Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 07, 2011 19:57 Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Ciekawa jestem jak to wygląda u innych...

My dokarmiamy koty podwórkowe najtańszą karmą suchą i mokrą. Sąsiedzi dokarmiają te same koty tym,czego nie dojedzą ich koty,więc całkiem dobrymi rzeczami.

Niedawno poszerzyłam rewir dokarmiania o sąsiednie podwórko,na którym koty mają do dyspozycji piwnicę jakiegoś squatu i są regularnie karmione. Zawsze stoi kilka miseczek wypełnionych po brzegi...no właśnie - makaronem 8O Konkretnie spagetti,dla lepszej wizualizacji...pokrojonym spagetti zmieszanym gdzieniegdzie z kawałkami mięsa,chyba puszkowego,ale głowy nie dam. Oprócz tego stoi zawsze jedna miska z suchą karmą.
Cóż. Uzałam,że bidulki trafły na nieco tylko zdziwaczałych karmicieli i postanowiłam dodawać swoją karmę.
Koty moje jedzenie jedzą - o ile ktoś im da szansę,bo niestety czasem zastaję moją mięsną miseczkę zawaloną...spagetti :evil:
Ale nie o tym: dziś widziałam jeszcze z daleka,jak mając do wyboru ów makaron i suchą karmę tych karmicieli,jeden z kotów wybrał makaron!
I nie mogłam się nadziwić...

Druga rzecz - miałam do dyspozycji sporą ilość mleczka Whiskas. Niby super. Ale okazuje się,że nawet dziczki średnio je piją. Przynajmniej te z mojego podwórka.Owszem,piją,ale bez szczególnej radochy.Te drugie lepiej. I uznałam,że z własnych pieniędzy nigdy bym kociego mleczka nie kupowała,jeśli tak to ma wyglądać.

W tej chwili zastanawiam się nad optymalną dietą dla kotów podwórkowych. Optymalną dla kieszeni,ale również dla zdrowia tych kotów, bo przecież nie o to chodzi,żeby im nawalić makaronu i starej kaszanki...Zwłaszcza,że dzisiaj podwórkowe koty rzadko kiedy są naprawdę głodne,więc bardziej chodzi o jakość tej karmy,niż o ilość.

I jestem ciekawa - czym karmicie Wasze dziczki/ koty podwórkowo-działkowe?
I z jakim zapałem one to jedzą?
Jeśli suchą karmą - jesteście w stanie polecić konkretną karmę, w miarę wartościową,ale wciąż jeszcze tanią?
Ostatnio edytowano Czw kwi 07, 2011 20:07 przez passa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46

Post » Czw kwi 07, 2011 20:03 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

ja dokarmiam tym co mi zostanie tzn.jesli jest to puszka np.bozita jedna mam na dwa dni dla 2 kotów i jeszcze troche zostaje ,sucha karma,surowe miesko w zasadzie karmie tym co jedza moje koty,natomiast spotykam się z zupą jarzynową,pomidorową,ziemniakami,szkieletami ryb wedzonych rzuconych ot tak przez okno,kiełbasa,słowem domowe zarcie - czytaj resztki z obiadu :? kasza ,ryż,makaron ...
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw kwi 07, 2011 20:08 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Im lepsza karma tym mniej zjadaja a i sa zdrowsze .Moje sa kastrowane/sterylizowane wiec zazwyczaj kupuje purine dla kastratow albo sanabelle. Wode i suche maja dostepne caly dzien wiec mokrego nie zjadaja juz duzo. Zima puszkowe zamieniam na gotowanego kurczaka czy rybe z ryzem - zawsze to cieplej w brzuszku . Teraz gotuje im najwyzej 2 razy w tygodniu ale nie rzucaja sie jakos szczegolnie.
Tak naprawde wszystko zalezy od zasobnosci portfela w kazdym razie mysle, ze lepszy nawet kitekat od resztek ze stolu czlowieka.

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Czw kwi 07, 2011 20:18 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

ja karmię
- gotowane serca drobiowe
- surowa wołowina (raz w tygodniu)
- gotowane serca wieprzowe
- Felix lub puszki z Rossmana, rzadko Kitekat z gminy
- suche Josera classic lub Purina cat Chow

moja wolnożyjąca, wyciachana 15-ka kotów zdrowa, sierść błyszcząca
AnielkaG

Post » Czw kwi 07, 2011 20:24 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Dla mnie sucha karma jest do przyjęcia jak kosztuje ok 10zł za 1kg. Na początku karmiłam głównie Animondą Rafine (kupowałam w zooplusie duże wory, z rabatami i promocjami było własnie 10zł/kg). Teraz dostają Sanabelle - wychodzi właściwie też 10zł, a zdecydowanie lepsza.
Staram sie dawać jak najlepszą suchą karmę, bo reszta jedzenia niekoniecznie z tych wartościowych :oops:
Zimą dostają jakąś tańszą karmę mokrą (w najgorszym razie whiskas, czasem animonda, felix), trochę dobrej, której nie zjedzą domowe koty, do tego to co nie zjedzone w domu, czyli jakieś mięso od obiadu, trochę wędliny, jak się trafi gotowany drób jakiś i to wszystko pomieszane z ryżem. Jak zostaje surowizna, której nie zjedzą domowe też dostają działkowcy.
Bardzo spasione mam koty dzikie, naprodukowały sobie zimą tłuszczu na takim wikcie ;)

