Amelia - dostojna rosyjska piękność (+rod., Wawa)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro lip 18, 2012 11:58 Re: Amelia - dostojna rosyjska piękność (+rod., Wawa)

Cóż. Mimo wszystko życzę by kotka znalazła dobry dom. Choćby dlatego, że tak została potraktowana w przeszłości.

Nazwę hodowli znam. Nazwisko hodowczyni też. I to mi wystarczy by stwierdzić, i bez Twojego wpisu na tematy hodowlano-rodzinne, że nie ma sensu kontkatować się z hodowcą.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lip 18, 2012 17:35 Re: Amelia - dostojna rosyjska piękność (+rod., Wawa)

Tak jak powiedziałam, dla mnie EOT (End of topic czyli po naszemu koniec tematu). Dalszą wymianę zdań z obecną właścicielką Amelii uważam za bezcelową.
Mam nadzieję że kotka nie trafi do pseudo i że przed wydaniem do nowego domu zostanie wysterylizowana. Życzę powodzenia i dobrego domu dla kici.

Magis

Od: Pon lis 14, 2005 13:41

Post » Śro lip 18, 2012 17:49 Re: Amelia - dostojna rosyjska piękność (+rod., Wawa)

MariaD pisze:Cóż. Mimo wszystko życzę by kotka znalazła dobry dom. Choćby dlatego, że tak została potraktowana w przeszłości.

Nazwę hodowli znam. Nazwisko hodowczyni też. I to mi wystarczy by stwierdzić, i bez Twojego wpisu na tematy hodowlano-rodzinne, że nie ma sensu kontkatować się z hodowcą.

Prosżę oświećcie mnie,bo nie mam zielonego pojęcia o przepisach i zasadach hodowców :oops: Czy hodowca może lub musi przyjąć kotke z powrotem ? Jest umowa między hodowcą a kupującym ,czy określono co robić w takiej sytuacji ? Wydaje mi się ,że warto poinformować hodowcę,wszak chodzi o dobro kotki,która została skazana na tułaczkę ...
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro lip 18, 2012 18:35 Re: Amelia - dostojna rosyjska piękność (+rod., Wawa)

kotx2 pisze:Prosżę oświećcie mnie,bo nie mam zielonego pojęcia o przepisach i zasadach hodowców

Prawa, nakazującego hodowcy wzięcie kota z powrotem nie ma. Zasad, spisanych przez jakikolwiek związek - też nie.
Jest tylko poczucie odpowiedzialności za to co się wyhodowało do końca dni tego stworzenia. I dobra wola obu stron do rozwiązania problemu w najmniej krzywdzący kota sposób.

kotx2 pisze:Czy hodowca może lub musi przyjąć kotke z powrotem ?

Nie, nie musi. Czasami może po prostu nie być w stanie wziąć kota do domu. Ale może poszukać DT, może pomóc poszukać DS. Czasami hodowca ma "bazę" chętnych na koty z odzysku.
Zależy tez jak jest sformułowana umowa sprzedaży kota.
kotx2 pisze:Jest umowa między hodowcą a kupującym ,czy określono co robić w takiej sytuacji ?

Nie we wszystkich umowach hodowca zawiera punkt dotyczący zwrotu/prawa pierwokupu kota.

kotx2 pisze: Wydaje mi się ,że warto poinformować hodowcę,wszak chodzi o dobro kotki,która została skazana na tułaczkę ...

Hodowca jest poza granicami Polski. Nie będzie łatwo do niego dotrzeć, a poza tym nie bardzo będzie mógł pomóc kotu ze swojej hodowli, nawet jakby chciał.

Nawet jak hodowca "wypina się" na kota, twierdzę, że warto go poinformować. Ot, tak by wiedział co się dzieje z kotem. Poza tym nigdy się nie wie, czy hodowca się "wypnie" czy też wręcz przeciwnie.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lip 18, 2012 18:39 Re: Amelia - dostojna rosyjska piękność (+rod., Wawa)

Dziękuję za wyjaśnienie :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw lip 19, 2012 14:21 Re: Amelia - dostojna rosyjska piękność (+rod., Wawa)

MariaD pisze:
kotx2 pisze:Jest umowa między hodowcą a kupującym ,czy określono co robić w takiej sytuacji ?

Nie we wszystkich umowach hodowca zawiera punkt dotyczący zwrotu/prawa pierwokupu kota.

Dodam jeszcze, że nie wszystkie hodowle praktykują zawieranie umów.

Magis

Od: Pon lis 14, 2005 13:41

[poprzednia]