Nadczynność przytarczyc wykluczona, mamy e coli w moczu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 26, 2016 18:15 Nadczynność przytarczyc wykluczona, mamy e coli w moczu

Zaniosłam dzis do badania mocz Tysona. Na szybko został zrobiony test paskiem w maszynie (pełne wyniki bedą jutro). Wyszło, ze ma leukocyty i białko w moczu.

W grudniu rowniez oddawałam mocz do badania (tez badany paskiem) i była tylko niewielka ilośc białka, wetka powiedziała, ze jest ok, pod mikroskopem kryształów nie było widać, biochemia ok, robilam także usg, wszystko było w normie, kamieni i piasku nie było, pęcherz nie byl pełny.

Tyson zaczął dziwnie sikać. Idzie do kuwety i oddaje mało moczu, po jakis 15 min idzie znowu i sika normalnie. Zdarza sie to rano i wieczorem. Od trzech dni mniej je, nie jakoś duzo mniej, ale mniej, ważyłam go wczoraj i nawet przytył przez dwa tygodnie 200 gram. Jutro idę z nim do weta, robić od razu morfologię j biochemię, czy podać najpierw tylko antybiotyk?
Ostatnio edytowano Śro maja 11, 2016 11:00 przez Moniaaaa, łącznie edytowano 8 razy
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Śro sty 27, 2016 8:19 Re: Białko i leukocyty w moczu

Dodam tylko, ze ciężar i pH było ok. Miał zostać zbadany rowniez osad. Rozumiem, ze w osadzie wyjdzie, czy jest to spowodowane np. nerkami, czy układem moczowym?
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Post » Śro sty 27, 2016 8:47 Re: Białko i leukocyty w moczu

Zrób posiew jak wyjdą bakterie.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Śro sty 27, 2016 8:53 Re: Białko i leukocyty w moczu

Badanie paskiem jest mało wiarygodne i można je sobie robić w domu, żeby sie zorientować, czy wszystko dobrze. Jak na pasku nic nie wzbudza wątpliwości, to można uznać, że jest ok, jak cokolwiek (głównie białko i krew) jest na pasku źle to trzeba robić porządne badanie. Paski można kupić (w hurtowni, 10-wskaźnikowe kosztują ok 50 zł za 100 sztuk czyli jedno badanie 50 gr) i mieć sobie w domu.

Ja w takiej sytuacji od razu daję Rowatinex (kapsułki bo krople są obrzydliwe i nie do podania) , Przez kilka dni codziennie, potem co 2 dzień, razem jakieś 10 dni. On nie zastępuje leczenia, ale bardzo szybko kot zaczyna sikać prawidłowo, bez krwi, bólu i siedzenia co chwilkę po kilka minut w kuwecie, przestaje posikiwać po kątach jeżeli to pęcherz jest przyczyną posikiwania.
Po prostu daje czas na spokojne zrobienie badań i ew dobranie odpowiednich leków.
Rowatinex daje się na czczo pół godziny przed śniadaniem (czyli jedzenie lepiej kotu na noc zabrać, bo to się traktuje jak homeopatię, a homeopatyki najlepiej działają na pusty żołądek)

https://www.doz.pl/apteka/p6291-Rowatin ... lki_30_szt

Od razu też daję Urosept tabletki.
Urosept czasem może być już leczeniem, jeżeli po jakimś czasie podawania kontrolne badanie sa już dobre. Można go podawać bardzo długo i ja tak robię ( nawet 2-3 miesiące) bo pęcherz i nerki w ogóle bardzo długo się leczy. (bardzo częstym błędem jest przerwanie antybiotyku po tygodniu czy 10 dniach bo wyniki są dobre...wtedy prawie gwarantowany jest nawrót. Powinno się podawać leki co najmniej 3 tygodnie, lub dłużej)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro sty 27, 2016 9:06 Re: Białko i leukocyty w moczu

Na pewno zrobie posiew, nie pozwolę dac antybiotyku w ciemno, poproszę tylko o cos przeciwbólowego i rozkurczowego. A co z badaniami krwi? Które parametry bedą nieprawidłowe, jezeli kot nie bedzie na czczo? Spieszyłam sie do pracy i zapomniałam zabrac jedzenia.... Nerki chyba wyjada ok, bo na nich mi najbardziej zależy.

