Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 10, 2007 20:56

do Bosha nie mam przekonania
co prawda mój pies był na psim Boshu, ale to jakie miał wariacje żółądkowe skutecznie zniechęciło mnie do podawania kotom kociego odpowiednika.
Nie wiem, jak na Sanabelle, ale w składzie psim na pierwszym miejscu nie ma mięcha tylko wypełniacz

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Sob lut 10, 2007 21:06

Co powinno znajdowac się w kociej karmie? Jakieś najważniejsze składniki?

Moni14

Od: Pon sty 15, 2007 21:42

Post » Sob lut 10, 2007 21:47

z nastepnym zamowieniem zamowie leonardo,ma 85-90% mieska w składzie,mowie o suchym,zamowie adult albo sensitive,obie probki samkowały kotolcom a na pierwszym miejscu w składzie jest wysuszone mieso z kurczaka, wlasnie te 85-90% w zaleznosci od rodzaju karmy potem kukurydza lub ryz,tluszcz z kurczaka,watroba kurza,drozdze,rozne warzywka,w kazdym razie czesc miesna to ok 85-90%
Moim smakowało,zobaczymy jak bedzie przy dłuzszym podawaniu
a co do sanabelle ja mam ulotke i jest napisane ze zawiera tauryne 1,600mg/kg

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Sob lut 10, 2007 22:20

Na stronie krakvetu nigdzie nie widziałam składu Bosh Sanabelle, a opakowanie wczoraj wyrzuciłam :?
Co do Leonardo to zamówiłam moim ostatnio wersję Balance 2 kg i nie powiem-zjadły, ale żeby im bardzo smakowało to nie. Natomiast dziś otworzyłam małą paczkę Sanabelle i już pół jest zjedzonej.
Miałam zamówić w krakvecie teraz duże opakowanie, ale po tych informacjach o barku tauryny chyba zrezygnuję na rzecz jakiejś innej karmy.
Hmmm... tylko jakiej :roll: oto jest pytanie :wink:

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Sob lut 10, 2007 22:29

Moje wola teraz leonardo adult i sensitive bardziej od sanabelle a to prawie niemozliwe :lol: nawet leonardo large breed uwielbiaja 8) Ja mam przed soba ulotke sanabelle ,jak chcesz moge zrobic fotke ulotki i wstawic

kasia essen

Post » Nie lut 11, 2007 2:28

Witam, jestem tu nowa. Przyznaje się całego wątku przeczytać nie dałam rady. Moja Kika ma prawie 3 lata, jest dosyć wybredna. Z powodu mojej nie wiedzy jadła przez dwa lata tylko whiskas i kk. Potem przez jakiś czas jadła cat chow, a ja byłam święcie przekonana, że to dobra karma. No, ale znów rozczarowanie. Teraz je ProPlan i nawet jej smakuje. Ale mam okazje kupić 1,5kg karmy nutrience(super premium) za 9zł w sklepach interenetowych jest po 30zł. Tylko, że jest tylko dla seniorów. Czy nie zaszkodzi jej senior? I jeszcze, ostatnio okazyjnie kupiłam shebe filets, po połowie ceny, a kupiłam dużo (24opakowania) i tak się dopiero teraz zastanawiam czy to aby dobra karma jest bo w supermarketach widziałam? Kicia mokrych nie je codziennie, a nawet rzadko, dajemy żeby sprawić przyjemność.

ania_pelka

Od: Pon sty 15, 2007 18:31

Post » Nie lut 11, 2007 11:36

Sheba tez jest cienka,spojrz na sklad,to sie przekonasz.A co do tego czy nie zaszkodzi jej karma senior,ona ma troszke inny skład,bodajze białka ma mniej i tłuszczy

kasia essen

Post » Nie lut 11, 2007 12:12

Kasia będę bardzo wdzięczna :D
Ja teraz gdy będę zamawiała jedzonko to kupię po małej paczce Leonardo Adult i Sensitive i zobacze czy będzie moim smakowała.
W ogóle to dopiero od niedawna kupuję im duże paczki (2 albo 1.5kg) bo wcześniej kupowałam małe, różnych firm. Dlatego ucieszyłam się, że im Sanabelle podchodzi i zjadają ze smakiem nawet dużą pakę, bo zazwyczaj są znudzeni, że cały czas to samo :roll:
Chcę też kupić małą paczkę Mastery i zobaczyć czi im podejdzie, bo zazwyczaj wszystko co z rybą jest "be" (wersję z kaczką zjadły z wielką łaską) :evil:

