Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kociaBogi pisze:Witam. Mam 4 miesięcznego kotka, który bardzo lubi jeść. Karmię go karmą suchą - whiskas dla małych kotków oraz podaję mu czasami w porze obiadowej wątróbkę i czasami oprócz tego dostaje jedzenie z puszki. Nie wiem ile razy dziennie dostaje jedzeinia ale około 4. Nie więcej. Niepokoi mnie jego waga, bo waży aż 3 kilogramy. Myślę, że to jest dużo jak na takiego młodego kociaka. Wiadomo, że ważyć może więcej od samic ale myślę, że jego stan jest troszkę gorszy. Nie wygląda źle, otyle, ale jest po prsrtu duży. Czasami jego brzuszek wystajeCo o tym myślicie?
Polecam produkty PURINA, ale przynajmniej FRISKIS - DARLING odpada a i FRISKIS nie jest wybitne. ONE już jest takie przystępne.bardzo mądry kotek, ja też bym zwymiotował jakby mi dali takie paskudztwo do jedzenia.
Szenila pisze:Kociaki szybko rosną, a małemu(rosnącemu) kotu nie powinno sie ograniczać jedzenia.
Karma Whiskas ma 4 procent mięsa. Reszta to mielone rogi, kopyta, wymiona, odpady po padłych zwierzętach... a koty są ścisłymi mięsożercami, czyli do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania potrzebują prawie wyłącznie mięsa. Nie 4 procent mięsa... Poza tym, karma whiskas (i inne tego typu) są tak chętnie zjadane, bo zawierają polepszacze smaku, od których kot z czasem się uzależnia. To tak, jakbyś dziecko cały czas karmiła fast foodem.
Dobrej karmy kot potrzebuje dużo mniej, bo jest bardzie sycąca, czyli w sumie nie wychodzi drożej. Purina Pro Plan(dostępna prawie w każdym sklepie zoo), Sanabelle, Acana, itp-to karmy którymi warto kota karmić.
Zastanów się także nad żywieniem mięsem- moim zdaniem taka dieta jest najlepsza dla kota, i tanio wychodzi.
Szenila pisze:Kociaki szybko rosną, a małemu(rosnącemu) kotu nie powinno sie ograniczać jedzenia.
Karma Whiskas ma 4 procent mięsa. Reszta to mielone rogi, kopyta, wymiona, odpady po padłych zwierzętach... a koty są ścisłymi mięsożercami, czyli do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania potrzebują prawie wyłącznie mięsa. Nie 4 procent mięsa... Poza tym, karma whiskas (i inne tego typu) są tak chętnie zjadane, bo zawierają polepszacze smaku, od których kot z czasem się uzależnia. To tak, jakbyś dziecko cały czas karmiła fast foodem.
Dobrej karmy kot potrzebuje dużo mniej, bo jest bardzie sycąca, czyli w sumie nie wychodzi drożej. Purina Pro Plan(dostępna prawie w każdym sklepie zoo), Sanabelle, Acana, itp-to karmy którymi warto kota karmić.
Zastanów się także nad żywieniem mięsem- moim zdaniem taka dieta jest najlepsza dla kota, i tanio wychodzi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kasiek1510 i 102 gości