Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie? (drastyczne)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 18, 2012 1:47 Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie? (drastyczne)

We środę rano na sąsiednim podwórku przepłoszono karmiącą kotkę i uśpiono kocięta, choć nie był to już "ślepy miot". Dalszy los kotki nikogo nie obszedł, "problem" przecież został rozwiązany. Kotka przez dwie noce wyglądała na chorą. Pilnowała się krzaków, w których miała gniazdo, nie jadła. W piątek i sobotę udało mi się ją trochę nakarmić. O złapaniu nie było mowy. W niedzielę zniknęła. Pokazała się na chwilę wczoraj i ... wygląda jakby już miała ruję. Przyszła w towarzystwie młodego, pełnojajecznego kocurka. Dziś właśnie wróciłam z nocnej wycieczki po krzakach, ale kotki nie ma, a znajoma sąsiadka zeznała, że widziała jak po parku ganiały ją cztery ogromne koty. Czy to możliwe żeby tak szybko? Po 5 dniach? Chcę ją odłowić na sterylizację, ale terminy są odległe, a kotka dzika i obca.
Ostatnio edytowano Nie maja 06, 2012 14:35 przez ewk@, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

ewk@

Od: Pon sty 17, 2011 11:05

Post » Pt kwi 27, 2012 6:57 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

Oczywiście, że to możliwe :(
i że zaraz będzie w ciąży :( :( :(
co to za metoda, żeby nie próbować łapać kotki, tylko usypiać kocięta, a ją zostawić. To jest okrucieństwo wobec nieszczęsnego zwierzęcia.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt kwi 27, 2012 19:30 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

ewk@ pisze:Kotka przez dwie noce wyglądała na chorą.

Trzeba ją złapać i sprawdzić czy nie ma zapalenia gruczołów mlekowych. Nieleczone może doprowadzić do śmierci w cierpieniu. Powinna dostać lek za zatrzymanie laktacji.

To okrutne co tej kotce zrobiono.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt kwi 27, 2012 19:34 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

ewk@ pisze:We środę rano na sąsiednim podwórku przepłoszono karmiącą kotkę i uśpiono kocięta, choć nie był to już "ślepy miot". Dalszy los kotki nikogo nie obszedł, "problem" przecież został rozwiązany. Kotka przez dwie noce wyglądała na chorą. Pilnowała się krzaków, w których miała gniazdo, nie jadła. W piątek i sobotę udało mi się ją trochę nakarmić. O złapaniu nie było mowy. W niedzielę zniknęła. Pokazała się na chwilę wczoraj i ... wygląda jakby już miała ruję. Przyszła w towarzystwie młodego, pełnojajecznego kocurka. Dziś właśnie wróciłam z nocnej wycieczki po krzakach, ale kotki nie ma, a znajoma sąsiadka zeznała, że widziała jak po parku ganiały ją cztery ogromne koty. Czy to możliwe żeby tak szybko? Po 5 dniach? Chcę ją odłowić na sterylizację, ale terminy są odległe, a kotka dzika i obca.

Co za bezmyslność :?
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt kwi 27, 2012 20:37 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

jaka to dzielnica? mam podobne zgłoszenie... :?
AnielkaG

Post » Pt kwi 27, 2012 21:52 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

Kotka może jeszcze karmić kocięta, a już być w następnej ciąży.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob kwi 28, 2012 9:31 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

AnielkaG pisze:jaka to dzielnica? mam podobne zgłoszenie... :?

Wola. Koło. Z tego co ustaliłam ktoś zabrał kocięta, wezwał weterynarza do domu i zapłacił mu za "humanitarne" rozwiązanie problemu.

Bardzo nie chciałabym tu rozpętać kolejnej dyskusji etycznej i rozstrzygać do kiedy miot jest ślepy, a kiedy już nie.
Ale to nie tylko Wola.

Rozmawiałam niedawno z osobą, która na Pradze działa podobnie, i to jako standard pomocy kotom. Ze środków miasta i ngo. Byłam w szoku.

