Pasożyty? (Zdjęcie)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 17, 2025 17:24 Pasożyty? (Zdjęcie)

Witajcie,
Nasz kocio w poniedziałek stracił apetyt, zaczął robić luźniejsze kupki,pojawił się śluz i robił małe kleksiki w kuwecie, od razu wizyta u weta, wetka kazała nam przyjechać na wizytę od razu z kupa do badań, wysłali próbkę do Niemiec, wynik powinien być po weekendzie. Dziś w kupie znalazłam coś takiego kilka razy- wklejam zdjęcie. Spotkaliście się z czymś takim? To mogą być jakieś pasożyty? https://ibb.co/cLdrPDT
Wet już nieczynny i najszybciej odpowie mi w poniedziałek…a nie daje mi to spokoju

Harry1313

Od: Pon wrz 18, 2023 16:28

Post » Pt sty 17, 2025 19:33 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

ja tam nic nie widzę, nawet na powiększeniu

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt sty 17, 2025 19:44 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

Jeśli to te białe ziarnka, to wyglądają na człony tasiemca.
https://magwet.pl/25365,problematyczna- ... ow-i-kotow
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt sty 17, 2025 20:14 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

Chodzi o te długie pasma, mi wyglada jak śluz ale dosyć dziwny, gesty, zbity…

Harry1313

Post » Pt sty 17, 2025 21:37 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

To wyglada po prostu na śluz. W zaostrzeniu u mojej kotki się tego też naoglądałam. Ciągneło się? Jeśli tak, no to po prostu pasek śluzu.

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11

Post » Pt sty 17, 2025 21:56 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

mziel52 pisze:Jeśli to te białe ziarnka, to wyglądają na człony tasiemca.
https://magwet.pl/25365,problematyczna- ... ow-i-kotow

Też tak uważam.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Sob sty 18, 2025 1:46 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

Glista kocia, to glista. Trudno ją pomylić z czymś innym. A żywy tasiemiec sam nie wyjdzie z kota.

mziel52

Post » Sob sty 18, 2025 4:46 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

Myśle , ze to jest jakiś śluz
Te białe punkciki na zdjęciu to podejrzewam odbicia światła
Chyba ,ze były widoczne w innym świetle
Ja już się na oglądałam u kotów i jeży
Na jednym końcu jest coś maleńkiego , białego moze być człon tasiemca
A i owszem tasiemiec może wyjść
Lata temu wet mi dał dla kotów od tasiemca
Po bardzo krótkim czasie na kocu był zwinięty tasiemiec
Okropne , długi , biały
Człony wychodza żywe
A może jak w dawnym kawale wychodzą do papusiu

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob sty 18, 2025 12:42 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

Zeeni, co dolegało Twojej kotce? U nas doszedł brak apetytu, stoi nad miska i się modli, jakby chciał jeść a coś mu nie pozwala, odrzuca go.. wet kazał dokarmiać nawet strzykawka jeśli dalej tak będzie bo musi jeść, jesli nie to kroplówki.. kupki robi dosłownie po pare kropelek czasami, czasem teoche więcej ale wszystko luzne, sluzowate… wet obstawia rzesistka, mamy czekac na wynik badania… myślałam ze może to zaklaczenie bo on nigdy nie wymiotował klaczkamj.wszystko szło dołem. No może z raz czy dwa się zdarzyło. Sama nie wiem,nie daje mi to spokoju, ze biedaka coś meczy coraz bardziej a my mamy czekac na ten nieszczęsny wynik

Harry1313

Post » Sob sty 18, 2025 13:16 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

Weź go na usg, bo robaki same takich objawów nie dają. Może mu siedzi coś w żołądku czy jelitach, a wydala tylko to, co może się przecisnąć dalej, czyli płynne.

mziel52

Post » Sob sty 18, 2025 14:29 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

tu link do wątku Zeeni viewtopic.php?f=1&t=216256

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob sty 18, 2025 19:24 Re: Pasożyty? (Zdjęcie)

Harry1313 pisze:Zeeni, co dolegało Twojej kotce? U nas doszedł brak apetytu, stoi nad miska i się modli, jakby chciał jeść a coś mu nie pozwala, odrzuca go.. wet kazał dokarmiać nawet strzykawka jeśli dalej tak będzie bo musi jeść, jesli nie to kroplówki.. kupki robi dosłownie po pare kropelek czasami, czasem teoche więcej ale wszystko luzne, sluzowate… wet obstawia rzesistka, mamy czekac na wynik badania… myślałam ze może to zaklaczenie bo on nigdy nie wymiotował klaczkamj.wszystko szło dołem. No może z raz czy dwa się zdarzyło. Sama nie wiem,nie daje mi to spokoju, ze biedaka coś meczy coraz bardziej a my mamy czekac na ten nieszczęsny wynik

Nie mam jednoznacznej diagnozy, szczególnie, że na razie to z dnia na dzień przeszło, zapewne jelita w końcu się wyregulowały dietą. Taki skomplikowany przypadek bo nikt od roku tak naprawdę nie potrafił mi powiedzieć co jej jest, więc dużo osób pomagało mi tutaj :) Mogę się domyślać, że silna alergia na coś. Od małego przez rok miała powiększone węzły chłonne w brzuchu i śluz w kupie (kupa w większości ładna, ale w dość dużym kokonie śluzowym). W pewnym momencie było już na tyle źle, że miała biegunkę i 5-6 razy dziennie wydalała z siebie sam śluz z krwią, czyli takie coś właśnie jak na zdjęciu u Ciebie. Dieta tutaj to był klucz tak mi się wydaje i dobry gastroenterolog, który pokieruje.

Zrobiłam mnóstwo badań, ale to co Ci mogę doradzić na początku to porządne USG, w szczególności, jeśli doszedł brak apetytu. Może tak być, że się zatkał i śluz też może być przez zakłaczenie. Ja bym jak najszybciej poszła na USG, a poza tym to badanie kału, ja w takim przypadku zdecydowałam się na panel biegunkowy (wszystkie badania metodą PCR) drogi, ale przynajmniej miałam pewność, że to nie jakiś gość to wszystko powoduje.

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11