Karmienie kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 30, 2011 10:46 Karmienie kotów

Witam,
chciałabym się was poradzić w związku z karmieniem kotów. Chciałabym kupić jakąs karmę uniwersalną dla obu sierściuchów. Interesuje mnie chyba najbardziej Royal Canin ale jest dużo rodzajów i nie wiem która byłaby dobra dla jednego i drugiego. Pierwszy kotek to 2letnia, wysterylizowana kotka, siedzi tylko w domu, czasem wypuszcze ją na dwór żeby pojadła troche trawy. Jakiś czas temu miała problemy z siusianiem ale po wizytach u weterynarza jest już wszystko w porządku. Do tej pory je prawie same świństwa tj tanie puszki, ale oprócz tego daję jej również surowe mięsko drobiowe i wołowe i suchą karmę z Puriny One (nie wiem czy jest dobra...). Natomiast drugi kot to ok. 10letni wykastrowany kocur. Jest to kotek wychodzący codziennie, bardzo chudy, ma problemy z wypróżnianiem się ale daje mu parafinki to jest lepiej. Jadł to samo co pierwszy kotek ale zaczęły się problemy z jego zdrowem - nie miał siły, apetytu, skuczał w kuwecie i przy podnoszeniu go. Po wizytach u weta okazało się ze ma problemy z układem moczowym i teraz je karmę Royal Canin Urinary. Kotek wraca do zdrowia i jest już dobrze, natomiast chciałabym wiedzieć jaką karmę po jego wyleczeniu mogłyby jeść oba kotki? Jeśli chodzi o mokrą to postanowiłam kupować im karmę Animonda Carny, jednak nie wiem jaki rodzaj Royala dla nich wybrac. Pozdrawiam

sabonka

Od: Sob kwi 30, 2011 10:32

Post » Sob kwi 30, 2011 11:08 Re: Karmienie kotów

Mam tylko jedną kotkę i to zaledwie od dwóch lat, więc doświadczenie mam prawie żadne. Podam tylko nazwę suchej karmy RC, która jest dobra przy skłonnościach do zatwardzeń: Fibre response. Stosuję ją od kilku miesięcy obok Royal Canin Beauty, która też smakuje mojej wyjątkowo wybrednej zołzie. Fibre response zamawiam w necie. Moja kotka nie da sobie wcisnąć parafiny, lactulosum ani siemienia lnianego w żadnej postaci. Dlatego walczę z twardymi qupalami przy pomocy tej karmy właśnie. Smakuje kotce bardzo. Myślę, że nie ma przeciwwskazań, aby taką karmę podawać obu kotom... Ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni...

mavi

Od: Czw sie 26, 2010 18:45

Post » Nie maja 01, 2011 12:41 Re: Karmienie kotów

dziękuję za odpowiedź;) może jeszcze ktoś inny się wypowie?

sabonka

Post » Nie maja 01, 2011 14:27 Re: Karmienie kotów

rc nie jest wcale dobrą karmą.
duża zawartość zbóż i wypełniaczy,mała zawartość mięsa,karmy "specjalne dla danej rasy" po to by połechtać ego konsumenta.tak to jest jak markę kupuje koncern produkujący whiskas i pedigree.

dobrymi uniwersalnymi karmami,niezależnie od wieku są karmy bezzbożowe-Taste of the wild[z którego niestety musiałam zrezygnować],Orijen,Acana,Power of nature.

do karmy suchej trzeba koniecznie dawać kotu mokrą karmę-czy to puszki,czy surowe mięso.
koty przyswajają wodę z pokarmu lepiej niż 'wodną wodę' :wink:
trzeba tego pilnować,przez brak odruchu picia przy jedzeniu samej suchej karmy,to niezaleznie od jej jakości,są narażone na choroby układu moczowego.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie maja 01, 2011 17:35 Re: Karmienie kotów

Koszmaria pisze:rc nie jest wcale dobrą karmą.
duża zawartość zbóż i wypełniaczy,mała zawartość mięsa,karmy "specjalne dla danej rasy" po to by połechtać ego konsumenta.tak to jest jak markę kupuje koncern produkujący whiskas i pedigree.

dobrymi uniwersalnymi karmami,niezależnie od wieku są karmy bezzbożowe-Taste of the wild[z którego niestety musiałam zrezygnować],Orijen,Acana,Power of nature.

