Znalezione kocię-parę pytań i wątpliwości co do opieki

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie cze 03, 2012 21:18 Re: Znalezione kocię-parę pytań i wątpliwości co do opieki

kbk pisze:mziel52- uszy od razu wyczyściłem wacikami, kilkunastoma, bo uszy były strasznie zapchane tym czarnym świństwem. Najwyżej ten świerzb przejdzie na zwierzaki. Trudno. Jak będę leczył jednego, to mogę leczyć czwórkę. ;)

Oszczędziłeś wetowi roboty :mrgreen:
Tak od razu świerzb nie przejdzie, zwłaszcza że jutro będzie zatruty, a zwierzaki jak rozumiem są chronione fiprexem.
Kotek je mało, bo może mu nie smakuje, a może mu się przeziębienie zaczyna. Warto mu jutro u weta zmierzyć temperaturę i go osłuchać. Tylko bezpieczniej zabrać własny termometr z domu, bo maluch nieszczepiony. I u weta też go trzymaj w kontenerku na własnym kocyku, żeby niepotrzebnie czegoś nie złapał. Weta na wejściu trzeba uprzedzić, że kot nieszczepiony
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob cze 09, 2012 2:59 Re: Znalezione kocię-parę pytań i wątpliwości co do opieki

Wieści na temat znajdy: byliśmy w pon. u weta. Okazało się, że to ok. 8-tygodniowa kotka. Została roboczo nazwana Totą. Jest bardzo mocno zarobaczona i, zgodnie z przypuszczeniami, ma świerzb. Poza tym, chyba wszystko OK. Dostała więc Tota zastrzyk na robale, do powtórki oraz zalecenia co do stosowania kropel do uszu na świerzb. Malutka błyskawicznie się zaaklimatyzowała. Jest straszną przylepą, śpi wtulona w szyję lub we włosach albo przy psie. Potrafiła nawet zasnąć, pomrukując, trzymana w dłoniach. Przesypia bez problemów całą noc. Przy tym, strasznie się rozbrykała. Koci rezydenci już na trzeci dzień ją zaakceptowały i teraz Tota z godnym podziwu zapałem stara się dotrzymywać im kroku w nieustających zabawach. Biega, skrada się, skacze, wspina się, zagląda wszędzie - jednym słowem - młodość. Ma niepohamowany apetyt - dostaje puszki animondy na przemian z suchym royalem dla kociąt (nawet nie wiem jakim konkretnie; wiem tylko, że była to najlepsza z suchych karm dostępnych w lokalnym zoologu) i suchym jedzonym przez rezydentów. Ale jak tylko skończy się niewielki zapas tego royala kupionego na wagę, będzie dostawała już tylko totw rezydentów i trochę puszek. Kupy są raz śmierdzące, a raz nie. Zdarza jej się też puścić bąka. Więc sam nie wiem, ale te kupy raczej są zwarte i, poza zapachem czasami, takie jak powinny być. Kicia załapała kuwetę naturalnie, bez żadnych oporów.
Na 18 czerwca mamy następna wizytę u weta. Jak wszystko będzie OK, to wtedy małą zaszczepi. Później pewnie jeszcze powtórka i już. Jak myślicie, kiedy będzie odpowiednia do adopcji? Czy szukać jej domu już, czy dopiero jak będzie oporządzona w całości (no, poza sterylką, bo aż tyle to raczej nie mogę jej tymczasować).

kbk

Od: Wto paź 26, 2010 23:12

Post » Sob cze 09, 2012 7:03 Re: Znalezione kocię-parę pytań i wątpliwości co do opieki

Nie musisz czekać aż do sterylki, bo to by było kilka miesięcy
Ale powinnaś podpisać umowę adopcyjną z zastrzeżeniem że opiekun wysterylizuje ją po osiągnięciu dojrzałości płciowej.
Wcześniej warto wyslać ankietę przedadopcyjną skąd dowiesz się jakie podejście do sterylizacji ma potencjalny dom.
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Sob cze 09, 2012 11:52 Re: Znalezione kocię-parę pytań i wątpliwości co do opieki

magdaradek pisze:...Ale powinnaś podpisać umowę adopcyjną...

Powinieneś :mrgreen: Z tego, co się zorientowałem, kbk jest płcimęskiej.

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Sob cze 09, 2012 12:42 Re: Znalezione kocię-parę pytań i wątpliwości co do opieki

ups, nie doczytałam :oops:
kbk wybacz :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Pon cze 11, 2012 10:57 Re: Znalezione kocię-parę pytań i wątpliwości co do opieki

Jak odczekasz parę dni po szczepieniu, to w sumie już może się przeprowadzać (idealnie byłoby ją potrzymać na 2 szczepienia i do 12 tygodnia życia, ale nie wiem, jakie masz możliwości).
Ogłaszać możesz już teraz, z zastrzeżeniem, że będzie do odbioru nieco później.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

[poprzednia]