POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw kwi 29, 2010 21:35 POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

Wczoraj znalazłam 1-dniowe kociątko na trawie, więc je przygarnęłam. Szczerze mówiąc nie dawałam mu wielu szans na przeżycie, jednak kotek jest zdrowy, bardzo silny (dużo łazi, wspina się po brzegach pudełka), przyjmuje pokarm i wydala. Tylko jest jeden problem - Otóż podaję mu ciepłe mleczko przez strzykawkę najmniejszą (nie miałam czasu kupić pipetki), rozchylam mu delikatnie pyszczek i wkraplam kilka kropelek. I w tym momencie następuje zawsze coś dziwnego : kotek automatycznie idzie spać. Dosłownie restart na jakiś czas czasami na 30 sekund a czasami na kilka minut. Potem budzi się i znowu łazi i miauczy więc rozumiem że czas na wypróżnianie, no to robię co trzeba i kotek się ładnie wypróżnia. Ale najdziwniejsze jest to że on pratycznie nie połyka tego mleka, sporo wylewa mu się na brodę z pyszczka a mimo to dużo wydala. Co to może więc być? Czasami ssie trochę mleka ale trwa to 2 sekkundy. Ssie tylko pluszaka z którym leży albo kocyk(czy to higieniczne?).

Proszę o rady i wskazówki, naprawdę chce ocalić życie temu malcowi ! :)

kitykatee

Od: Czw kwi 29, 2010 21:28

Post » Czw kwi 29, 2010 21:40 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Czw kwi 29, 2010 21:43 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

a jakie mleczko mu dajesz? pewnie wiesz, że krowiego nie można
polecam też ten wątek, bea, której niestety już teraz nie ma forum, wychowała tego kociaczka ;) :arrow: Temat: noworodek!pomocy!
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw kwi 29, 2010 21:52 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

niestety ale dysponuję tylko krowim!! :( musi wytrzymać do jutra, kupie mu z whiskasa takie specjalne jest w sklepach myślę że się nada. Teraz wlałam do małej butelki plastikowej gorącą wodę i zawinęłam w ręcznik i położyłam przy nim w jego pudełeczku. Przytulił się biedaczyna i usnął objąłwszy ją łapką jak mamę, piękny widok. Będę musiała mu wymieniać ten termofor w nocy ale jakoś przeżyję, dzisiaj jestem na nogach od 3 dzięki niemu, ale warto :)
Dziękuję za odpowiedź !

kitykatee

Post » Czw kwi 29, 2010 21:55 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

krowiego mleka kot nie trawi, a szczególnie taki maluch...
whiskasa też nie, wogóle whiskasa nie
poczytaj ten wątek, jak naprawdę chcesz pomóc kotkowi
tam jest napisane cyt.
Mleko dzieciece początkowo rozcieńczane tak jak dla dzieci albo ciut rzadsze...NAN 1, ale NAN2

masz jakąś lecznice w pobliżu? powinnaś tam podejśc z tym malcem
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw kwi 29, 2010 21:57 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

W prawie każdym sklepie spożywczym jest mleko NAN1. Rozrabia się je 2 razy gęściej niż w przepisie. jeśli masz w pobliżu jakiś czynny sklep to spróbuj tam podskoczyć. To ważne, bo jak kociak dostanie biegunki, to żadna siła go nie uratuje.
I kciuki za odchowanie malca :ok:

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Czw kwi 29, 2010 21:59 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

Skąd jesteś??? Małego trzeba w nocy karmić co 3 godziny! Zamiast krowiego mleka daj Nan albo Bebiko dla niemowlat tylko dwa razy gęściejsze niz dla dziecka nim kupisz mleko kocie ale u weterynarza
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Czw kwi 29, 2010 22:04 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

błagam tylko nie mleko krowie! to już wiesz czemu kot wydala dużo, bo mleko krowie źle dziala na koty.