Latem będzie głównie sucha karma, raczej wersja dla seniorów, żeby nie była zbyt energetyczna, bo i tak się mało ruszają kociska. Mokrą dostają tak jak zimą, ale bez ryżu i w mniejszych ilościach.
Zimą dostają dwa razy dziennie, latem cały czas stoi suche, a mokre tylko wieczorem, bo w dzień w cieple do misek zlecą się muchy i inne robactwo i więcej szkody będzie niż pożytku. Trzeba tez myśleć o ludziach z okolicy - żeby nie było, że brud, smród, muchy i szczury się lęgną przez nasze koty. Sucha karma latem może stać, nie psuje się i nie przyciąga robali ;) No i koty się nie strują nieświeżym żarciem.

Tak to wygląda u mnie.
Stado teraz 8 kotów, rok temu ... 17 8)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw kwi 07, 2011 21:00 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Avian pisze:Tak to wygląda u mnie.
Stado teraz 8 kotów, rok temu ... 17 8)

Mówisz,że ta dieta w naturalny sposób redukuje stado? 8)
Trzeba spróbować... ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pt kwi 08, 2011 11:24 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Ktoś jeszcze coś dorzuci?
:)
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pt kwi 08, 2011 11:43 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Moje a jest ich w tej chwili ponad 26 karmię:
-puszki z rossmana + kitekat i czasami lepsze jak się trafią taniej.
-nerki ,co jakiś czas surowa wątróbka(lubią)
-serca drobiowe
-co jakiś czas okrawki wołowe
-serek bieluch
-suche Josera ,sanabelle ,purina ..co się trafi w promocji ,ale bywa i kitekat i whiskas.
Moje koty są w dośc poważnym wieku jak na wolnożyjace.
Obrazek

Henia

Od: Pt mar 10, 2006 14:29

Post » Pt kwi 08, 2011 11:45 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Sucha karma: przede wszystkim Purina. W 15-kilogramowych workach, kupowana np. w krakvecie kosztuje 8--10 zł/kg.
Podstawą jest mięso: podroby wołowe, odpady po rozbiorze, czasami tzw. baton dla psów (chyba: resztki mięsne + kasza) - ale to wszystko w wersji bardzo świeżej, od zaufanego rzeźnika. Konserw nie dostają. Jak raz spróbowaliśmy, to miałam wrażenie, że koty turlają się ze śmiechu -- a na poważnie: zakopywały michę.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pt kwi 08, 2011 12:29 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

u mnie bardzo często koty zakopuja miskę i te w piwnicy i moje w domu :)
Obrazek

Henia

Post » Pt kwi 08, 2011 13:42 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Ja wczoraj kupiłam dziczkom żołądki drobiowe - uznałam,że co świeże,to świeże,a i tak tańsze od niejednej puszki.Śladu po nich dziś nie było.
Co do suchej, jak zobaczyłam kota,który olewa suchą (nie wiem jaką,ale obstawiam,że taką za 4,5zł/kg) i zabiera się za makaron,to stwierdziłam,że najtańsze suche chyba jednak nie mają sensu.Może i ratują naprawdę głodne koty,ale takich naprawdę głodnych,to ze świecą szukać...

Ale jak czytam niektóre karty dań,to w kompleksy popadam...niektóre nadworniaki to tu full wypasik mają ;)

Josera Josi Cat - tym karmiłam przez całą zimę,bo akurat dostałam taką od miasta. Całkiem się sprawdzała. Tylko poza internetem w ogóle jej nie mogę dostać,niestety.
Ostatnio edytowano Pt kwi 08, 2011 13:58 przez passa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pt kwi 08, 2011 13:55 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

u mnie jest ,ale nie opłaca się kupowac w sklepie ,bardziej opłaca się ze sklepu internetowego
Obrazek

Henia

Post » Pt kwi 08, 2011 13:59 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

Henia pisze:u mnie jest ,ale nie opłaca się kupowac w sklepie ,bardziej opłaca się ze sklepu internetowego

a po ile jest u Was?
W internecie koło 8 zł/kg plus wysyłka.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Post » Pt kwi 08, 2011 14:08 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

ja zamawiam tu:

http://karmydlapsaikota.pl/?josicat,26

w sklepie wychodzi ponad 11 zł
Obrazek

Henia

Post » Pt kwi 08, 2011 17:10 Re: Czym dokarmiacie Wasze dziczki?

:kotek:
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

[następna]