Może RC nie jest karmą doskonałą, ale ja z kolei nie dam moim kotom niczego, co pochodzi z tamtej strony oceanu. Firmy amerykańskie i kanadyjskie osiągają "wysokobiałkowość" swoich produktów poprzez dodawanie mięsa zwierząt usypianych w schroniskach, co jest w Ameryce zgodne z prawem. Co prawda po wykryciu tego procederu kilka lat temu niby już tego nie robią, ale jakoś nieprawdopodobne wydaje mi się, żeby możliwe było sprowadzenie zza oceanu "uczciwej" karmy z zawartością białka powyżej 65% i sprzedawanie jej po takiej cenie (taniej, niż RC).
Kiedyś dałam się namówić na Orijena - zawartość białka jakieś niebotyczne 75% 8O i potwornie śmierdzi. Moje koty nie chciały nawet na to spojrzeć, wszystkożerny labrador po trochu wciągnął, a potem miał kosmiczną sraczkę.
Nie twierdzę, że RC to cudo, a Orijen i Acana są be - po prostu żadna z karm kanadyjskich nie smakowała moim kotom. Chętnie jedzą Sanabelle, niektóre RC, Troveta, Hill's.

EDIT: Ponieważ nie chcę zaśmiecać wątku jałową dyskusją oświadczam, że powyższa wypowiedź oparta jest na wiarygodnych DLA MNIE źródłach (niektóre podałam poniżej). Nikomu swojej opinii nie narzucam i ponownie: nie twierdzę, że jest ona zasadna w przypadku firmy Orijen lub Acana.
Jeżeli ktoś zechce przedstawić RZECZOWE kontrargumenty, proponuję założenie oddzielnego wątku np. na KŁ (o ile jeszcze takiego nie ma) - chętnie porozmawiam.
Ostatnio edytowano Pon maja 02, 2011 21:36 przez Coalla, łącznie edytowano 1 raz

Coalla

Od: Wto kwi 12, 2011 12:05

Post » Nie maja 01, 2011 18:17 Re: Karmienie kotów

Coalla pisze:
Koszmaria pisze:rc nie jest wcale dobrą karmą.

Może RC nie jest karmą doskonałą, ale ja z kolei nie dam moim kotom niczego, co pochodzi z tamtej strony oceanu (Orijen, Acana). Firmy amerykańskie i kanadyjskie osiągają "wysokobiałkowość" swoich produktów poprzez dodawanie mięsa zwierząt usypianych w schroniskach, co jest w Ameryce zgodne z prawem. Co prawda po wykryciu tego procederu kilka lat temu niby już tego nie robią, ale jakoś nieprawdopodobne wydaje mi się, żeby możliwe było sprowadzenie zza oceanu "uczciwej" karmy z zawartością białka powyżej 65% i sprzedawanie jej po takiej cenie (taniej, niż RC).
Kiedyś dałam się namówić na Orijena - zawartość białka jakieś niebotyczne 75% 8O i potwornie śmierdzi. Moje koty nie chciały nawet na to spojrzeć, wszystkożerny labrador po trochu wciągnął, a potem miał kosmiczną sraczkę.
Nie twierdzę, że RC to cudo, a Orijen i Acana są be - po prostu żadna z karm kanadyjskich nie smakowała moim kotom. Chętnie jedzą Sanabelle, niektóre RC, Troveta, Hill's.

tu już wkraczamy na grunt co dla kogo jest etyczne i akceptowalne. :wink:
i przede wszystkim jak słuzy danemu kotu.
celowo więc nie wymieniłam Applaws-karma ma skład piękny,ale ja osobiście nie znam kota,który nie miałby po tej karmie luźnego i aromatycznego stolca :wink:
u mnie hitem był Taste of the wild,ale ta karma ma zasadniczą wadę-małe chrupki.Szprot połykał je w całości i nie było tygodnia żeby nie pawiał nie strawioną zawartością żołądka:(-nie pogryzione chrupki mu po prostu drażniły przewód pokarmowy.
musiałam z super karmy zrezygnować na rzecz Sanabelle :x
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Nie maja 01, 2011 18:59 Re: Karmienie kotów

Cóż, przyznaję - jestem hipokrytką, bo przy moich generalnie wegetariańskich zapędach od czasu do czasu skubnę jakiś drób albo rybkę :oops: Mam jednak nadzieję, że nikomu, kto chociaż raz spojrzał schroniskowym kotom w oczy, nie będzie obojętne czy jeden z nich nie znajdzie się przypadkiem w miseczce tego naszego pieszczocha, uratowanego z ulicy bądź ze schronu... Poza tym, jeśli nawet przyjmiemy że martwy zwierzak to tylko mięsko - kanibalizm generalnie nie jest zdrowy.

