Zbieraj znaczki, nie koty. DO ZAMKNIĘCIA!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 23, 2011 0:18 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

mirka_t pisze:Uuuuu casica marzy o tym, że ktoś się jej boi. Nie dość, że wredna, złośliwa to jeszcze straszna. :lol:

Casica mnie tam rybka. Jak już wspomniałam napisałaś wystarczająco dużo. Można sobie o Tobie zdanie wyrobić. Zobaczymy co przetrwa - paplanina czy realna pomoc kotom.

Zobaczymy.
Dobranoc.
Idę poczytać, a Ty jak mniemam oddalisz się do robienia ogłoszeń swoim licznym tymczasom.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro lut 23, 2011 0:21 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

joshua_ada pisze:A podsumowując dyskusję na wątku, w tym także swój udział, bo wychodzę teraz z miau: skoro miała ona dotyczyć kolekcjonerek/zbieraczek to czemu ma służyć aktywna obecność Agn czy mirka_t skoro ten wątek wg nich ich nie dotyczy? Tego nie kumam. :roll:

Ja też nie kumam co Ty w tym wątku robisz - wszak zbieraczką również nie jesteś.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro lut 23, 2011 0:22 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

joshua_ada pisze:... To jak? Ile ogłoszeń zrobiłaś? Kiedy robiłaś jakieś ogłoszenia kotom u Ciebie?

No ile ogłoszeń zrobiłaś i ile kotów dzięki nim wydałaś. 8)

A z ręką na sercu mogę napisać, że dzisiaj zrobiłam pierwsze 4 ogłoszenia na tej stronie http://www.koty.sos.pl/str.php?dz=49
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Śro lut 23, 2011 0:26 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

vega013 pisze:
casica pisze:Natomiast konsekwentnie zamierzam przestrzegać przed zbieraczkami oraz przed stwarzaniem przyjaznego dla takich działań środowiska.

Casico, tutaj całkowicie, w 100%, zgadzam się z Tobą. Uważam, że zwalczanie zbieractwa i reagowanie na tego typu tendencje to jedna z podstawowych spraw. Wybacz mi proszę, ale (absolutnie nie wątpiąc w słuszność tego założenia) zastanawiam się, kiedy od deklaracji przejdziesz do konkretnych działań. Wcześniej napisałaś, że uważasz zbieractwo za zło, które zwalczasz. Kiedy więc, i w jaki sposób, rzeczywiście zaczniesz zwalczać to zjawisko - wyjątkowo ohydne, bo realizowane kosztem bezbronnych zwierząt? Przepraszam Cię, ale jak dotychczas poprzestajesz na pisaniu na forum, więc Twoja słuszna walka pozostaje w sferze wirtualnej i nie ma przełożenia na rzeczywistość. Czy jest sens marnować energię na bezproduktywne bicie piany zamiast realnego działania?

vega013, pozwolę sobie "podpiąć się" pod tę refleksję-pytanie. Trzeba byłoby wziąć pod uwagę jeszcze jedno - forum, to tylko wycinek życia. Wcale nie najistotniejszy, w dodatku. To, co na nim jest, nie musi dokładnie pokrywać się z tym, co każda z nas robi. Parę stron wcześniej napisałam,że tu piszę kiedy chcę, o czym chcę i tyle ile chcę. Czy jeśli o czymś nie piszę, znaczy to, że tego nie ma? W tym kontekście trudno np. zgodzić się z założeniem, że istnieje tylko to, o czym jest napisane na forum.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Śro lut 23, 2011 0:27 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

mirka_t pisze:
joshua_ada pisze:...
Może warto zajrzeć do wstępniaka Zoffi&Saszy. Objawy, cechy charakterystyczne zbieracza...

Nooo. Ile kotów w ciągu roku do malutkiego mieszkania wzięła Zoffia&Sasza? Ile z nich wyadoptowała? Upss, czy aby nie trzeba zacząć terapii, bo strach pomyśleć co będzie w przyszłym roku.

