Sokółka to miasto,w którym problem bezdomności zwierząt oficjalnie nie istnieje;mało kto wie,że jest u nas schronisko dla psów bo nigdzie nie ma oficjalnej informacji o adresie tegoż;nikt tu nie myśli o tym,że można próbować coś zmienić bo to nie "wypada" zajmować się wałęsającymi psami czy kotami bytującymi w blokowych piwnicach lub śmietnikach...Pomoc dla nich to swego rodzaju piętno należne tylko wariatom i starym pannom;
W moim mieście koty to stworzenia tej najgorszej kategorii,nawet nie drugiej i nie trzeciej

W Sokółce nie ma żadnej inicjatywy pro zwierzęcej,żadnej organizacji,stowarzyszenia,fundacji...Tu nawet nie ma ludzi chętnych do pomocy tzn.bywaja ale jak zobaczą,że pomoc bezdomniakom i "obsługa" moich tymczasów to nie zabawa-szybko znikają....z tego powodu od wielu,wielu lat wszystko robię sama i za własne pieniądze;chociaż muszę tu oddać sprawiedliwość,że w ostatnim czasie otrzymałam sporą pomoc....
Nero

zdjęcia z DT

Nero to ok.3letni niedowidzący psiak,który miał zostać uśpiony;nie mogłam na to pozwolić.Uratowanie Nero "od igły" postawiło mnie w bardzo trudnej sytuacji;aktualnie mam pod opieką ok.40kotów i 3 suczki;wiekszość kotów mieszka w moim domu więc wymagają nie tylko jedzonka,witamin,szczepień czy leków ale też kuwet i żwirku co bardzo podnosi koszty ich utrzymania.Nero to cudowny,młody piesek ale opłaty za pobyt w Domu Tymczasowym,szczepienia,które należy wykonać,wizyty u dr Garncarza,leczenie to wszystko mnie przerasta gdyż,niestety,nie mam pracy stałej;moje dochody to praca dorywcza dlatego liczy się dosłownie każda złotówka, którą zechcecie przeznaczyć na pomoc dla psiaka.Dziękujemy bardzo !!!
NERO od kwietnia przebywa w domowym hoteliku gdzie oczekuje na operacje u dr Garncarza;operacja będzie polegała na laserowym usunięciu zaćmy i wszczepieniu sztucznych soczewek;Po niej życie Nero zyska nowy wymiar;koszt operacji wraz z badaniami to 3000zł.;nie jestem w stanie tego "wyłożyć" bez pomocy ludzi dobrej woli...
Rozliczenia:
Wpłaty dla NERO:
-kwiecień:
-Katarzyna Agnieszka S.-10zł.;
-Joanna Ch.-20zł.;
-Anna Izabela S.-300zł.; to jest miesiąc pobytu Nero w DT

-Beata Ewa G.-50zł.;
-Maria Zuzanna Sz.-25zł.;
-Maria M.-5zł.;
-Ilona D.-30zł.;
-Małgorzata Lidia N.-40zł.;
-Aleksander D.-100zł.;
-Marta L.-50zł.;
-Agnieszka Anna Sz.-20zł.;
-Barbara P.-5zł.;
-Paulina S.-30zł.;
-Anna L.-10zł.
-Andrzej H.-33zł.
Razem=728zł
Wydatki:
kwiecień:
kastracja-80zł.specjalna zniżka

opłata za DT-300zł.
wpłata dla DT na wydatki -leczenie-450zł; skany paragonów będą po wizycie w Grudziądzu
Razem=830zł.
Zabrakło -102zł.
Maj:-102zł.
Wpłaty:
bazarki łącznie-155zł.
Maria Zuzanna Sz.-20zł.
-102zł.+175zł.=+53zł.
Maja W.-25zł.
Rafał K.-28zł. paypal pobiera prowizję za przelew

Katarzyna D.-41zł.-j.w.;
Olga W.-10zł.;
Małgorzata Lidia N.-40zł.;
................Na dzień 06.05.2011r mamy 197zł................................................
Ewelina Ś.-5zł.
Maria M.-2zł.
Małgorzata Ewa Ś.-15zł.
Justyna W.-9zł.
Karolina Maria M.-40zł.
Marta L.50zł.
Justyna W.-50zł.
anoinmowo z fb-100zł.
Malgorzata Ewa Ś.-10zł.
Rafał K.-50zł.
Maja W.-25zł.
Razem-maj-+553zł.
Wydatki:
opłata za DT-300zł.
Posumowanie MAJ-553zł.-300zł.=+253zł.
Czerwiec +253zł.