Tyson nie przesiaduje w kuwecie, tylko za pierwszym razem sika mało, a po jakis 15 min juz normalnie( zdarza siento rano i wieczorem), nie piszczy przy tym, po katach tez nie sika, bo raczej bym poczuła, nie jest jeszcze wykastrowany.

Moniaaaa

Post » Śro sty 27, 2016 9:23 Re: Białko i leukocyty w moczu

Przeciwbólowe sa nefrotoksyczne, wiec nie szalalabym z nimi. No-spe ewentualnie, jesli sie przytyka.
Całkiem możliwe, ze twój kocur dojrzewa i po prostu juz pora na ciachniecie. Białko moze byc z plemników. Poza tym jak mocz jest mocno zagęszczony to i białko w niewielkich ilościach nie jest niczym nienormalnym.

Nie robiłabym badan krwi na szybko, robiłaś niedawno, wiec tak szybko by sie nie zmieniły. Poczekałbym na wynik pełnego badania i posiewu.

Satirra

Post » Śro sty 27, 2016 9:30 Re: Białko i leukocyty w moczu

Moniaaa....NLP czyli niesterydowe leki przeciwzapalne, mają masę skutków ubocznych, u kotów znane są przypadki śmierci nawet już no kilku razowym podaniu.
Urosept nie ma skutków ubocznych wcale (nigdzie nigdy nie trafiłam na żadne ostrzeżenia), a Rowatinex jest traktowany jak homeopatyk (być może przy długim stosowaniu nie za dobry dla wątroby, ale to tylko przypuszczenia). Są całkowicie bezpieczne.
Ja w każdym razie mam taki schemat, który się sprawdził już na wielu kotach nie tylko moich.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro sty 27, 2016 9:32 Re: Białko i leukocyty w moczu

Pasek pokazał 3+ przy białku, ok moze to plemniki, a co z leukocytami? To chyba sugeruje jakis stan zapalny? Wetka juz wczoraj powiedziała, żebym od razu z nim przyszła, bo zapewne trzeba bedzie podać antybiotyk... Powiedziałam o posiewów, aby dobrać od razu odpowiedni, na co ona, ze posiew robi sie jezeli pierwszy antybiotyk nie zadziała. Wolałbym zrobić te badania jednak, z uwagi na te jego wymioty, przedwczoraj znowu wymiotował raz, ale zachowywał sie normalnie, bawił sie z kotka i w ogole. Boje sie, ze to moze byc cos z nerkami, a moze to tylko klaki? No nie wiem, je codziennie mokre i pije wodę, wiec nie powinien sie tak czesto zaklaczac...

Moniaaaa

Post » Śro sty 27, 2016 9:36 Re: Białko i leukocyty w moczu

Kazia pisze:Moniaaa....NLP czyli niesterydowe leki przeciwzapalne, mają masę skutków ubocznych, u kotów znane są przypadki śmierci nawet już no kilku razowym podaniu.
Urosept nie ma skutków ubocznych wcale (nigdzie nigdy nie trafiłam na żadne ostrzeżenia), a Rowatinex jest traktowany jak homeopatyk (być może przy długim stosowaniu nie za dobry dla wątroby, ale to tylko przypuszczenia). Są całkowicie bezpieczne.
Ja w każdym razie mam taki schemat, który się sprawdził już na wielu kotach nie tylko moich.

Faktycznie zapomniałam o tym... A rozkurczowe? Chciałabym mu jakoś ułożyć. Nie wiem, czy bede w stanie podać mu jakakolwiek tabletkę ( kot nieobsługiwalny ) karmy tez nie ruszy posypanej i wymieszanej z czymkolwiek, moze sos, który daje mu mokrego by pomógł...

