SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sty 22, 2015 13:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U mnie pudełko z barfem entuzjazmu nie wzbudza. Mogę je sobie wyjmować z lodówki i otwierać milion razy. Ot, jedzenie. Przy puszkach jest już znaczny entuzjazm, wskakiwanie na blat, wypychanie mnie z nad misek, nieustające próby dobrania się do zawartości puszki, która jeszcze nie została z niej wyjęta i inne takie. Ale za to jak z szuflady wyjeżdżają chrupki to zaczyna się dosłownie dzika orgia... :twisted:

Puszki daję też sporadycznie, chyba że akurat niespodziewanie w środku tygodnia kończy mi się barf. A chrupek używam, gdy nie jestem w stanie wywabić kotów z garderoby. Wystarczy potrząsnąć opakowaniem :mrgreen:

Laidee

Od: Pt paź 02, 2009 10:07

Post » Czw sty 22, 2015 13:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

U mnie też BARF entuzjazmu nie wzbudza, chyba, że koty bardzo głodne, ale nawet wtedy to nic w porównaniu z reakcją na puszkę - miauk jest taki, jakby tydzień nic nie jadły i nagle dostały największy rarytas, a ja z kolei padam od smrodu ;-)

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Czw sty 22, 2015 17:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Entuzjazm przy otwieraniu jest, ale jak dostaną zawartość pod nos to też czasami są fochy i widać taki zawód w oczach, że co to ja im tutaj daję za obrzydlistwo :(

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Czw sty 22, 2015 21:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czorny Miś pisze:Nie wiem już sama :( jeszcze z troveta Hypoalergiczne mam na ok, są bez kur, może to pomoze....

Ja mogę Ci podpowiedzieć, że u nas Trovet to była porażka (ech te drożdże) i niezbyt chętnie jedzona. Sprawdziła się Hill's z/d, ona ma białko hydrolizowane, które ponoć absolutnie nie uczula (paczki małe i drogie, ale może się uda)

blathin

Od: Nie wrz 29, 2013 11:44

Post » Pt sty 23, 2015 12:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Satirra pisze:Entuzjazm przy otwieraniu jest, ale jak dostaną zawartość pod nos to też czasami są fochy i widać taki zawód w oczach, że co to ja im tutaj daję za obrzydlistwo :(

Moje koty (dachowce - jeden ma rok drugi 6 miesięcy) uwielbiają Felix Purina i suche chrupki whiskasa, ale chciałabym je przestawić na bardziej wartościowe produkty. Podpowiedzcie mi, które z tych karm - http://www.tukan24.pl/mokre-1.html będą dobre?

meela

Od: Pt sty 23, 2015 11:32

Post » Pt sty 23, 2015 22:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Od prawie roku mam w domu dwie kocie marudy, żywione głównie Animondą Carny i Miamorem ale ostatnio księżniczki narzekają. Cały czas jadłyby kurczaka i tylko kurczaka, żadna karma nie jest wystarczająco dobra. Polecicie może coś kurczakowego (nie filety) do 20zł/kg bez ryb i owoców morza? Szukam i szukam i większość jest łączona z rybami i krewetkami a one tego nawet łapką nie dotkną.

Qwerty03

Od: Nie mar 30, 2014 23:26

Post » Pt sty 23, 2015 23:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Qwerty03 pisze:żadna karma nie jest wystarczająco dobra.

mądre kotki 8)

Qwerty03 pisze:Polecicie może coś kurczakowego (nie filety) do 20zł/kg bez ryb i owoców morza?

Kurczak w mięsnym świeży w całości + podroby z niego. Taniej znacznie ;)

neuro

Od: Pon paź 13, 2014 13:22

Post » Sob sty 24, 2015 0:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

neuro pisze:
Qwerty03 pisze:żadna karma nie jest wystarczająco dobra.

mądre kotki 8)

Qwerty03 pisze:Polecicie może coś kurczakowego (nie filety) do 20zł/kg bez ryb i owoców morza?

Kurczak w mięsnym świeży w całości + podroby z niego. Taniej znacznie ;)

Mądre, mądre, ale chcą też czekolady mimo, że nie pozwalamy :)

Pięknie by było kurczaka surowego, ale nikt tego nie jest w stanie u mnie przyrządzać a mrożenie nie wchodzi w grę bo przy rozmrażaniu koty wyją pod kuchnią.

Qwerty03

Od: Nie mar 30, 2014 23:26

Post » Sob sty 24, 2015 22:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Hmmm, czasami się udzielam na tym wątku, karmię moje koty karmami dobrymi wg spisu na pierwszej stronie wątku, od 2 lat:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=163530

Nie mam czasu na barfa, daję gotowce.

Koty moje (trzy) mają ładne futra itp.

