Rudziak 3 m-ce,z charakterkiem jedzie do DS w Sopocie...:)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt wrz 20, 2013 19:46 Rudziak 3 m-ce,z charakterkiem jedzie do DS w Sopocie...:)

Dzis wieczorem przyjechal do mnie koci maluch,sliczny rudasek: :1luvu: Kolezanka zgarnela go wprost z ulicy,a ze do siebie nie mogla go wziasc to przywiozla mi te kocie nieszczescie... 8O I co ja mam z nim teraz zrobic? 8)
Ostatnio edytowano Czw lis 07, 2013 19:29 przez Czarna puma, łącznie edytowano 9 razy

Czarna puma

Od: Pt cze 28, 2013 21:46

Post » Pt wrz 20, 2013 20:12 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

Na razie izoluje te czworonogi od nowego:/ Kapal ktos w domu malego kociaka?

Czarna puma

Post » Pt wrz 20, 2013 20:14 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

ja kąpałam Trufelkę. ale ona lubi się kąpać. musisz spróbować. ja ją potem jeszcze zawsze suszę suszarką, ale to już może być za duży stres dla kotka prosto z ulicy.
Obrazek
sen podchodzi do drzwi na palcach, jak kot...

<3 Truff - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=156003
Obrazek

Trufelia

Od: Pon sie 19, 2013 20:00

Post » Pt wrz 20, 2013 20:17 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

No wlasnie,nie chce go teraz za bardzo stresowac,ale musi byc wykapany niestety:( Po niedzieli chce to zrobic,tylko jaki szampon wybrac?

Czarna puma

Post » Pt wrz 20, 2013 20:19 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

ja, szczerze mówiąc, kąpałam w szamponie dla niemowląt.
Obrazek

Obrazek

Trufelia

Post » Pt wrz 20, 2013 20:57 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

Trufelia pisze:ja, szczerze mówiąc, kąpałam w szamponie dla niemowląt.

No tak,ale taki szampon nie zwalcza skornych insektow u zwierzat jedynie daje to,zeby byl czysty. A mi chodzi o taki typowy szampon dla czworonoznego malucha:/

Czarna puma

Post » Pt wrz 20, 2013 21:23 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

szampon zwalcza skórne insekty? mi się wydawało, że raczej kuracja odrobaczająca u weterynarza..
Obrazek

Obrazek

Trufelia

Post » Pt wrz 20, 2013 21:30 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

Czarna puma pisze:
Trufelia pisze:ja, szczerze mówiąc, kąpałam w szamponie dla niemowląt.

No tak,ale taki szampon nie zwalcza skornych insektow u zwierzat jedynie daje to,zeby byl czysty. A mi chodzi o taki typowy szampon dla czworonoznego malucha:/

szampon służy do oczyszczania sierści i skóry z brudu, tłuszczu itp. nie do usuwania insektów.
Rozejrzyj się raczej za preparatami p/pchelnymi w spot-onach, atomizerach itp. Obróżki nie działają na zasiedlone insekty.
Preparaty te najlepiej stosować najwcześniej 48h po kąpieli lub minimum 48h przed kąpielą.

Pytanie, czy maluch jest aż tak brudny, żeby go kąpać? Czy nie lepiej zadbać na razie o jego zdrowie? ;)

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Pt wrz 20, 2013 21:31 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

Trufelia pisze:szampon zwalcza skórne insekty? mi się wydawało, że raczej kuracja odrobaczająca u weterynarza..

To chyba na insekty wewnetrzne jest odrobaczanie? 8O Nie mialam nigdy czegos takiego,zeby odrobaczenie u weterynarza pomoglo na insekty zewnetrzne...Odrobaczenie wewnetrzne i kapiel na insekty zewnetrzne,,a potem ewentualnie krople zewnetrzne. Ten NOWY musi byc wykapany,a ja sie pytam o jakis konkretny szampon dla zwierzecych dzieciakow:(

Czarna puma

Post » Pt wrz 20, 2013 21:33 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

... to moze inaczej .....
... dlaczego chcesz kąpać kota?

1. ma brudne futro - upaciane czymś - kup szampon dla kociat u weta, wykap, porzadnie wysusz jednym ręcznikiem, zawiń w drugi suchy ręcznik i kocyk do przeschniecia .... nie zalej uszu - wysusz patyczkami bardzo dokładnie, uważaj na nosek i oczy
2. ma "życie" w futrze - kup fiprex u weta wylej miedzy łopatki na rozgarniętą skóre i nie kąp, nie mocz 2-4 dni
3. ma "życie wewnetrzne" w jelitach - zanies kota do weta i powiedz o co chodzi
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Pt wrz 20, 2013 21:39 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

Kinnia pisze:... to moze inaczej .....