Olga W.-20zł.
Małgorzata Ewa Ś.-15zł.
Ewa G.-20zł.
Dominika W.-20zł.
Małgorzata F.-40zł.
Maria Zuzanna Sz.-20zł.
Anna K.20zł.
Marta L.-30zł.
anonimowo-116zł.
razem-czerwiec:554zł.
Wydatki-CZERWIEC:
-opłata za DT-300ZŁ.
PODSUMOWANIE:zostało na lipiec +254zł

Lipiec:
WPŁATY:
-zostało z czerwca-254zł.
Maja W.-25zł.
Małgorzata Ewa Ś.-10zł.
Klaudia Iwona B.-10zł.
Ewa G.-20zł.
Katarzyna Irena M-20zł.
Katarzyna T.-10zł.
Katarzyna G.-50zł.
Razem:399zł.
WYDATKI:
Opłata za DT-300zł.
Sierpień
Wpłaty:
Maja W.-25zł.
zostało z lipca 99zł
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Rozliczenia moich kocich tymczasów:
Bazarki-łącznie-705zł.
Wpłaty indywidualne:
Hanna R.-500zł.

mls-200zł. dla Łatka
ASK@-60zł. na szczepienia dla maluchów z Otwocka;
Agneska-60zł. na szczepienia dla maluchów z Otwocka;
Rafał,meksykanka-100zł.
taizu-120zł.
Rafał,meksykanka-150zł.
CZERWIEC-wpłaty:1.895zł
Wydatki:
-dla Nero-155zł.
-szczepionki [10szt.]-300zł.
-krople Bacha -130zł.
-Royal Canin CAlm-134zł.
-zam. w zooplus-380zł.
-zam. w Krakvet-213zł.
-szczepionki [10szt.]-300zł.
-zamówienie w Kuchnia Pupila"-192zł.
-żwir i podkłady w sklepie zoologicznym-98zł
-zam.w zooplus-383zł.
CZERWIEC-WYDATKI:2.285zł.
Podsumowanie:-390zł;
Lipiec:
Wpłaty:
-taizu-100zł.
-z bazarków dn.18.07.2011r-179zł.
Moi podopieczni:
kOTY:

Psy

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Ten wątek zakładam na prośbę J.D. - od niedawna zalogowanej forumowiczki.
Mimo, że jest na forum krótko, zdążyła już pomóc kilku zwierzakom wirtualnie poznanym na forum. Pomóc nie tylko wirtualnie.

J.D. i jej Rodzina są w Sokółce k. Białegostoku znani z aktywnej pomocy dla bezdomnych zwierząt. Joasia współpracuje z miejscowym schroniskiem dla zwierząt, wyciąga stamtąd rozmaite "nieszczęścia", tymczasuje, leczy i przede wszystkim znajduje im nowe domy.
Kiedy zaoferowała dom dla piątki podwarszawskich kociąt, ASK@ i ja wybrałyśmy się do J.D.
Żeby poznać nową koleżankę i powierzyć jej opiece kociaki zabrane z rudery do rozbiórki.
Zostałyśmy bardzo mile przyjęte, poznałyśmy dom i warunki zaoferowane zwierzętom. Zobaczyłyśmy, że kilka pomieszczeń (dół domu) i ogród są przystosowane do tymczasowania kotów i psów. Koty i psy są radosne, czyściutkie, zadbane, a warunków może niejeden dom tymczasowy tylko pozazdrościć.

Ten wątek ma służyć pokazaniu domu tymczasowego u J.D. społeczności forumowej. Czyli pora na przedstawienie zwierzaków.

Obecnie szukają domów:
1. Józefiaki - piątka ok. 3-miesięcznych kociąt z podwarszawskiego Józefowa. Czterech jednakowych, czarnych jak smoła chłopaków i ich bura siostrzyczka
2. Brykiet - ok. 2-letni kocurek, pingwin
3. Kita - dorosła bura koteczka
4. Dymka - ok. 4-miesięczna koteczka, pingwinka
5. Drobinka - ok. 10-tygodniowa sunia (jej siostra już znalazła nowy dom)
6. Trzy "dziczki" - średniej wielkości, młode psiaki wyciągnięte ze schroniska. Uczą się kontaktu z człowiekiem, socjalizują w DT.
W kilku następnych postach pokażę zdjęcia.