[NIEAKTUALNE] 4 białe kociątka do adopcji

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon maja 04, 2015 19:08 Re: 4 białe kociątka do adopcji

:1luvu: :ok:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Pon maja 04, 2015 20:02 Re: 4 białe kociątka do adopcji

mandala20 pisze:Spokojnie, skontaktowałam się już z Koterią, czekam na odpowiedź

W sprawie umowienia zabiegu i tak musisz zadzwonic. Zabiegi umawiane sa na recepcji przez pielegniarzy pod tel 535 870 225 .
Wolonatariuszom na maila mozesz opisac historie kotki, ulatwi im to przygotowanie ogloszen. Ale ogloszenia sie pojawia dopiero jak kotka trafi na zabieg i upewnia sie jaki jest jej stopien oswojenia.

annakk

Od: Pt gru 07, 2012 23:04

Post » Pon maja 04, 2015 20:32 Re: 4 białe kociątka do adopcji

Też się pozachwycam białaskami! To cud, że dzieciaki wszystkie białe bo przecież tatuś był pewnie kolorowy :wink: więc jednak ma mocne geny mamunia.

Super, że będzie wysterylizowana ale Koteria chyba zbyt długo nie przetrzymuje kotów, więc może warto samemu porobić wcześnie ogłoszenia z zaznaczeniem, że będzie do adopcji po odkarmieniu maluchów i sterylce.
Maluchy będą miały wzięcie, ale obawiam się że dziewczyna nie ma doświadczenia i nie sprawdzi domków na 100%, czy wie w ogóle o umowie adopcyjnej, ktoś doświadczony na miejscu powinien jej w tych adopcjach pomócm bo jak któraś bida źle trafi, to nic nie będzie robiła tylko rodziła kocięta.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pon maja 04, 2015 20:53 Re: 4 białe kociątka do adopcji

ewan pisze:Super, że będzie wysterylizowana ale Koteria chyba zbyt długo nie przetrzymuje kotów, więc może warto samemu porobić wcześnie ogłoszenia z zaznaczeniem, że będzie do adopcji po odkarmieniu maluchów i sterylce.

Umówiłam się z Panią z Koterii, że będę się z nią kontaktowała już bliżej "terminu" - sterylkę trzeba umówić kilka dni przed. Pani napisała mi też, że jeśli kotka będzie oswojona, będą ją ogłaszać do adopcji. Czy ja powinnam zacząć to robić już teraz? Cały czas czekam na odpowiedź "znajomej znajomego" - głupio mi też tak się narzucać z pomocą, bo nie widziałam dziewczyny w życiu na oczy, zresztą z tym znajomym też nie mam jakiegoś super kontaktu - napisałam do niego, bo zamieścił ogłoszenie o białaskach na fejsbuku :wink: Póki co dałam mu znać, że warszawska fundacja jest gotowa podjąć się sterylizacji kotki. Czekam na odpowiedź.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Wto maja 05, 2015 13:39 Re: 4 białe kociątka do adopcji

Myślę, że powinnaś szczerze porozmawiać ze znajomymi, że takie rzadkie okazy mogą być gratką niekoniecznie dla miłośników zwierząt, ale dla chęci zysku. Oczywiście tak być nie musi, ale może. Zaoferuj swoją pomoc w znalezieniu odpowiedzialnych domów, z umową adopcyjną i klauzulą o kastracji, oraz konieczności poinformowania, że taki zabieg został wykonany i w którym gabinecie, aby ewentualnie sprawdzić.
Koteria robi cudowną robotę, ale z ogłoszeń choćby na fb, wiem, że nie przetrzymują kotów długo. Więc może w porozumieniu ze znajomymi zacznij szukać koteczce domu, będziesz od nich wiedziała jaki ma charakter, no i poproś o ładne zdjęcia.
Wiem, że trochę to utrudnione, bo jak piszesz nie znasz ich dobrze. Ale myślę, że z wdzięcznością przyjmą chęć pomocy.
Możesz im zrobić wydarzenie na fb i poogłaszać na kilku portalach.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Wto maja 05, 2015 20:49 Re: 4 białe kociątka do adopcji

Śliczne białaski. Gdyby nie zakocenie....