1. ma brudne futro - upaciane czymś - kup szampon dla kociat u weta, wykap, porzadnie wysusz jednym ręcznikiem, zawiń w drugi suchy ręcznik i kocyk do przeschniecia .... nie zalej uszu - wysusz patyczkami bardzo dokładnie, uważaj na nosek i oczy
2. ma "życie" w futrze - kup fiprex u weta wylej miedzy łopatki na rozgarniętą skóre i nie kąp, nie mocz 2-4 dni

Kociak jest po prostu brudny,nie wiem jak mam to opisac:( Taki typowy bedomnak z ulicy i ja widze,ze temu kotu kapiel jest potrzebna:/ Tak jak Bonanzy tez zgarnietego z ulicy kapiel nie byla potrzebna,tak NOWEMU kapiel jest potrzebna:(

Czarna puma

Post » Pt wrz 20, 2013 21:40 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

wg mnie, pierwsze co powinnaś zrobić natychmiast to ODROBACZANIE ZEWNĘTRZNE, zanim będziesz miała inwazję na Bonanzie i psie. zaraz po tym, wewnętrzne. bo grozi tym samym. kąpać to go możesz, jak już będzie po robakach. a być może do tego czasu sam się wyliże.
Czarna puma pisze:
Trufelia pisze:szampon zwalcza skórne insekty? mi się wydawało, że raczej kuracja odrobaczająca u weterynarza..

To chyba na insekty wewnetrzne jest odrobaczanie? 8O Nie mialam nigdy czegos takiego,zeby odrobaczenie u weterynarza pomoglo na insekty zewnetrzne...Odrobaczenie wewnetrzne i kapiel na insekty zewnetrzne,,a potem ewentualnie krople zewnetrzne. Ten NOWY musi byc wykapany,a ja sie pytam o jakis konkretny szampon dla zwierzecych dzieciakow:(

odrobaczanie, to odrobaczanie. czy to na zew., czy wew.
Obrazek

Obrazek

Trufelia

Post » Pt wrz 20, 2013 21:40 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

Stronghold działa na pasożyty zewnętrzne i wewnętrzne i owszem, można kota tym zakropić u weterynarza. Niestety, z pominięciem tasiemca.
Więc owszem, można przeprowadzić kurację przeciwpasożytniczą u weterynarza na pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne :smokin:

Jeżeli jest AŻ TAK brudny, że zagraża to jego zdrowiu, to wykąp go w szarym mydle, delikatnym szamponie dla niemowląt lub w JAKIMKOLWIEK szamponie dla zwierząt, np. dr. seidla. Żaden z tych specyfików nie pomoże pozbyć się pcheł, za to będziesz musiała odczekać 48 h zanim będzie można kocięciu pomóc w pozbyciu sie pcheł.
Jeśli nie jest AŻ TAK brudny, to najpierw podaj mu preparat p/pasożytom, a potem ew. wykąp z martwych już insektów i ich odchodów.

Myszka.xww

Post » Pt wrz 20, 2013 21:42 Re: Moj kolejny tymczas - slodkie,rude malenstwo...

Czarna puma pisze:
Kinnia pisze:... to moze inaczej .....

Kociak jest po prostu brudny,nie wiem jak mam to opisac:( Taki typowy bedomnak z ulicy i ja widze,ze temu kotu kapiel jest potrzebna:/ Tak jak Bonanzy tez zgarnietego z ulicy kapiel nie byla potrzebna,tak NOWEMU kapiel jest potrzebna:(

jeżeli jest tylko brudny jak to bezdomniak, to zostaw że go w spokoju, nie stresuj kota z powodu własnego poczucia estetyki tylko pokaż weterynarzowi i najpierw zadbaj o jego zdrowie. Wykąpać zdążysz zawsze, a zestresowany kociak może i ma prawo sie po takiej kąpieli zwyczajnie pochorować :?

Myszka.xww

Post » Sob wrz 21, 2013 18:31 Re: Moj kolejny tymczas, Piccolo - slodki,marmurkowy rudy ma

Piccolo ladnie je i juz wie do czego sluzy kuweta :ok: Kupki ladne,nie ma rozwolnienia,bo tego najbardziej sie obawialam...:) No i umie tez wlaczac traktorek:) Na oko moze miec 5-6 tygodni,ale dokladnie to ocenie weterynarz po niedzieli...

Czarna puma

[następna]