SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 18, 2016 14:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

aneta.atena

Przede wszystkim zmień weterynarza. Karmy weterynaryjne często są słabe jakościowo. Podobnie jak, niestety, karmy kupowane w marketach.

Co do dobrego weta, zajrzyj do działu Weci polecani i poszukaj swojej miejscowości lub czegoś w pobliżu. Co do jedzenia - na razie dawałabym kotu zwykłe jedzenie, ale lepszej jakości, nie marketowe. W tym wątku i poprzednich z tej serii znajdziesz wiele informacji o polecanych karmach i metodach zmiany kociej diety.

Musisz przy podejrzeniu choroby nerek pamiętać, żeby kot dużo pił. Wody, nie mleka, bo dorosłe koty mleka pić nie powinny. Rozstaw miseczki z wodą po domu, przy trudnych przypadkach może (ale nie musi) pomóc fontanna.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon sty 18, 2016 14:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

aneta.atena pisze:Sami ma 4 lata i jest kastratem. Badania krwi zrobiłam mu, bo na dziąśle zrobił mu się jakiś wrzut, co jak powiedziała weter. wskazuje jakiś stan zapalny. Kolejnym czymś niepokojącym były ropiejące oczka od 2-3 tygodni.
Samuel ogólnie jest żywym kotkiem, ma dobry humor nie jest osowiały. Sierść ma lśniącą, nie ma problemów z wypróżnianiem.
Nie wymiotuje nie ma temperatury.
Z jedzenia do tej pory jadł to co jest dostępne w marketach saszetki, fakt te z wyższej półki-ale słyszałam, że to jedno i to samo i suchą karmę najczęściej puriny. Po za tym dawałam mu od czasu do czasu troszkę mleka i surowego kurczaczka. Uwielbiał to.
Teraz mam diagnozę, że tylko karmę dla nerkowców, że nic tylko suche, a mój Samuel nie chce tego ruszyć jestem przerażona. I to wszystko przez 0,4 podwyższonej keratyniny.
Poradźcie mi czy niezbędna jest, aż tak dratyczna dieta i karma zakupowana w gabinecie wet., której mój niuniek nie chce nawet wąchać.
Dzięki za odzew, i pozdrawiam Aneta

pomyśł na spokojnie
poczytaj
zastanów się
nikt na forum przecież nie oceni co jest dobre dla Twojego kota. tak na odległość
są różne możliwości,
najpierw trzeba poczytać i pomyśleć, zastanowić się

są watki o kotach nerkowych -warto poczytać np. tutaj viewtopic.php?f=36&t=158590
warto i o Barfie poczytać bp tutaj http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=485
ale o Barfie tez trzeba najpierw poczytać, pomysleć, znowu poczytać -żeby kotu nie zaszkodzić
Barf wymaga pewnego zakresu wiedzy, trzeba się troszkę przygotować do zmiany diety kota na Barf -bo Barf to nie jest po prostu podawanie kotu surowego mięsa

są i koty nerkowe na dobrych suchych chrupkach, najlepiej wejśc na watki kotów nerkowych i popytać

tak samo i vet
możesz mieć naprawdę świetnego veta, ale takiego który uważa ż echrupki sa dobrze zbilansowane, a trzeba jednak wysiłku i wiedzy żeby samemu komponować jedzenie

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon sty 18, 2016 18:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dotarła dziś do mnie dostawa z nowymi karmami/mokre i suche/hmm...przeczytałam tu,że producenci zawyżają na opakowaniach zalecane dawki.Kiedy nasypałam moim kotom połowę owej normy/druga część jako mokre/to nie tylko ja nad tym zapłakałam ale i moje kociaki...było tego tyle "co kot napłakał".Odnoszę wrażenie,że one będą chodziły głodne

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Pon sty 18, 2016 21:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nasze koty mokre dostają dwa razy dziennie (po ok. 2,5 grama 25 gramów ;) jednorazowo - bez szaleństw, wiem, ale dostają też przekąski - surowe mięso, masło, żółtka, ryby, twaróg), a suche mają stale w misce. Żaden nie cierpi na nadwagę, wręcz przeciwnie, obydwa kocurki są szczupluteńkie i kotka też (a wszystko po zabiegach). Wydaje mi się, że koty, mając świadomość, że miska zawsze będzie pełna, nie najadają się na zapas. Po prostu podchodzą, poskubią, zaspokoją głód i sobie idą. Tak jak na wolności - zwierzęta jedzą, gdy są głodne.
Ostatnio edytowano Wto sty 19, 2016 10:28 przez Dark Angel, łącznie edytowano 1 raz

Dark Angel

Post » Wto sty 19, 2016 9:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

2,5 grama? czy 25 gramów? ;)
ser_Kociątko

Post » Wto sty 19, 2016 10:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

25 oczywiście, już poprawiam :D Myślałam o dekagramach, napisałam gramy i tak jakoś wyszło, że koty dostają po łyżeczce :ryk:

Dark Angel

Post » Wto sty 19, 2016 11:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:25 oczywiście, już poprawiam :D Myślałam o dekagramach, napisałam gramy i tak jakoś wyszło, że koty dostają po łyżeczce :ryk:

:ryk: :ryk:
ja sie juy yastanawialam, jak TY te 2,5 odmierzasz :)
moje maja suche (purizon rybny dla Bobka i jagniecy dla Buki) caly czas. Rano dostaja ok. 50-60gram mokrego, wieczorem odrobine mniej. natomiast ja nic poza tym nie daje, chyba ze jogurt naturalny na flore bakteryjna jelit.

moje tez sa dosc szczuple, tez nie jedza na zapas, jak chca to podchodza, zjedza trzy chrupki i odchodza :)

kociamama321

Od: Nie cze 21, 2015 16:13

Post » Wto sty 19, 2016 11:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

dzięki za odpo.ja też uważam, że trochę zwariowane jest to , że kotom jakby nie było wrodzonym drapieżnikom i mięsożercom, bardziej służy zmielona papka kukurydziana z soją i jakimiś konserwantami niż kawałek kurczaka od czasu do czasu. Mój Sami w dodatku odkąd mu wszystko poucinałam i robię z zaleceniami wet. jest osowiały i nie ma na nic energii.
Pozdrawiam

aneta.atena

Od: Pt sty 15, 2016 20:51

Post » Wto sty 19, 2016 12:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

nie jest tak, że bardziej służy
ale trzeba jednak chociaz kilku dni i trochę wiedzy, żeby je przestawnic na surowe mięso, dostępne w sklepie
moje zwierzaki (psy i koty) jedzą surowe mięso i bardzo sobie chwalą
i bardziej wolą całe kawałki z kośćmi (tez zjadają) niż mielone z suplementami

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro sty 20, 2016 13:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Gdzie kupię PoN w ludzkiej cenie??
Bo 2kg za 90zł to lekka przesada... A jedyne miejsce gdzie Power of Nature znalazłam dostępne to:Animalcity
Ktoś nie chce odsprzedać?? Jakiegoś kilograma ^^ Najchętniej w krk... Bo chce kociaka nauczyć jeść PoN interesuje mnie ten Meadowland :)

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Śro sty 20, 2016 14:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro sty 20, 2016 14:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Zamówiłam suche Greenwoods. Adult, ryba. Z myślą o kotce alergiczce. Wysypałam elegancko do miski.

ŻADEN nie ruszył 8O :? Dodam że wszystkie suche karmy zawsze smakowały, nawet Purizon. Dobrze że to tylko 300g paczka :201494
Obrazek Obrazek Świat z marmuru <3
Mój świat runął. Nigdy już nic nie będzie takie samo... 31.05.2020 [']
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym :)

phoenix6

Od: Śro wrz 18, 2013 22:25

Post » Śro sty 20, 2016 14:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

wistra pisze:http://www.cats-country.de/de/fuer-Katzen/Katzentrockenfutter
Przesyłka do PL 10euro.

Wszystko spoko, tylko kupowanie 1 opakowania 2kg za 15,5e i płacenie 10e za przesyłkę jest bez sensu, a nie wiem czy kociak będzie chciał jeść to raz, i nie mam miejsca na większe opakowanie uroki kawalerki :/

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Śro sty 20, 2016 14:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

phoenix6 pisze:Zamówiłam suche Greenwoods. Adult, ryba. Z myślą o kotce alergiczce. Wysypałam elegancko do miski.

ŻADEN nie ruszył 8O :? Dodam że wszystkie suche karmy zawsze smakowały, nawet Purizon. Dobrze że to tylko 300g paczka :201494

My próbowaliśmy indyka i całkiem ładnie wchodzi :wink: Teraz jeden z naszych kotów przede wszystkim jest na greenwoodzie suchym indyczym +surowizna w małych ilościach, bo nic innego tknąć nie chce.

tyśka1

Od: Pon cze 04, 2012 19:32

Post » Śro sty 20, 2016 16:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kierei pisze:Gdzie kupię PoN w ludzkiej cenie??
Bo 2kg za 90zł to lekka przesada... A jedyne miejsce gdzie Power of Nature znalazłam dostępne to:Animalcity
Ktoś nie chce odsprzedać?? Jakiegoś kilograma ^^ Najchętniej w krk... Bo chce kociaka nauczyć jeść PoN interesuje mnie ten Meadowland :)

Prosta metoda: wpisz w google "sklep z karmą" albo "sklep zoo" i przeszukuj zasoby. Nikt tego nie zrobi za Ciebie, a efekty mogą być zachwycająca (mi się w ten sposób trafił raz PON MM 7,5 kg za 125 zł okazyjnie).

Dark Angel

[poprzednia][następna]