### EOZYNOFILOWE ZAPALENIE ROGÓWKI ###

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 04, 2010 10:34 ### EOZYNOFILOWE ZAPALENIE ROGÓWKI ###

Lekarz stwierdził eozynofilowe zapalenie rogówki
Bardzo proszę o odpowiedź tych co mieli/maja z tym doczynienie.
mój 2letni kocur właśnie jest w trakcie leczenia u okulisty Garncarza. Weterynarz stwierdził te chorobę, podał sterydy, polepszyło się .... następnie przepisał inne krople, oko zaczęło boleć, Czesiek znów zaczął je mrużyć, zamykać - ponownie dostał sterydy. Podawanie mojemu kotkowi kropli do oczu to jedna wielka makabra .... musimy go trzymać i wkrapiać, ten wyrywa się, syczy, drapie ... nawet później jest juz nieufny do nas .... pewnie myśli ze znów bedziemy zakrapiać mu oczy :(
Do tego doszło "falowanie skóry" które tez chyba jest chorobą , dwa dni temu wymiotował ... ( odrobaczanie miał robione ).
Nie wiem jak mu pomóc bo dobrze nie jest ? :(

co moge dla niego zrobić ?
pomóżcie proszę :(

KTO MI POMOŻE ????? :( :( :(
Obrazek
Ostatnio edytowano Śro sty 25, 2012 16:51 przez #MAGDA#, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek

#MAGDA#

Od: Śro cze 30, 2010 22:32

Post » Sob wrz 04, 2010 12:37 Re: EOZYNOFILOWE zapalenie rogówki

Przy autoagresywnych chorobach u kotów, szczególnie jeśli występują dodatkowe objawy - zawsze warto kotu zrobić dokładniejsze badania krwi (sprawdzić morfologie, rozmaz ręczny, nerki i watrobę) oraz zrobić testy na FeLV i FIV.
To taka podstawa.

Wiele z chorób autoimmunologicznych u kotów jedynie towarzyszy innym przypadłościom.
Dosyć często, niestety wyzwolicielem tych przypadłości są wirusówki. Warto je na samym poczatku wykluczyć.
Ale ogólne badania krwi też.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt kwi 08, 2011 8:33 Re: EOZYNOFILOWE zapalenie rogówki

ja dalej drążę temat ... :(

cały czas jeździmy do Garncarza i była chwilowa poprawa , a po odstawieniu sterydów znów się zaczęło ( dokładnie miesiąc czasu było ok) , teraz też oko ma zamknięte, łzawi, czasem ropkę widać, Czesiek jest agresywny, syczy na wszystkich , wie kiedy będe mu wkrapiać leki więc szybko ucieka i stara się schować .... pewnie go boli :(

badania z krwi wyszły OK
testy FeLV i FIV oba ujemne

doktor stwierdził, że mam zdrowego kota to okiem mam się nie przejmować ...... dziwny żart :?
dostaje krople braunol, tobradex , hyobak i maść optimmune

jak pomóc mojemu Czesiowi ???????? :cry: :cry: :cry:
Obrazek

#MAGDA#

Post » Pt kwi 08, 2011 9:05 Re: EOZYNOFILOWE zapalenie rogówki

Ja mam eozynofilowca - wprawdzie u niego to problem skórny (ma płytke eozynofilową), ale pewnie zasada leczenia podobna.

Tak naprawdę przy chorobach autoimmunologicznych pomaga tylko steryd ... Mój dostawał 2 lata, potem zrezygnowałam, zeby chronić jego wątrobę i nerki.
Poszłam w innym kierunku w leczeniu - zaczęłam szukać, skąd biorą sie problemy eozynofilowe. Doczytałam, ze głównie stres i alergia, więc zaczęłam od wyeliminowania przyczyn (a przynajmniej próbuję ;) ) Przede wszystkich bardzo ważne pilnować regularnego odrobaczania i odpchlenia - jednak najdelikatniej jak się da.
Przez 2 lata dostawał suchą karmę dla alergików (Hills Z/D, inne nie działały) i z drugiej strony zaczęłam podawać krople Bacha, stosować Feliwaya, nawet spróbowałam psychotropów. Poprawa była widoczna po paru miesiącach, niewielka, ale jednak. Potem zmieniłam karmę na Calm RC, jadł ją też prawie 2 lata - po tej karmie poprawa była najbardziej widoczna, nawet na tyle, że przeszłam na normalną karmę (znaczy prawie normalną ;) pilnuję, żeby była to karma bezzbożowa)

Być może u Czesia też taka kuracja antyalergiczna i odstresowująca przyniosłaby efekty?
Pamiętaj jednak, że na efekty trzeba trochę poczekać - ja pierwsze delikatne zauważyłam po paru miesiacach.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pt kwi 08, 2011 15:36 Re: EOZYNOFILOWE zapalenie rogówki