A tak przez dedukcję jak się rodzi małe dziecko to też nie dajesz mleka krowiego tylko specjalne z mniejszą zaw. laktozy i tu też tak trzeba, zresztą nawet na doroslego kota mleko krowie nie dziala dobrze... skocz do jakiejś apteki albo sklepu nocnego po mleko dla dzieci ewentualnie jak nie będzie to zawsze lepsze to niż krowie, choć to też niskiej jakości...

Na moje to tym krowim mlekiem się nie pomaga tylko szkodzi ale nie ma co krytykować, chciałaś dobrze...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Czw kwi 29, 2010 22:12 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

Zabijesz go krowim mlekiem - kup w jakimkolwiek nocnym sklepie mleko początkowe dla niemowląt, najlepiej z obniżoną zawartością laktozy.
A jutro kup mieszankę mleka dla zwierząt: Mixol lub Royal Canin - w lecznicy wet. Te dwa sprawdzają się najlepiej.

Optymalnie byłoby podłożyć je jakiejś karmiącej kotce - to byłoby najlepsze, co można zrobić. Pomyśl o tym.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Czw kwi 29, 2010 22:17 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

Świetnie że dałaś szansę na przeżycie kiciowi, ale pokaż go vetowi i nie dawaj krowiego mleka! Trzymam kciuki za kociaka :ok:

Kasia od Behemotha

Od: Śro wrz 09, 2009 21:04

Post » Czw kwi 29, 2010 23:54 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

1. Skąd jesteś?
2. dzwoń po wetach ( w pobliskich wsiach też) i szukaj karmiącej kocicy
Opieka i karmienie kotki milion razy przebija karmienie człowieka
3. W żadnym wypadku nie odchodź z forum. Miau.pl czyni cuda.
4. jesli będą potrzebne pieniadze- pisz śmiało
5. szukaj w necie pobliskich fundacji/stowarzyszeń na rzecz zwierząt
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Pt kwi 30, 2010 5:02 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

dziekuje za tyle odpowiedzi, musiałam iść już spać dlatego zeszłam z forum. Boże, nie wiedziałam że aż tak niebezpieczne jest mleko krowie, no a w mojej okolicy najbliższy sklep nocny jest dosc daleko. o 6 otwierają sklep koło mnie to zaraz skoczę po to NAN ! A tak w góle to martwię się o kociaka, wcześniej chodził i miauczał, ruszał się i w góle a teraz miałknie ra zna jakiś czas i śpi i śpi i śpi! Wstałam ok 4 w nocy i go chciałam nakarmić,a le mleczko jak zwykle wypływało mu z pyszczka, potem tylko się wysiusiał. I teraz leży tak spokojnie, boję sie ze zdechnie. Czy u weterynarza dostepne jest takie mleczko dla kotow specjalne? Lecznice nie wiem gdzie są, ale jesli nawet są to czy moge przyjsc mimo ze mam 16 lat?Przepraszam z abaledy ale sie spiesze!!!

kitykatee

Post » Pt kwi 30, 2010 5:09 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

musi mieć ciepło, koniecznie butelka z ciepła wodą, koc elektryczny.No i wet-bo nie wrózy nic dobrego jego apatia.
Powodzenia i jestes kochana :1luvu:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pt kwi 30, 2010 5:17 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

Dziękuje, wy równierz. Ale o co chodzi z ta apatią? Kupiłam mu własnie mleko NAN1 dla niemowląt, rozrobiłam, przerwać mu sen? Karmiłam go tlyko troszkę z 10 minut po 4 ...

kitykatee

Post » Pt kwi 30, 2010 5:19 Re: POMOCY ZNALAZŁAM KOCIĄTKO !

i ma, oczywiście ma buteleczkę z wodą, tylko sie pytam czy to w porządku że się nie rusza i jest taki skapcaniały? Oczywiście wtedy jak się tak ruszał gwałtownie i miauczał to myslę że dlatego ze chciał zebym go wyproznila, ja wtedy nie wiedzialam ze jest to konieczne i tylko go przytulalam, a teraz kieyd robie wszystko jak trzeba jest cichutki, czy nic się nie dzieje złego? Dodam że przy oddychaniu słychać pykanie jakby miał zatkany nosek .

kitykatee

[następna]