aga_tka

Post » Nie lut 11, 2007 12:22

Czy mokre karmy w puszkach leonardo też polecacie? Są dość przystępne cenowo.. :roll: http://www.karus.com.pl/karma/cenniki.php#leonardo

dopeman

Od: Pt lip 21, 2006 8:45

Post » Nie lut 11, 2007 13:03

mokry leonard ma dobry skład :)

karma dla seniorow rozni sie od normalnej ;) - jest mniej kaloryczna po prostu, poniewaz koty starsze mniej sie ruszają, po to by nie tyły
tak jak karma dla kociaków zakłada własnie ich rozwoj, w tym i ciałka ;) - dlatego jest bardziej kaloryczna
jednym słowem - okreslenia wiekowe sa nie bez kozery ;)
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Nie lut 11, 2007 17:10

Leonardo to dobra karma (zarówno w puszce jak i suche).
Według etykiety na puszce ma 100% mięsa - 90% wołowiny i 10 % np. wątróbki, serc, jagnieciny itd.
Z moich 3 kotów tylko jeden jest jej idolem i bardzo ją lubi, we wszystkich smakach i ilościach. Po otwarciu puszki jej zawartość pachnie i wygląda bardzo smakowicie... czasami sama mam ochotę spróbować :wink:

aga_tka

Post » Nie lut 11, 2007 17:46

Więc jak moge podać jej seniora chociaż ma 3lata? Najwyżej zmieszam z inną karmą odpowiednią dla jej wieku. Co o tym myślicie? Szkoda taką okazje przepuścić. Kotka jest niewychodząca. A walkę z rodzicami o dobrą karmę dla kota też przeszłam. Głównymi moimi argumentami było, że kotka będzie jeść tylko suche i będzie jeść go mniej i gadałam o tym dużo... No i się udało. Teraz walczę o sterylizację i czekamy na dzień sterylizacji w moim mieście, żeby było taniej. Ta sheba co kilka dni chyba jej nie zaszkodzi, a na dodatek Kika ją libi co w jej przypadku jest rzadke. Niedługo ma urodziny więc kupie jej inne puszki na spróbowanie. Wiem jedno nigdy nie kupie Iamsa ani Eukanuby, mam do nich uraz za te eksperymenty na zwierzętach.

ania_pelka

Od: Pon sty 15, 2007 18:31

Post » Nie lut 11, 2007 18:00

sheba filets jest ok, ma 30% miesa, ferrari to nie jest, ale koty to lubią :ok:

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Nie lut 11, 2007 18:16

Potwierdzam, Leonardo (przynajmniej puszki) to dobra karma; moj kot wrecz jest od niej uzalezniony - kazdy smak kocha tak samo mocno, a dodac trzeba, iz jest to kot wybredny, ktory poza puszkami toleruje jedynie surowe mieso.
Suche Leonardo dla seniorow jest calkiem ok - w skladzie ma suszone mieso z drobiu 60%, mieso z ryb 20%, suszone jajka, siemie lniane, ekstrakt z drozdzy, dziurawiec, maczka z pestek winogron, tauryna, lecytyna, L-karnityna, witaminy. 28% bialka, 15% tluszczu, 2,5% wlokna, 0,9% wapnia, 0,65% fosforu, 0,3% sodu, 0,1% magnezu. Jestem laikiem, ale chyba z tego, co sie orientuje to sklad jest w porzadku ;)

Kot nie przepada ogolnie za sucha karma, ale ta od biedy zjada. W kazdym razie cena jest przystepna, a futro gladkie, lsniace, geste, az milo zanurzyc wen palce ;)

adri

Od: Sob paź 21, 2006 15:55

Post » Nie lut 11, 2007 18:48

ja dostałam w prezencie ;) karmę light dla młodej koteczki
daje jej po prostu sporo wiecej ;) , a ze to karma super hiper mega wypas ;) to kota chetnie je, futro jest jak :love: a i przytyła troszkę dziewuszka ;)

edit - mieszam z acaną
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

[poprzednia][następna]