuacji , gdy są prośby o kota ze strony uchodźców (bez pracy, stabilizacji, w prywatnych domach) nie wydam kota. On zostanie na utrzymaniu ludzi, którzy poświęcają i tak już swoje środki pomagając. Trzeba by było rozmawiać z takimi osobami (czy wyrażają zgodę na zwierzaka w ich domu) a na takie sugestie po prostu rozłączają się najczęściej. Lub zapewniają ,że kot będzie miał wiele miłości. Wierzę, że by miał ale na tym się nie kończy życie.
U męża zatrudniono kilku Ukraińców. Dają sobie radę. Też zagadali go o kota. Janusz odmówił. Dlaczego? Ano dlatego, że następnym pytaniem było czy mogą go zwrócić jak będą wyjeżdżać.
Wszędzie są ludzie i ludzie. Co nie znaczy,że im się nie współczuje. Nigdy ale to nigdy nie życzę sobie i innym takiego strasznego losu.
Ale to mój kot i to ja muszę zapewnić mu w miarę bezpieczną przyszłość.

Wyobrażacie sobie oddanie takiej Rituni?
Obrazek

ASK@

Post » Pon kwi 25, 2022 7:00 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

Wiem Asiu dlatego nie krytykuję,też nie dałabym na niepewny los.
Strasznie gówniane czas mamy teraz. :(
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Pon kwi 25, 2022 8:01 Re: OTW22- Ritunia po operacji ...

meg11 pisze:Wiem Asiu dlatego nie krytykuję,też nie dałabym na niepewny los.
Strasznie gówniane czas mamy teraz. :(

Gówniany i okropnie stresujący. Staram się rozmawiać nie zbywać. Boję się ,że nie zrozumieją dobrze moich pobudek. Pomyślą,że dlatego ,że są Ukraińcami kota nie dostaną. Dobrze, że w każdym ogłoszeniu mam zawarte warunki adopcji i mogę się zawsze na nie powołać.

Ritunia dziś pierwszy raz zjadła nie przetartą breję. Rozciapałam tylko mleko i gerberka widelcem i zapodałam. Śmiesznie było patrzeć jak rozciera sobie grudki. Zdziwko i obrzydzenie ale jadła. Nie musiała tego robić do tej pory. Co dzień podtykam jej inne "dania" ale wracamy do tradycji. Kiedyś załapie inne smaki ,mam nadzieję. Nie mogłam spać od 1 w nocy. Nerwy. Ona przyszła, pogadała sobie, uwaliła mi na klacie. Wymyła dokładnie się. Łącznie z pupiną i usnęła. Wpierw próbując odgryźć mi nos i brodę.
Chyba deczko urosła.
Obrazek

ASK@

[poprzednia][następna]