Lila_iwa

Od: Wto cze 01, 2010 14:29

Post » Sob maja 09, 2015 18:40 Re: 4 białe kociątka do adopcji

oj - moje marzenie :1luvu: <3
bardzo chetnie dam jednemu maluchowi kochający, odpowiedzialny domek :)

Lou

Od: Nie sty 04, 2015 13:43

Post » Sob maja 09, 2015 20:08 Re: 4 białe kociątka do adopcji

Szczerze radzę dwa.Osobiście nie oddam kociaka na jedynaka.
A oto artykuł, który wciąż wklejam
TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob maja 09, 2015 21:04 Re: 4 białe kociątka do adopcji

właśnie na dokocenie powoli rozgladam się za kociakiem
mam około 8 miesiecznego jednego kocurka, strasznego rozrabiakę ale też niekoniecznie bardzo proludzkiego - taki łobuz którego bardziej od ludzi interesują zwierzęta, z yorkiem mojej mamy się uwielbiają :)
tydzień temu chłopak został wykastrowany i teraz pora szukać towarzystwa!

Lou

Od: Nie sty 04, 2015 13:43

Post » Nie maja 10, 2015 6:34 Re: 4 białe kociątka do adopcji

Super! :ok:

ewar

Post » Nie maja 10, 2015 20:04 Re: [NIEAKTUALNE] 4 białe kociątka do adopcji

Niestety, mam fatalne wieści...
Napisał dziś do mnie znajomy, niesamowicie zbulwersowany i zszokowany, z wiadomością, że kociaki zostały uśpione :cry: Wszystkie oprócz jednego, którego fantastyczna "opiekunka" postanowiła ponoć zostawić dla siebie. Nie podała żadnych powodów. Nie chciała żadnej pomocy, mimo, że została poinformowana, że kotka ma załatwioną darmową sterylkę i ogłoszenia, a dla jednego z kociaków udało mi się znaleźć DS*. Nie odpowiada teraz na wiadomości mojego znajomego i nie ma z nią żadnego kontaktu... Nie mam pojęcia, co mogę jeszcze dodać... Jestem w mega szoku i nadal nie dowierzam, a jednocześnie mam ochotę to babsko znaleźć i zatłuc :evil: :cry: ...

*W zeszłym tygodniu zgłosiła się do mnie osoba z miau (woli pozostać teraz anonimowa), gotowa przygarnąć jednego z kociaków, oferująca fantastyczne warunki, wspaniały domek stały w towarzystwie starszego kotka, gotowa nawet przyjechać po białaska do W-wy z dość odległego miasta. "Opiekunka" została poinformowana o tej propozycji. Nie zmieniło to jednak jej decyzji w sprawie maluchów... :cry:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Post » Nie maja 10, 2015 20:08 Re: [NIEAKTUALNE] 4 białe kociątka do adopcji

Boję się o matkę. Bo może kobieta wypuścić ją i kotka rodzic będzie do...śmierci.
Czy tzw opiekunka wie, że Białaski bywają głuche?
A ile kociki miały? Można usypiac tylko ślepe mioty.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie maja 10, 2015 20:19 Re: [NIEAKTUALNE] 4 białe kociątka do adopcji

Ja też boję się o tę działkową koteczkę, i nie mogę pojąć, po prostu to do mnie nie dociera - jak można być tak głupim i nieczułym? Dlaczego ta "kobieta" odrzuciła darmową, bezinteresowną pomoc? Nie miała robić nic poza opieką nad kociakami do 12. tygodnia - co zresztą sama wzięła na siebie, zgarniając kotkę z kociakami z działki do swojego mieszkania. Jeśli sobie nie radziła, mogła poprosić o pomoc - kotka miała zapewniony zabieg, ogłoszenia, na pewno znalazłaby domek tak jak kociaki. Nie wiem, nie wiem po prostu jak to objąć rozumem.

Kotki miały tydzień, max półtora - tego też nie udało się ustalić na pewno.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Post » Pon maja 11, 2015 6:24 Re: [NIEAKTUALNE] 4 białe kociątka do adopcji

Nie chce mi się wierzyć :cry:

ewar

Post » Pon maja 11, 2015 14:28 Re: [NIEAKTUALNE] 4 białe kociątka do adopcji

A wet? jak mógł je uśpić? I ta kobieta zatrzyma sobie kociaka, a jak podrośnie, albo zachoruje to też go uśpi? Nie mogę przestać myśleć o tym wszystkim :cry:

ewar

[poprzednia][następna]