Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/płacę

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lip 21, 2014 14:31 Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/płacę

Witam kochane miau :)
Za tydzień muszę wrócić za granicę, gdzie nie mam jeszcze mieszkania i nie mam dokąd wziąć moich kotów, a osoba, która się nimi opiekowała nie może tego dłużej robić z powodu alergii. Poszukuję kogoś, kto zechciałby zaopiekować się nimi przez kilka miesięcy (do końca roku), zanim ustabilizuję sobie sytuację w Holandii. Zapewnię im karmę, żwirek itp, w zamian za opiekę mogę zapłacić albo sponsorować pozostałe koty, jeśli opiekun już jakieś ma.
:kotek: Kocia para których mowa to Kicia i Tygrys, obydwa mają po 3 lata, są wykastrowane, zdrowe, grzeczne i kochane;) Trzeba jedynie bawić się z nimi codziennie i pilnować, żeby Tygrys nie wszedł Kici na głowę, bo ona jest bardzo pasywna, a on to wykorzystuje. Jednak gdy ich rozdzielić, to najbardziej ona tęskni :D
Jeśli są warunki ku temu, to mogą wychodzić na zewnątrz, ale nie jest to konieczne.
Obrazek
Bardzo proszę o pomoc, jeśli nikt się nie znajdzie to będę zmuszona zostać z nimi w domu bez pracy i środków do życia :(
Ostatnio edytowano Wto lip 22, 2014 18:05 przez MissTake2, łącznie edytowano 1 raz

MissTake2

Od: Pt lis 19, 2010 13:50

Post » Pon lip 21, 2014 14:40 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

MissTake2 pisze:Jeśli są warunki ku temu, to mogą wychodzić na zewnątrz, ale nie jest to konieczne.
:(
W nowym miejscu nie wypuszczalabym kotow, moga nie wrocic, albo wrocic do starego domu. :evil:

RAnia

Od: Sob mar 08, 2008 3:56

Post » Pon lip 21, 2014 15:07 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

A rozwazasz sytuacje pitsittera dochodzacego do miejsca, gdzie koty obecnie mieszkaja czy koty musza opuscic mieszkanie?
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pon lip 21, 2014 15:08 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

Rozumiem, że nie likwidujesz tutaj mieszkania i poszukujesz catsittera, który miałby do kotów przychodzić? Dobrze zrozumiałam?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon lip 21, 2014 15:09 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

Myślałam o petsitterze, ale one by się zanudziły gdyby były praktycznie cały dzień same :P
Potrzebuję kogoś, kto weźmie je do siebie, chyba że jest tu ktoś z okolic Andrychowa :D

MissTake2

Post » Pon lip 21, 2014 15:15 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

To lepszy pomysł, żeby ktoś do nich codziennie przychodził.Znają mieszkanie, czują się w nim bezpiecznie.Wprawdzie zostawiałam swoje koty tylko na dwa tygodnie, ale były u siebie i dobrze to znosiły.

ewar

Post » Pon lip 21, 2014 15:19 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

ewar pisze:To lepszy pomysł, żeby ktoś do nich codziennie przychodził.Znają mieszkanie, czują się w nim bezpiecznie.Wprawdzie zostawiałam swoje koty tylko na dwa tygodnie, ale były u siebie i dobrze to znosiły.

Ewar ma racje, to lepsze wyjscie.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pon lip 21, 2014 17:04 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

One dobrze znoszą przeprowadzki, są przyzwyczajone.

MissTake2

Post » Pon lip 21, 2014 17:41 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

Ale znajdziesz im dom bez innych kotów? A jeśli będą rezydenci to myślisz, że tak łatwo o poprawne relacje kocio-kocie? Próbuj, ale dla mnie pozostawienie kotów w domu i dochodząca osoba do opieki nad nimi byłaby dobrym rozwiązaniem.Przy okazji i mieszkanie byłoby bezpieczne.

ewar

Post » Pon lip 21, 2014 18:34 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

Biorąc pod uwagę okres czasu - czyli kilka miesięcy (7? 9?) - to nie jestem przekonana czy pozostawienie kotów samych w pustym mieszkaniu jest takim do końca dobrym pomysłem i lepszą alternatywą niż znalezienie im domu tymczasowego.
Chyba że znalazłby się ktoś kto za opiekę nad kotami np. by w tym mieszkaniu zamieszkał.
Albo zaprzyjaźniona sąsiadka która da razy wpaść do nich częściej albo sobie z nimi posiedzieć.
Może jakaś fajna, słowna nastolatka po sąsiedzku?
Oczywiście po dogadaniu sie z jej rodzicami.

W innym wypadku - koty widziałyby na przestrzeni kilku miesięcy człowieka przez ile czasu na dobę?
Pół godziny?
I trzeba by znaleźć kogoś naprawdę zaufanego żeby mieć pewność że jest u kotów codziennie, przez umówiony okres czasu, z kotami się bawi a nie tylko sypnie jedzenie - a koszta tego byłyby raczej zaporowe.

Mam osiem kotów, co jakiś czas mam na przechowaniu koty znajomych, bliższych i dalszych.
Nawet w środę nowa dwójka się zjawi na trzy tygodnie :)
I jedynym problemem jest to że potem jak mają wracać to nie chcą ;)
Zapoznawanie kotów trwa praktycznie zawsze góra dzień, dwa - a potem jest już z górki.
Więc nie demonizowałabym domów zakoconych.
Najgorzej gdy w takim domu jest tylko jeden kot, wtedy pojawienie się dwójki nowych może być dla niego dużym przeżyciem.
Ale też do przejścia.
I można np. nie dosyć że komuś pomóc ale przy okazji sprawdzić czy jest się gotowym na powiększenie stadka :)

A może jakaś starsza pani która sama na kota zdecydować się nie może albo jej nie stać (albo ma już kota ale jej ciężko finansowo) - a chciałaby pomóc i przy okazji nieco wesprzeć swój budżet?
Sugerowałabym ogłoszenia w bliskiej okolicy, papierowe.

Mało czasu zostało :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto lip 22, 2014 12:26 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

A co znaczy kilka miesięcy? Dwa czy osiem? To różnica.

ewar

Post » Wto lip 22, 2014 18:07 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

Najlepiej do grudnia choć mam nadzieję, że uda mi się je przywieźć wcześniej ;)
Ogłoszenia w okolicy są rozwieszone :wink:
Dzięki Blue za cenne rady i pomysły :)

MissTake2

Post » Śro lip 30, 2014 6:59 Re: Opiekun dla 2 kotów potrzebny, sponsoruję rezydentów/pła

Udało Ci się załatwić opiekę dla kotków?
Obrazek

aleusha

Od: Pon lip 09, 2012 14:19