Bardzo ładnie popłynęłaś. Moje uznanie.
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Śro lut 23, 2011 0:28 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

zabers pisze:
mirka_t pisze:
joshua_ada pisze:...
Może warto zajrzeć do wstępniaka Zoffi&Saszy. Objawy, cechy charakterystyczne zbieracza...

Nooo. Ile kotów w ciągu roku do malutkiego mieszkania wzięła Zoffia&Sasza? Ile z nich wyadoptowała? Upss, czy aby nie trzeba zacząć terapii, bo strach pomyśleć co będzie w przyszłym roku.

Zgodnie z nurtem "komisji społecznej" i podobno nazywa się to zapobiegliwość.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro lut 23, 2011 0:31 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

mirka_t pisze:
zabers pisze:
mirka_t pisze:Nooo. Ile kotów w ciągu roku do malutkiego mieszkania wzięła Zoffia&Sasza? Ile z nich wyadoptowała? Upss, czy aby nie trzeba zacząć terapii, bo strach pomyśleć co będzie w przyszłym roku.

Zgodnie z nurtem "komisji społecznej" i podobno nazywa się to zapobiegliwość.

Albo głupota (z "samobójem". Twoim.).

zabers

Post » Śro lut 23, 2011 0:33 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Zabers jakim samobójem. Ja wydaję koty. :P
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro lut 23, 2011 0:36 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

mirka_t pisze:Zabers jakim samobójem. Ja wydaję koty. :P

Błagam. Nie tym razem.

(idę spać. dobranoc wszystkim)

zabers

Post » Śro lut 23, 2011 1:05 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Zofia&Sasza pisze: (...) Co do skupiania się wątku na kilku forumowych DT... Niestety jest to spowodowane głównie ich własną na tym wątku aktywnością. Ja też wolałabym, jeśli już mamy gadać o forumowych zbieraczach, skupić się na bardziej drastycznych przypadkach choćby np. na Izie71koty czy Annie G-R. Jednak one - i ich zwolennicy - się tu nie udzielają, więc nie sprowokowały dyskusji na swój temat. Szkoda. Bo tam dzieje się gorzej niż u mirki_t...

Na koniec chciałabym bardzo podziękować MariaD za zaangażowanie w sprawę korabiewickich kotów. Jak widać nie każdy odczuwa potrzebe trąbienia o swoich zasługach na forum. (...)

Po pierwsze aktywność na tym wątku koncentruje się na dwóch DT u mirka_t i Agn. Można mieć obiekcje i inne zdanie na temat funkcjonowania obu domów, ale czy to oznacza pełną amerykankę w dowalaniu mirka_t i Agn - nawet jeżeli popełniają jakieś błędy :?: :?:

Czy to, że mirka_t i Agn odezwały się na tym wątku jest zarzutem :?: 8O 8O 8O Pojawiły się posty atakujące ich działalność. To chyba normalne, że zabrały głos w dyskusji :?: A może się mylę :?:

Nie rozumiem logiki - Zofia&Sasza jesteś autorką wątku, nic nie robisz aby wątek skoncentrował się na prawdziwych zbieraczkach.

Ubolewasz, że poplecznicy na przykład Iza71 czy też AnnaG-R oraz one same nie odezwali się na tym wątku. Skoro uważasz, że jest to wyznacznik wątku - oznacza to, że ten wątek nie ma sensu. Ponieważ prawdziwe zbieraczki i ich poplecznicy na tym wątku nigdy się nie odezwą - ponieważ ukrywają zbieractwo .... Ale znowu mogę się mylić ....

Po drugie - nie jedna MariaD poza forum pomaga, takich osób jest bardzo dużo. I bardzo wiele osób - nie tylko MariaD - nie trąbi o swoich zasługach.

