Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Ewa.KM pisze:Taizu, jak sie pytałam a może zrobić posiew to usłyszałam, że mocz kotki przechodzi przez pochwę i jałowy posiew można pobrać tylko przez nakłucie podczas USG. ale teraz sama kombinuję, że jak ma jakieś wredne bakterie czy to w pęcherzu, czy w pochwie to chyba też warto je namierzyć. Badanie krwi robione w tym tygodniu wyszło idealnie tylko stan zapalny leukocyty 24,95 (przed antybiotykiem 29,70 - wtedy tez był mocznik 108,6) Teraz mocznik 74,9. A ten stan zapalny zwalamy na opuszki bo ma plazmocytarne zapalenie. No ale w sumie to tylko przypuszczenie, bo moze diabeł nadal tkwi w pęcherzu a nie w opuszkach? Lekarka mnie przekonywała, ze convenia jest wyjatkowo skuteczna w przypadku układu moczowego. W międzyczasie tj 4 kwietnia jak convenia jeszcze działała miała tez narkoze i usuwanie kamienia plus wyrwany jeden ząb. Razem z pierwsza dawka connveni dostała jeszcze tolfedine, cyklonaminę, i metacan, ten ostatni jeszcze przez tydzień ja dawałam w żelu do pysia, no i uro-pet. Dodam jeszcze ze ma macice bo sterylke miała laparoskopowo. 7 lat temu akurat trafiłam na lekarza który preferował taki sposób. W usg wszystko bez zmian ale w nerkach nie dokońca OK cytuję:
Nerka lewa ok 4,8x2,9 cm miąż delikatnie hiperechogenny, miedniczki hiperechogenne, z mierną iloscią mineralizacji, nieznaczne cechy zapalne przewlekłe odmiedniczkowe. Zróznicowanie korowo rdzeniowe zachowane. Nerka prawa mała, zanikowa ok 2,3X1,4 cm, mineralizacja miedniczkowa.
Po USG leczenia nie zmodyfikowano, konkluzja nerka lewa przeciązona bo robi za dwie i stad te zmiany. Ale taraz rzeczywiscie chyba muszę to jeszcze z kimś skonsultować.
Ewa.KM pisze:Nie, nie kamień to był nazębny a nerki na usg tylko [url]nieznaczne cechy zapalne przewlekłe odmiedniczkowe, z mierną ilością mineralizacji[/url]
Macica bez zmian patologicznych i bez cech rozpulchnienia. Ale w sumie to najpierw dostała te wszystkie leki a USG było za tydzień, wiec przed tymi lekami nefrotoksycznymi nie było wiadomo w jakim stanie są nerki a mocznik we krwi był wtedy podwyższony i już wtedy słyszałam za dużo mięsa/białka. Po narkozie dostała kroplówkę i ja w domu tez jej następnego dnia podłączałam żeby wypłukać narkozę.
Ale jak się pytałam czy z sanacja jamy ustnej nie poczekać aż będą dobre wyniku moczu to tez mi powiedziano, że trochę się polepszyły (ph sadlo do 6) i lepiej teraz bo convenia jeszcze działa
Ewa.KM pisze:Coś jednak ją niepokoiły te nerki bo dała kroplówkę żeby przepłukać. (
Użytkownicy przeglądający ten dział: Levika, Majestic-12 [Bot], puszatek i 41 gości