Ale żeby nie zaśmiecać wątku sabonki - moim zdaniem nie bardzo da się w twoim przypadku zastosować jedną karmę. Kicia jest młoda i "domowa", kocurek jest dość stary i wychodzący... Mogłabyś dawać obu sierściuchom RC Sterilised, a dla kocurka jeszcze dodatkowo coś treściwego dla seniorów, ale to i tak są minimum dwie karmy.

Coalla

Post » Nie maja 01, 2011 19:17 Re: Karmienie kotów

Tak dużo myślałam nad karmą RC sterilised ale teraz się przestraszyłam że tej Royal jest kupiony przez whiskasa ;( a co myśliscie o karmie Hill's? Byłaby gatunkowo lepsza? Bardzo zależy mi na tym aby starszy kotek pożył jeszcze bo to jest niesamowicie inteligentny kot, którego bardzo kocham. Mam nadzieję ze przez karmę jestem w stanie mu przedłużyć życie chociaż troszkę, a przynajmniej ustrzec go przed chorobami. Czy karma Animonda Carny w puszce jest w porządku? A co myślicie o karmach Purina?

sabonka

Post » Nie maja 01, 2011 19:42 Re: Karmienie kotów

To nie Whiskas kupił RC :) Właścicielem RC i Whiskasa jest koncern Mars - ten od batoników, płatków śniadaniowych itd., ale firmy jako takie są samodzielne. Za miesiąc może ich kupić np. Nestle, i to raczej nic nie zmieni, to tylko żonglowanie pieniędzmi.
Hill's - bardzo dobra karma, moja koteczka z problemami żołądkowymi ją wcina i jest OK;
Purina - trochę lepsza niż Whiskas i KK;
Animonda - forumowiczki raczej ją chwalą.

Coalla

Post » Nie maja 01, 2011 19:43 Re: Karmienie kotów

Coalla pisze:To nie Whiskas kupił RC :) Właścicielem RC i Whiskasa jest koncern Mars - ten od batoników, płatków śniadaniowych itd., ale firmy jako takie są samodzielne. Za miesiąc może ich kupić np. Nestle, i to raczej nic nie zmieni, to tylko żonglowanie pieniędzmi.
Hill's - bardzo dobra karma, moja koteczka z problemami żołądkowymi ją wcina i jest OK;

moje po animondzie carny ,rzygają :roll:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie maja 01, 2011 19:54 Re: Karmienie kotów

Moja kotka nawet nie tknie animondy carny. Od zawsze jest (tzn.od 12lat) na RC.Na początku był mały wybór RC w porównaniu z tym co teraz jest na rynku. Niestety moja kicia musi być na rc fibre z powodu zaparć.Ta karma działa lepiej niż Hills r/d. Ktoś pisał , że po Acanie jest rozwolnienie. Ta karma podana mojej kotce przez dwa dni , wywołała u niej zaparcie na maxa.Z mokrych karm jada z apetytem sushicat(nie wiem czy poprawnie piszę), schesira z tuńczykiem.

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Nie maja 01, 2011 20:39 Re: Karmienie kotów

coś mi się wydaje, że będę musiała wydać niedługo niezłą kasę żeby koty miały karmę odpowiednią do ich potrzeb i to najlepiej po kilka rodzajów:) no i muszę trochę pokombinować z rodzajami i wybrac takie karmy które będą z chęcią wcinać. Dziękuję za odpowiedzi:)

sabonka

Post » Nie maja 01, 2011 21:57 Re: Karmienie kotów

Coalla pisze:To nie Whiskas kupił RC :) Właścicielem RC i Whiskasa jest koncern Mars - ten od batoników, płatków śniadaniowych itd., ale firmy jako takie są samodzielne. Za miesiąc może ich kupić np. Nestle, i to raczej nic nie zmieni, to tylko żonglowanie pieniędzmi.

Purina zależy która.
Dog i Cat Chow toż to ten sam syf co whiskacz,Purina One jest szczebelek lepsza,za to dobra jest Purina Pro Plan.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pon maja 02, 2011 16:09 Re: Karmienie kotów

kupiłam dzisiaj na próbę kotom małą puszkę karmy animonda carny i jestem pod wrażeniem! Bardzo ładny zapach karmy a do tego widać kawałeczki mięsa, w przeciwieństwie do whiskasów gdzie były kawałki czegos niezidentyfikowanego... kicia szaleje za tą karmą:)

sabonka

Post » Pon maja 02, 2011 16:35 Re: Karmienie kotów

no to super :)
sprawdź jeszcze Bozitę i Applaws[z mokrych]
na Bozitę nie ma mocnych :lol:
a Carny rzeczywiście jest super.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

[następna]