Dwupak do wzięcia -troszkę się pali.Pilnie ds.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon paź 24, 2011 20:55 Re: Super koty w super domach! Wspaniałe zakończenie !.

No to fotki :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

osobo

Od: Śro wrz 28, 2011 12:35

Post » Wto paź 25, 2011 7:01 Re: Super koty w super domach! Wspaniałe zakończenie !.

Ale słodziaki :1luvu: :1luvu: :1luvu:
To który jest który? Ale urosły!!
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Sob paź 29, 2011 7:10 Re: Nic nowego...jak zwykle potrzebny ds ...dwupak do wzięcia.

Podniosę, bo chłopaki znowu szukają ds..
Niestety tym razem się im nie udało ..wczoraj wróciły z ds na stare śmieci..
Szkoda , bo tydzień to trochę mało aby wszyscy mogli się "dotrzeć"
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Sob paź 29, 2011 8:55 Re: Dwupak do wzięcia.

Becia, nie "troche za mało" tylko "stanowczo za mało"! Wielka, wielka szkoda :(

Od kiedy widzę jak bardzo wrażliwymi stworzeniami sa koty, tym bardziej mi żal tych przestawianych z kąta w kąt, z jednego miejsca w drugie.. Bo człowiek nie pomyslał.. Który to już raz.. Kurcze..

justyna p

Post » Sob paź 29, 2011 14:20 Re: Dwupak do wzięcia.

Tak nie udało się, jest nam bardzo przykro :( To były prawie dwa tygodnie. Możecie myśleć jak najgorzej, też tak myślałam czytając o wszystkich powrotach z adopcji i w najczarniejszym scenariuszu nie przewidywałam takiego zakończenia...
To były dwa tygodnie nieprzespanych nocy i nie chodzi o mnie, bo wiele jestem w stanie znieść, ale o dzieci. Nocne galopy i demolki uniemożliwiały funkcjonowanie, liczyliśmy,że się z tym uporamy,że przejdzie, próbowaliśmy różnych rzeczy nawet kropli uspokajających. Układ mieszkania uniemożliwia nam odizolowanie dzieci i kotów. W noc, która była w miarę spokojna Kotki ułożyły się przy Małym, który bardzo się kręci w nocy i rano obudził się ze śladem pazurków na czole.

Wiem,że Kotki bardzo dobrze przespały pierwszą noc po powrocie, ucieszyły się ze spotkania starymi kumplami kotami i psem. Jesteśmy w kontakcie z ich właścicielką i będziemy je odwiedzać i zawozić im małe co nieco.

cóż więcej znikam w poczuciu porażki :oops:

osobo

Od: Śro wrz 28, 2011 12:35

Post » Sob lis 05, 2011 14:29 Re: Dwupak do wzięcia.

Tutaj ewidentnie był popełniony błąd adopcyjny. Nigdy nie daje się 2 kotów ludziom, którzy po pierwsze mają bardzo małe dzieci a po drugie (nie wiem czy dobrze doczytałam) to były ich pierwsze w życiu koty. Ja bym spodziewała się takiego obrotu sprawy. Moja siostra z dwójką dzieci w podobnym wieku nigdy nie zdecydowałaby się na tego typu dwupak a nawet na jednopak. Koty też były nie w tym wieku co trzeba, do takich małych dzieci powinien iść albo 3 miesięczny kociak albo starszy kot, spokojny, który w nocy śpi a nie biega.
Przykro, że wróciły, ale sądzę, że będzie ciężko je wyadoptować razem, to są prawie dorosłe kocury i bardzo podobne do siebie. Trzeba przemyśleć sprawę czy ich nie rozdzielić do adopcji, to nie są już kociaki, mogłyby spokojnie iść do adopcji w pojedynkę, inaczej będą się brzydko powiedziawszy "kisić".

golla

Od: Wto sty 13, 2009 20:56

Post » Nie lis 06, 2011 10:11 Re: Dwupak do wzięcia.

Gosia, nie zgadzam sie.
Biorąc kota do domu, trzeba być nastawionym na to, że zwierzak rozrabia, może coś zniszczyć, może sikać, chorować, podrapać. Kota trzeba zrozumieć i zaakceptować jego "kotowatość". Z niezrozumienia biorą się stereotypy, ze kot jest głupi i wredny.
Trzymiesięczny kociak bardzo szybko urośnie i co? Tez będzie wariował po nocach. W dodatku sam będzie sie bardzo nudził. Zacznie szukać kontaktu np wskakując na dziecko i podrapie pazurkami-szpileczkami.
Z kolei starszemu kotu mogą przeszkadzac małe dzieci, które nie zawsze wiedzą jak np dotykać kota. Zwierzak może zacząć sie bronić drapaniem albo odreaguje stres sikając po kątach.
Nie ma recepty i 100% pewności, że adopcja się uda. Wpływa na to zbyt wiele czynników.
Ja uważam, że zawsze najważniejsze jest zrozumienie dla zwierzącia i jego potrzeb.

justyna p

Post » Pon lis 07, 2011 0:57 Re: Dwupak do wzięcia.