Moniaaaa

Post » Śro sty 27, 2016 9:44 Re: Białko i leukocyty w moczu

Jak bym bez posiewu nic nie dawała, bo możliwe, ze bakterie, ktore znajdzie pod mikroskopem sa zanieczyszczeniem z pobierania. Robi sie posiew i patrzy sie na miano bakterii tez.

Najlepsza profilaktyka w chorobach układu moczowego jest woda! ~50ml/kg kota dziennie :-)

Zastrzyki z nospy sa bardzo bolesne, a tabletki nie sa zbyt smaczne. Mój po zastrzyku z nospy kulał przez 2 dni, dostał na to jakieś inne zastrzyki...

Satirra

Post » Śro sty 27, 2016 9:46 Re: Białko i leukocyty w moczu

A odnośnie zakłaczenia, to w okresie grzewczym jak powietrze jest suche to koty świrują i linieją na potegę... Musisz wyczesywać porządnie.

Satirra

Post » Śro sty 27, 2016 9:49 Re: Białko i leukocyty w moczu

Jak mam mu podać 250 ml wody? Jak widzi strzykawkę to ucieka, mokrego z woda nie chce, juz próbowałam... Nie ma czegoś np w paście, co by mu pomogło doraźnie?

Zaraz zadzwonię do wetki i zapytam o posiew.

Moniaaaa

Post » Śro sty 27, 2016 9:59 Re: Białko i leukocyty w moczu

Czesze go i daje bezopet, ile mu zostanie na łapie po strzepnięciu to zlize, az tyle tych kłaków ma, ze znowu pawia puścił...

Moniaaaa

Post » Śro sty 27, 2016 10:37 Re: Białko i leukocyty w moczu

Dzwoniłam do wetki, wiec tak: okazało sie, ze ciężar jest za wysoki - za mało pije, ma zły stosunek białka do kreatyniny - co to znaczy, bo nie wiem? W osadzie nic nie znaleziono, żadnych bakterii, kamieni, itp. Wetka powiedziała, ze trzeba pobrać krew na morfologię i profil nerkowy, zeby zobaczyć, czy wszystko ok. Jezeli bedzie dobrze, to Tyson ma idiopatyczne zapalenie pęcherza przez stres...

Moniaaaa

Post » Śro sty 27, 2016 10:48 Re: Białko i leukocyty w moczu

Furminoator, u mnie się przy linieniu najlepiej sprawdza. Jeśli dużo kłaków jeszcze na kocie zostaje to można przetrzeć wilgotnym ręcznikiem albo rękami, żeby zebrać dokładnie wszystko.
Ja najpierw wyczesuje furminatorem, a póżniej zbieram dokładnie metalową szczotką i jeszcze czasami grzebieniem poprawiam.
Furmiantorem wyczesuję porządną garść zbitych kłaków. Nie patrz na to, że kot będzie prawie łysy, tylko wyczesuj :-)

Może musisz poszukać dla kocurka jednak innej karmy albo spróbować zwiększyć mu na razie ilość mokrego, ograniczyć trochę suche. Zobaczyć czy to się sprawdza. Idealnie byłoby w jego wypadku zrezygnować z suchego całkowicie.
Moja kotka też nie pije, jest tylko na mokrym, nie wypija 50ml/kgmc/dzień, ale nie ma problemów, więc widocznie jej taka ilość jaką dostaje wystarcza. Czasami zdarza jej się robić qpę co 4dni, ale wtedy zazwyczaj podaję laktulozę z wodą w strzykawce. Połowę wypluje, ale coś tam zawsze trafi i pomoże :-)

Zły stosunek białka do kreatyniny w moczu może oznaczać białkomocz. Stąd pewnie zalecenie profilu nerkowego.

Satirra

[następna]