ustawa - w poniedziałek

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt kwi 12, 2002 19:18

Ale sie sq spiesza ...../ z tym czytaniem /
ObrazekObrazekObrazek

Bomba

Od: Czw sty 31, 2002 23:09

Post » Śro kwi 17, 2002 11:10

Dzis w Gazecie Wyborczej jest artykul a propos Nowelizacji Ustawy...

Nie skomentuje
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Śro kwi 17, 2002 11:28

artykuł można przeczytać pod adresem www.wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp ... ial=010101
ale mim zdaniem ejst wyważony i spokojny.

Iwona

Od: Wto lut 05, 2002 15:55

Post » Śro kwi 17, 2002 11:30

Ja nie twierdze ze nie jest
Mnie po protu niektore pomysly i wypowiedzi 'ekspertow' zabily...
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Śro kwi 17, 2002 11:45

mnie sie też niektóre pomysły nie podobaja, niektóre są zbrodnicze (transport zywych zwierząt - do dzis słysze załosne ryczenie krów na przejsciu w Czeskim Cieszynie). ale niektóre byłabym w stanie zaakceptować, gdyby sciesle okreslono warunki w jakich ma sie to odbywać.
Kiedys juz o tym pisałam, jak podczas spaceru z psem trafilismy na watahe ponad 10 psów podobnych z wygladu do owczarka niemieckiego, jakby z jednego gniazda, goniacych sarnę. Kiedy mnie zobaczyły staneły, potem usiadły w krąg - ja z psem po środku. pies wyjątkowo zachowywal sie spokojnie, a ja powoli wzięłam galaz do reki, i zgodnie z zaleceniami fachowców skuliłam sie i wzrok wbiłam w ziemie. Trwało to długa chwile, kiedy spojrzałam przed siebie psów juz nie było. Bezszelestnie pobiegły za sarną. Tych saren jeszcze niedawno przed tym zdarzeniem było dwie: wieksza i mniejsza. Psy goniły te wieksza. Nie wiem co sie stało z drugą, ale jakie mozna wysnuć wnioski?
Dlatego mogę sie zgodzic z koniecznoscia zrobienia porzadku z psami walęsajacymi sie po lesie bez zadnego nadzoru ze strony włascicieli. Bo sarny to tez zwierzeta i tez im przysługuje ochrona.

Iwona

Od: Wto lut 05, 2002 15:55

Post » Śro kwi 17, 2002 16:47

Trojka puściła właśnie obszernym materiał o projekcie wiadomej ustawy - bardzo krytyczny, włącznie ze zwrócieniem uwagi, że w ustawie "O ochronie" nie może być mowy o "zwalczaniu zwierząt" i że błędem jest stawianie na eliminowanie półdzikich psów (które faktycznie są problemem) z pomijaniem całkowitym kwestii kontroli rozrodczości.

Skrytykowano też próbę ignorowania prawidłowej roli schronisk, próby forsowania swojego punktu widzenia przez lobby myśliwych jak i inne elementy - w tym "dopsowywanie" ustawy do starego prawa unijnego. Jak i niepoddanie projektu pod szerokie opiniowanie.

O kotach akurat nic nie było. Teraz trwa dalsza dyskusja z zaproszonymi gośćmi.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30