Czym karmić koty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 30, 2011 23:07 Czym karmić koty

witam:) mam mały problem a mianowicie z karmieniem swoich kotów. Zjadają tylko to co im smakuje czyli tylko karmą suchą whiskasa ale tylko z tuńczykiem i purina one z mokrego to z tuńczykiem z z wołowinką inne jedzenie leży próbowałem wszystkiego. Smakuje to i koniec, głodne nie chodzą i są dobrze odżywione ale odmiana by się przydała. Proszę was o jakąś porade;(

sebast2828

Od: Pt gru 25, 2009 23:59

Post » Czw cze 30, 2011 23:37 Re: Czym karmić koty

Sorry, ale whiskas to nie karma, to koci fast food najgorszego gatunku, 90% chemii, 8% śmieci i 2% jedzenia. Wiem , ze są koty , które to uwielbiaja i tu właśnie chemia się kłania.
Ja osobiście jestem zwolenniczką jedzenia w miarę naturalnego, czyli mięcho, ale niestety jaśnie pani Misia ma w tym temacie oddzielne zdanie. Mokre - tylko saszetki puriny z kurczakiem albo królikiem, suche - robię mieszankę josery, puriny odkłaczającej i puriny pro plan.Poza tym dojada trochę gotowanego kuraka, robię tez czasem taką zupo-papkę z rozgotowanych w małej ilości wody kurzych szczątków mielonych z kościami z ociupineczka ryżu dla sklejenia. Na drogie naprawdę dobre karmy zwyczajnie mnie nie stać, bo trzeba kupować w dużych worach . Usiłowałam dawać choć animondę albo gourmeta w saszetkach, nic z tego, Puszki nie ruszy żadnej.
A od whiskasa trudno odzwyczaić, przerabiałam to , bo kiedys jadła :oops:

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw cze 30, 2011 23:46 Re: Czym karmić koty

zacznę od tego, że whiskas to jest jedna z najgorszych gatunkowo karm jakie tylko są możliwe no poza kitekatem. Więc zacznij od zmiany suchego, bo jest naprawdę cała masa lepszych karm bogatych w to co koty jedzą normalnie czyli mięso, a nie zboża... i chemię oczywiście dlatego to właśnie tak kotom smakuje. To można porównać do jedzenia codziennie ogromniastego hamburgera ociekającego tłuszczem. Poza tym wszystkie karmy, które możesz kupić w sieciowych sklepach Biedronkach, Carrefourach itd to jest jakieś g***o.
Kot jest neofobem i boi się wszystkiego co nowe i czego nie zna, więc nie dziwne, że nic innego nie chce zjeść.
Kota możesz przekonać do jedzenia nowej karmy w ten sposób, że mieszasz starą i nową karmę i w ten sposób zwiększając zawartość nowej lepszej karmy, aż przestawisz kota na nowe jedzonko całkowicie. Życzę powodzenia i wytrwałości, bo to dla dobra Twoich zwierzaków, a nie dla urozmaicenia.
Karma kupować w dużych worach nie trzeba, bo w każdym zoologu kupisz dobre karmy na wagę. Jak są dobrze przechowywane to nie tracą wartości.
Ale dieta naturalna też jest super, tyle, że moje nie uznają mięsa w naturalnej postaci... :twisted:
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Czw cze 30, 2011 23:55 Re: Czym karmić koty

niestety , u mnie / a mam naprawdę dobry i świetnie zaopatrzony zoologiczny /. acane czy orijena , nie wspominając o taste, można kupic tylko w duzych worach, bo jest zbyt małe zapotrzebowanie i właścicielka nie otwiera, żeby nie zwietrzały. Dlatego kombinuję z mieszanka. tyle, ze moja kota wychodzi na ogród, jakieś tam sobie żywe mięsko doje typu pasikonie, myszy nie rusza, bo surowe :mrgreen: , zostawia na wycieraczce, daz podobno ptaszka skonsumowała, ale nie widziałam tego, TŻ opowiadał

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt lip 01, 2011 0:31 Re: Czym karmić koty

Jak dla mnie kota można na sam początek przestawić na RC, albo kupować orijena w tych 400g :) U mnie ten ostatni nie przeszedł szczególnie wersja rybna... Moje na ten moment są na mieszninie RC odkłaczacz, na futro i kastrat i zjadają na dwoje ok 2 kg suchego miesięcznie przymierzamy się do przestawienia ich na Brit tylko ten w białych opakowaniach, bo jest lepszy niż ten w niebieskich, za to nie mają smaka na mokre praktycznie pod żadną postacią, a kupowałam już wiele i mam taki system z mokrym, że jak jedzą ładnie to dostają, a jak wybrzydzają to przez dzień lub dwa nie ma mokrego i jest samo suche + oczywiście na co dzień dużo wody w różnych miejscach w domu, bo tak koty piją więcej i częściej :D no i ogólnie dostępna trawa posiana w doniczkach do podskubywania :)
A co do "naturalnego" białka to czasem się zdarzy jakaś wypasiona mucha :P
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Pt lip 01, 2011 0:42 Re: Czym karmić koty

jeez... karmi sie koty tym, na co nas stac i co one zechca jesc...
moje jadaja na stale np suche Sanabelle Skin&Hair, mokre co tam wypadnie bo glownie na suchym jada
ale mam tymczaske, ktora bardzo niechetnie jada suche, specjanie dla niej kupilam RC (i rezydenci podjadaja :roll: :evil: ), jej ulubione mokre (whiskas) tez probuja...staramn sie ograniczac jej mokre do 200g dziennie (bo jest w stanie zjesc przynajmniej 2 razy tyle mokrego) ale to i tak dosc drogo, wiec dostaje: Whiskasa, Felixa i Bozite, na przemian....\

btw rezydenci powinni jesc karme o niskim fosforze, to RC dla tymczaski jest powyzej akceptowalnych norm... ale coz... czasem lepiej zeby kot zjadl cokolwiek niz nie zjadl nic (mam 2 nerkowcow)

a moje wlasne uwiebiaja jedynie paszteciki Gourmet, puszeczka 85g max dziennie na dwojke bo i tak wiekszosc zostaje w miskach....

wszystko zalezy od kocich :wink: 8)

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Nie lip 03, 2011 22:30 Re: Czym karmić koty

dziękuje wszystkim za odpowiedź:) czas na wprowadzenie zmian do kociego menu. Niechcę robić nic co by wyszło na złe dla moich podopiecznych którym poświęciłem masę czasu i urlopu żeby je ratować, ponieważ każdy z nich w swoim kocim życiu dużo przeżył;(

p.s. Wystarczy usiąść i zaraz oba koty okupują kolana i to bardzo cieszy:):):)

sebast2828

Od: Pt gru 25, 2009 23:59

Post » Pon lip 04, 2011 0:39 Re: Czym karmić koty

A co powiecie o Purinie?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

eMPe

Od: Czw cze 30, 2011 17:55