Usłyszałam, że ta pani:
1) Karmi koty
1) Sterylizuje wyłącznie kotki
2) Odławia kotki dopiero jak są w ciąży, bo wcześniej nie wie czy to kot, czy kotka, a dopiero jak jest w ciąży to widać.
3) Jeśli kotka się okoci, to wszystko jedno czy miot jest ślepy, czy już nie, trzeba "zrobić porządek", a kotka za kociętami sama wmaszeruje do klatki
4) Na moje pytanie co na to weterynarz odpowiedziała, że "robi co trzeba".

W sprawie "mojej" kotki - na oko czuje się dobrze, ale myślę, że jest już ponownie w ciąży. Jestem na etapie pożyczania klatki - łapki, inaczej jej na podwórku nie złapię. Ona mieszka po prostu w parku pod krzakami.
ObrazekObrazekObrazek

ewk@

Post » Sob kwi 28, 2012 9:35 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

MariaD pisze: Powinna dostać lek za zatrzymanie laktacji.

Byłam w tej sprawie u weterynarza, chciałam jej spróbować coś podać w jedzeniu. Dowiedziałam się, że podobno nie ma zarejestrowanego leku dla kotów, jest dla psów, ale kotce mógłby zaszkodzić. A kot podobno jest tak zrobiony, że samo przejdzie.
I na szczęście przeszło.
ObrazekObrazekObrazek

ewk@

Post » Sob kwi 28, 2012 9:54 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

ewk@ pisze:Dowiedziałam się, że podobno nie ma zarejestrowanego leku dla kotów,

Owszem - jest. Wg zdania lekarza wet. specjalisty ds. rozrodu.
ewk@ pisze:A kot podobno jest tak zrobiony, że samo przejdzie.

8O To zdanie lekarza weterynarii? 8O Znam kotki, którym nie przeszło samo. Kociaki zginęły, kotka cierpiała.
Obrazek

MariaD

Post » Sob kwi 28, 2012 18:58 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

Tak mi powiedziano w całodobowej lecznicy na Żytniej. Weterynarz. :(
ObrazekObrazekObrazek

ewk@

Post » Sob kwi 28, 2012 19:07 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

ewk@ pisze:Tak mi powiedziano w całodobowej lecznicy na Żytniej. Weterynarz. :(

Cóż. Mało jest lekarzy wet. znających się na problemach związanych z rozrodem.
Obrazek

MariaD

Post » Sob maja 05, 2012 21:41 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

ewk@ pisze:Jestem na etapie pożyczania klatki - łapki, inaczej jej na podwórku nie złapię. Ona mieszka po prostu w parku pod krzakami.

Od trzech nocy za nią biegam. Niby mam jeszcze czas, to dopiero trzy tygodnie nowej ciąży. Ale kotka kicha. Po stracie kociąt dwie doby mokła na deszczu krążąc dookoła krzaka, w którym miała gniazdo.
Dowiedziałam się, że "zlikwidowane" kocięta miały dwa tygodnie, a do uśpienia zabrała je starsza pani "żeby się nie męczyły".
ObrazekObrazekObrazek

ewk@

Post » Sob maja 05, 2012 21:49 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

Autorka w temacie powinna ostrzec, że drastyczne :!:
:cry:
Moje małe, puchate, cieplutkie, mruczące szczęście... Nadusia!!
Obrazek

lister

Od: Czw gru 29, 2011 14:46

Post » Sob maja 05, 2012 22:07 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

ewk@ pisze: do uśpienia zabrała je starsza pani "żeby się nie męczyły".

[...]
Sprawa jest bulwersująca, proszę jednak o oględniejsze formułowanie swoich odczuć
alix76

RAnia

Od: Sob mar 08, 2008 3:56

Post » Nie maja 06, 2012 3:00 Re: Czy to już ruja? Sterylka - kiedy po porodzie?

Jeśli kocięta nie są już ślepym miotem, to i wet i zanoszący naruszają prawo. Ja bym postraszyła :evil:

To, że kotka po stracie kociąt weszła w ruję i zaciążyła jest niestety normalne, więc sterylka jak najszybciej potrzebna.....
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

[następna]