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Śro lut 23, 2011 8:45 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Aleksandra59 pisze:Po pierwsze aktywność na tym wątku koncentruje się na dwóch DT u mirka_t i Agn. Można mieć obiekcje i inne zdanie na temat funkcjonowania obu domów, ale czy to oznacza pełną amerykankę w dowalaniu mirka_t i Agn - nawet jeżeli popełniają jakieś błędy :?: :?:

Czy to, że mirka_t i Agn odezwały się na tym wątku jest zarzutem :?: 8O 8O 8O Pojawiły się posty atakujące ich działalność. To chyba normalne, że zabrały głos w dyskusji :?: A może się mylę :?:

Wg moich obserwacji, mirka_t i Agn pojawiają się na tym (i podobnych) wątkach i kierują całą uwagę na siebie i swoją działalność. Same sprawiają, że dyskusja koncentruje się na nich.
Wszelkie wypowiedzi merytoryczne giną w natłoku wzajemnych złośliwości i odbijania piłeczki.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro lut 23, 2011 9:11 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

seidhee pisze:
Aleksandra59 pisze:Po pierwsze aktywność na tym wątku koncentruje się na dwóch DT u mirka_t i Agn. Można mieć obiekcje i inne zdanie na temat funkcjonowania obu domów, ale czy to oznacza pełną amerykankę w dowalaniu mirka_t i Agn - nawet jeżeli popełniają jakieś błędy :?: :?:

Wg moich obserwacji, mirka_t i Agn pojawiają się na tym (i podobnych) wątkach i kierują całą uwagę na siebie i swoją działalność. Same sprawiają, że dyskusja koncentruje się na nich.
Wszelkie wypowiedzi merytoryczne giną w natłoku wzajemnych złośliwości i odbijania piłeczki.

Ulegasz pewniej sugestii, jakże wygodnej dla wielu wypowiadających się w tym wątku, że skoro się odzywam, to na pewno mam coś na sumieniu.
Mam się nie odzywać w takich wątkach, bo mam dużo kotów? Ależ to jest właśnie powód, dla którego się odzywam. Bo w przeciwieństwie do sporej części osób wypowiadających się negatywnie o domach wielozakoconych ja wiem, jak wygląda w praktyce zajmowanie się takim stadem. Wiem też, jak wyglądają negatywne przykłady domów wielozakoconych [małozakoconych zresztą również].
Pozwolenie na to, żeby dać się usunąć na margines lub poza taki wątek [żeby broń boże ktoś nie pomyślał, że działam na zasadzie `nożyc`], to przyzwolenie na dokonywanie takich właśnie uogólnień: `dużo kotów - źle, mało kotów - dobrze`, które jak każde uogólnienie jest beznadziejne.
Nie moja wina, że dla zawężonego oglądu casicy mój dom to takie same miejsce jak Boguszyce, czy Korabiewice - mam spokojnie tolerować takie porównanie?
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro lut 23, 2011 9:14 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

casica pisze:
Maryla pisze:Maria, Twoj pomysl na byle juz niestety wyjscie z tej sytuacji jest taki ze pani Skarbek wiedzac co sie tam dzialo 200 km od Wwy powinna byla te koty i psy wziac do siebie, do kawalerki
albo zajac sie wozeniem ich na sterylizacje sukcesywnie
to nic ze chodzi spac o 4 nad ranem, nie chodzilaby wcale, zaden problem

i w ten sposob powinna teraz tak wlasnie rozwiacac problem Korabiewic i inne

ja wyciagam takie wnioski i widze takie rady
dziekuje

A kto to jest owa pani Skarbek i ile ma obecnie kotów?

A mnie też zastanawia to, że zawsze Marylo pojawiasz się w takich wątkach, i zawsze w roli adwokata. Jak pamiętam, w wątku zbieraczki ze Szczecina również. Fakt, że pani Iza odrzuca każdą sensowną pomoc, że kolejni wspomagający ją rezygnowali, że nie kastruje, nie szczepi, z trudem wydaje do adopcji koty, to wszystko nie robi na Tobie wrażenia. Bronisz takich działań. Działań ewidentnie fatalnych. Po co? W jakim celu?