Ale myślę sobie, że kot szczęśliwy i kochany żyje dłużej, niezależnie od rodzaju karmy ;)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Sob sty 24, 2015 22:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witajcie,
zapytam o karmy (czytałam, prosze nie krzyczeć :mrgreen: ) ale zbaraniałam do reszty.
Chodzi mi o karmę (suchą) taką, która będzie dobra żeby chronić nerki ( a raczej im nie szkodzić , dla jasności). Moje kotuchy ostatnio odmawiają jedzenia, co doprowadza mnie do obłędu, Mokre moge sobie wsadzić... do szafy. :roll: Coś podać muszę... więc wypada na suchcielca.
I teraz tak, PON (meadoland) nie ma w sprzedaży, albo ja nie umiem znaleźć.
Poradźcie mi, prosze, która z karm będzie najbezpieczniejsza (nerki itd) - Purizon , Etosha Wildcat (która), Porta 21 ... ?
Jadły wcześniej Applaws kurczak. Niestety zaczęły strajkować i ... akurat kończyło się jedzenie, więc dokupiłam Applawsa małego i do tego Purizon mały.
Strajk trwał, wąchanie i odchodzenie od misek. Mieszałam obydwie. Nic z tego... No to zaryzykowałam i w 2 miskach 2 różne karmy. jak już zaczęły delikatnie podskubywać , to po prostu wybrały nową (Purizone ) ,a starej (Applaws), nie chciały ruszyć.

Pomożecie wybrać "lepsze zło"? :ok:

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Nie sty 25, 2015 13:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ja stawiam na Orijena lub Purizona z przewagą Orijena.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Nie sty 25, 2015 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Purizon produkuje duży koncern http://www.matina-gmbh.de Nie ufam dużym koncernom mimo, że skład Purizona jest zachęcający. WildCat produkuje mała firma http://www.healthfood24.com/ i ja stawiałabym na nią.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Nie sty 25, 2015 15:51 Karma dla kota

Cześć.
Szukam dobrej i taniej karmy dla kota i już myślałam, że znalazłam i że Applaws to dobra karma, ale przeczytałam opinie i zrezygnowałam.
Brit (BRIT Cat Sterilised) to dobra karma? I Josera JosiCat?
I czy ktoś z was zamawia na abckarma.pl? Co sądzicie o tym sklepie?

NoNie

Od: Nie sty 25, 2015 15:38

Post » Nie sty 25, 2015 15:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

gatiko pisze:Witajcie,
zapytam o karmy (czytałam, prosze nie krzyczeć :mrgreen: ) ale zbaraniałam do reszty.
Chodzi mi o karmę (suchą) taką, która będzie dobra żeby chronić nerki ( a raczej im nie szkodzić , dla jasności). Moje kotuchy ostatnio odmawiają jedzenia, co doprowadza mnie do obłędu, Mokre moge sobie wsadzić... do szafy. :roll: Coś podać muszę... więc wypada na suchcielca.
I teraz tak, PON (meadoland) nie ma w sprzedaży, albo ja nie umiem znaleźć.
Poradźcie mi, prosze, która z karm będzie najbezpieczniejsza (nerki itd) - Purizon , Etosha Wildcat (która), Porta 21 ... ?
Jadły wcześniej Applaws kurczak. Niestety zaczęły strajkować i ... akurat kończyło się jedzenie, więc dokupiłam Applawsa małego i do tego Purizon mały.
Strajk trwał, wąchanie i odchodzenie od misek. Mieszałam obydwie. Nic z tego... No to zaryzykowałam i w 2 miskach 2 różne karmy. jak już zaczęły delikatnie podskubywać , to po prostu wybrały nową (Purizone ) ,a starej (Applaws), nie chciały ruszyć.

Pomożecie wybrać "lepsze zło"? :ok:

Wszystkie suche karmy mają bardzo dużo fosforu. Poza tym są suche. Nie ma opcji, żeby sucha karma chroniła nerki.
Wszystko jednak zależy od kota i jego genów. Może choroba nerek wyjdzie za rok a może za 10.
Ale prędzej czy później przy karmieniu samym suchym pewnie się pojawi.
Niestety przy początkach choroby nerek absolutnie nic nie widać po kocie. Dlatego warto robić profilaktyczne badania krwi chociaż raz w roku.

Jeśli PoN jest niedostępny to wybrałabym Orijena, aczkolwiek ma bardzo bogaty skład i nie każdemu kotu może to służyć. Mój po tym walił takie bomby biologiczne, że w całym mieszkaniu było czuć, że kot kuwetę odwiedził.
Kotka nawet tego powąchać nie chciała, ale ona ogólnie za chrupkami nie przepada, woli mięso :)

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Nie sty 25, 2015 16:35 Re: Karma dla kota

NoNie pisze:Cześć.
Szukam dobrej i taniej karmy dla kota i już myślałam, że znalazłam i że Applaws to dobra karma, ale przeczytałam opinie i zrezygnowałam.
Brit (BRIT Cat Sterilised) to dobra karma? I Josera JosiCat?
I czy ktoś z was zamawia na abckarma.pl? Co sądzicie o tym sklepie?

Applaws jest zdecydowanie lepszy od tych dwóch. Skąd te opinie?
Posłusznie melduję, panie oberlejtnant, że wszystko jest w porządku, tylko kot jest gałgan i zeżarł kanarka.

Obrazek

Szemkel

Od: Pt wrz 26, 2014 18:29

[poprzednia][następna]