Avian pisze:Doczytałam, ze głównie stres i alergia, więc zaczęłam od wyeliminowania przyczyn (a przynajmniej próbuję ;) ) Przede wszystkich bardzo ważne pilnować regularnego odrobaczania i odpchlenia - jednak najdelikatniej jak się da.
Być może u Czesia też taka kuracja antyalergiczna i odstresowująca przyniosłaby efekty?
Pamiętaj jednak, że na efekty trzeba trochę poczekać - ja pierwsze delikatne zauważyłam po paru miesiacach.

stres był bo przez dwa lata nie był u weta i jak poszedł to hurtem dostał na odrobaczenie, szczepienie i czipa ....
za chwilę pojawił się w domu pies i drugi kot ....a za 3 miesiace była zmiana mieszkania na dom ...... to było w czerwcu 2010 roku ...trochę długo ten stres by się utrzymywał :(

suchą karmę dostaje royala dla kastratów ( wcześniej żywił się whiskasem i puriną :oops: ) więc doszła też amiana karmy na lepszą .....

może spróbuję tych kropli bacha czy feliwaya ..... zmienić mu karmę ?
Obrazek

#MAGDA#

Post » Wto kwi 26, 2011 22:17 Re: CHORE OKO - Czy mój kot je starci ? -POMÓŻCIE

melduję,że od długiego podawania sterydów zrobił się wrzód rogówki :( ale eozynofilowe zapalenie minęło ....Czesiek dostał antybiotyk Floxal.
Obrazek

#MAGDA#

Post » Pt maja 20, 2011 17:21 Re: CHORE OKO - Czy mój kot je starci ? -POMÓŻCIE

teraz podaję tobradex i braunol ...... poprawy nie ma :(
Ostatnio edytowano Nie maja 29, 2011 13:27 przez #MAGDA#, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

#MAGDA#

Post » Pt maja 20, 2011 17:32 Re: CHORE OKO - Czy mój kot je starci ? -POMÓŻCIE

witam. przy tego typu problemach zmieniałabym leki sterydowe na niesterydowe przeciwzapalne czyli Naclof lub Difadol. dodatkowo leki osłaniające rogówkę i pomagające w jej gojeniu- Cornelegel ma takie właściwości. wszystko na receptę u weta. nie dziwie się,że kot ucieka i się chowa-podawanie sterydu do chorego, z wrzodem oka powoduje piekielny ból....

madziatek1

Od: Wto paź 19, 2010 12:47

Post » Pt paź 07, 2011 9:12 Re: CHORE OKO - Czy mój kot je starci ? -POMÓŻCIE

Cornelegel - ani pomógł ani zaszkodził .....
wrzód wyleczony,pomógł steryd prednisolum ... Po miesiącu ( w tym czasie dostawał Difadol, braunol i sztuczne łzy ) ponownie zaczęło się eozynofilowe zapalenie rogówki. Drugie oko też już chore :cry:
Czesiula dostaje teraz antybiotyk Floxal , braunol i sztuczne łzy. Za dwa tygodnie kontrola. :cry: :cry: :cry:
Obrazek

#MAGDA#

Post » Nie paź 30, 2011 16:44 Re: CHORE OKO - Czy mój kot je starci ? -POMÓŻCIE

teraz doustnie encorton przez 10 dni , braunol i sztuczne łzy do oczu ....za dwa tygodnie kontrola

zrobiliśmy morfologię. Wyniki w miarę O.K
za dużo mocznika ....
za mało leukocytów i płytek krwi
Obrazek

#MAGDA#

Post » Śro sty 25, 2012 16:50 Re: CHORE OKO - Czy mój kot je starci ? -POMÓŻCIE

na dzień dzisiejszy Czesiula wygląda tak :D

dostaje jeszcze steryd Floxal i megalia lek .... doktor Garncarz czyni cuda :lol:

Obrazek
Obrazek

#MAGDA#

Post » Śro sty 25, 2012 17:43 Re: ### EOZYNOFILOWE ZAPALENIE ROGÓWKI ###

Łał, #MAGDA#, ale różnica.
W porównaniu z poprzednim zdjęciem, oczko wygąda ślicznie i jest szeroko otwarte.
Trzymam kciuki żeby tak dalej było :ok:
Pozdrawiam imienniczkę

Qulka

Od: Nie cze 17, 2007 10:00

Post » Sob lut 11, 2012 8:43 Re: ### EOZYNOFILOWE ZAPALENIE ROGÓWKI ###

oznajmuję, że Czesio na dzień dzisiejszy oczy ma zdrowe :D :D :D

20 miesięcy leczenia nie poszło na marne ...udało się.... :dance:
Obrazek

#MAGDA#