Pani Skarbek jest prezesem Fundacji Canis i niektorym sie wydaje ze powinna rozwiazywac wszystkie kocie i psie problemy w Wwie i nie tylko
codziennie dostaje zgloszenia telef o zabraniu skads kilku/kulkunastu zwierzat i to natychmiast
do siebie albo gdzie chce , bo jak nie .....(grozba) - w koncu od tego sa fundacje
podaje ja jako przyklad bo mieszka tak samo jak my i mozliwosci ma takie same jak my - ale wymagania w stosunku do niej sa takie, ze ja np. nie wytrzymalabym tego psychicznie
zeby nie zostac kolekcjonerka musi odmawiac choc w wiekszosci przypadkow oznacza to dla zwierzaka wyrok :(
sama ma przypadki szczegolne, koty i psy chore, z cukrzyca, mocznica, ze schorzeniami neurologicznymi, niewidome
takie na "kocie dozywocie" jak ja to kiedys nazwalam

a o mnie: ja nie wystepuje w roli adwokata: z reguly to co mi przypisujesz czyli obrone wykazuje w sytuacjach ktorych nawet nie znam - zupelnie nie wiem jak wygladaja domy osob ktorych podobno bronie
ja sie wypowiadam w kwestii takiej: jesli nie chcesz osobiscie pomoc, tzn. zabrac tych zwierzat, wyleczyc i wyadoptowac to nie probuj tego naprawiac, bo pogorszysz im sytuacje, trafia do schronow, albo do nieodpowiedzialnych ludzi jesli ich adopcja zajma sie osoby nieodpowiedzialne

jesli choc w jednym watku zbieraczek chcesz rozwiazac ich problem swoimi i innych odpowiedzialnych osob rekami to masz moje na to pelne przyzwolenie i poparcie
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro lut 23, 2011 9:20 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Agn pisze:Ulegasz pewniej sugestii, jakże wygodnej dla wielu wypowiadających się w tym wątku, że skoro się odzywam, to na pewno mam coś na sumieniu.

Nie. Napisałam tylko, że odzywasz się w podobnych wątkach ściągając uwagę na siebie i koncentrując dyskusję na sobie. Jestem jak najdalsza od nazywania zbieraczami wszystkich, którzy mają więcej niż dwa koty.

Agn pisze:Nie moja wina, że dla zawężonego oglądu casicy mój dom to takie same miejsce jak Boguszyce, czy Korabiewice - mam spokojnie tolerować takie porównanie?

Nie jedna casica tutaj pisze. A Wasze potyczki o kawior, ciągnące się po kilka stron, skutecznie zacierają jakikolwiek sens merytoryczny.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro lut 23, 2011 10:43 Re: Zbieraj znaczki, nie koty. Rozmowy o kolekcjonerstwie II

Przypominam, że przed włączeniem się mirka_t i Agn do dyskusji i sprowadzajac ją do wycieczek osobistych oraz do własnego podworka - dyskusja toczyła się na temat problemu domów tymczasowych ujętych w projekcie ustawy o ochronie zwierzat:

1. Publiczna opieka zastępcza gminy może być wykonywana w następujący sposób:
a) w formie schronisk;
b) w formie domów tymczasowych;
c) przez przekazanie zwierzęcia pod opiekę innej gminy;
d) przez przekazanie zwierzęcia do schroniska wojewódzkiego;
e) w formie opieki nad koloniami kotów wolno żyjących w miejscu ich naturalnego bytowania.[/b];

http://www.koalicja.org.pl/

Proponuję, by mirka_t i Agn wypowiedzialy się merytorycznie na temat tego zapisu.
1. jak w dokumentach wykonawczych powinien być określony dom tymczasowy?
2. jaka ilość zwierzat i wyliczona na jakich przesłankach powinna być akceptowana w takich miejscach?
3. jaka i przez kogo powinna być prowadzona kontrola takich miejsc?
4. jakie wsparcie jest oczekiwane od gminy dla takich miejsc?

Jeżeli teraz nic nie można zrobić z kolekcjami i zwierzęcymi gettami, bo prawo jest złe - jak to podkreśliła Liwia - to zmieńmy je.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

[poprzednia][następna]