Wydaję mi się, że w tym przypadku mogłoby się udać, gdyby poszedł do rodziny jeden kotek. Wiadomo, że jeden młody kocurek nie robi tyle zamętu co dwa kocurki. W tym wieku kocurki potrafią szaleć do białego rana, tak było z Rudzielcem, którego znalazła Agatka_84. Dziewczyna, która go przygarnęła nie wytrzymała jego temperamentu, był w podobnym wieku. Koty około 2-letnie już tak nie szaleją, wiem to po moim Smigolu, już dojrzał do przesypiania całej nocy. A moje kocice szczególnie 7-letnia Frezja śpią w nocy jak zabite. Ja osobiście kocham stare zwierzaki, są spokojne i ułożone.
Zresztą powiem Wam, że koty a dzieci to osobny temat. Ja młodych kotów a szczególnie kociaków nie oddaję do domów z dziećmi. Oczywiście można wychować dziecko z kotem, ale to dość stresujące. Z dziećmi już jest masę roboty a co tu mówić jak dojdą koty. Wiem to, bo mam tyle dzieci :lol: :mrgreen: Dla mnie np. dzieckiem już nie jest 13-letnia dziewczynka do której idzie jedno z moich tymczasowych kociaków. Ta rodzina ma już jedną kotkę, więc dodatkowo wiem, że rodzina wie co to kot i jak wygląda z nim życie. Lepiej mieć kota zanim dziecko przyjdzie na świat, łatwiej będzie nam to wszystko zgrać.
Może osobo powinna była spróbować wziąść innego kota (chociaż miała też inną przypałość, co pewnie utrudniało sprawę) i zobaczyć czy z innym kotem byłoby lepiej. Teraz pewnie dziewczyna tak się zniechęciła, że już nigdy nie spróbuje. A szkoda.

golla

Post » Pon lis 07, 2011 7:18 Re: Dwupak do wzięcia.

Golla, obie strony były w ciągłym kontakcie zanim koty poszły do nowego domu.
Adopcja była przemyślana, "obgadana" z najmniejszymi szczegółami..
Czasem nawet jak się bardzo chce coś nie zagra.
Nie ma co dociekać co by było gdyby..
A czy P.Ola zdecyduje się na nowego kota, nie ma co wyprzedzać faktów..i nie ma co dyskutować .
Kocurki nadal szukają domu i tego się trzymajmy.
Obrazek[b]

becia_73

Post » Pon lis 07, 2011 10:24 Re: Dwupak do wzięcia.

Za dom :kotek: :ok:

golla

Post » Czw lis 10, 2011 12:47 Re: Dwupak do wzięcia.

Podnoszę chłopaków. :kotek:

golla

Post » Czw paź 25, 2012 8:29 Re: Dwupak do wzięcia -troszkę się pali.

Jestem zmuszona do reaktywacji wątku kocurków.
Maniek i Nosek PILNIE szukają domu razem.Są nierozłączne.Razem broją, jedzą,śpią....wszystko robią razem.
Obecna opiekunka ma poważne problemy zdrowotne i z dnia na dzień czuje się coraz gorzej.
Ma pod swoją opieką 12 kotów w różnym wieku i umaszczeniu i przynajmniej niektórym z nich musimy jak najszybciej znależć nowe domy.
Ta osoba to Mama naszej fundacyjnej lidiyi i na serio nie jest to żadna ściema i fanaberia ,że ktoś się chce kotów pozbyć.
Nie mamy gdzie przenieść tych kotów , bo same we własnych domach mamy po kilka -kilkanaście sztuk.
Są to koty domowe , zadbane .
Energiczne, towarzyskie-taki trochę "duet demolka"
Wychowane z kotami, psami , dziećmi.
Oto fotki Mańka i Noska
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek[b]

becia_73

Post » Pon paź 29, 2012 9:01 Re: Dwupak do wzięcia -troszkę się pali.Pilnie ds.

podniosę.
Sprawa pilna.
Obrazek[b]

becia_73

Post » Wto paź 30, 2012 12:45 Re: Dwupak do wzięcia -troszkę się pali.Pilnie ds.

podniosę
Obrazek[b]

becia_73

[poprzednia]