KotyP.Franciszkiw Cudownych Domach-Pożegnania i Przemiany

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 16, 2012 21:39 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

Ruby niestety nie trafia z "cięższymi" rzeczami.Regularnie robi za kuwetę.Zasikał nam ścierki w przedpokoju(na buty, bo każdy widzi jaka pogoda) oraz brodzik i dywaniki w łazience.Wszystko, co leżało na podłodze a mogło mu sie wydawać odpowiednim miejscem na załatwianie swoich potrzeb usunęłam.
Siii załatwia od kiedy pomoczona wcześniej przez niego szmata została włożona do kuwety.Częściowo rozwiązało to problem, ale smród straszny z tej szmaty a boję się ją ruszać póki co...Może zostawię pół ??
Postanowiłam zmienić żwir na drewniany, może to pomoże.A może coś doradzicie ??
Poza tym uszy wyczyszczone, je już suchą karmę(royal dla kastrowanych kocurów), której wcześniej nie chciał ruszyć.
Koty urządzają nam pokazy i wyscigi, szukają się wzajemnie, jak Halina pisała "miskowe" sprawy załatwione.
i tak z innej beczki:
Mam zdjęcie mojej siostry z kotem na kolanach...
Mojej siostry pedantki, która ZAWSZE trzyma się z dala od zwierząt a w szczególności kotów, bo "z nich leci sierść i wszystko muszę czyścić"
Tym kotem jest Ruby.

fnd7

Od: Sob gru 31, 2011 16:53

Post » Pon sty 16, 2012 22:07 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

fnd7 jesteś bardzo dzielna z tymi kuwetkowymi sprawami
bo to jest na pewno bardzo uciążliwe...
To co mogę podpowiedzieć to jeszcze wypróbowanie
gazet- bo u p. Franciszki
w kuwetach były gazety..
no i wkładanie kawałka "grubszego" urobku
do kuwety coby chłopak załapał, że tam to ma być
nie za kuwetą...

a co do siostry - to po prostu nie mogła
nie ulec urokowi Mruczka-Konsula- Rubiego,
który, pewnie bezpardonowo wtranżolił się na kolana i tylko mnie miziaj :P
no a wszystkie koty p. Franciszki mają w sobie to "coś" :1luvu:
że nie sposób ich nie pokochać...
cieszę się też bardzo, że z drugim Kotkiem jest przyjaźń
- może jakieś fotki? baaardzo poprosimy :ok:

halbina pisze:U Znikotka bez zmian, sypia w kartonie z kocami na szafie, ożywa i ujawnia się noca, zagląda do pokoju, popatruje i wycofuje się "do siebie", za dwa tygodnie rozpoczynają się u nas ferie zimowe, znowu go będę trzymać w klatce wtedy, tye, że tej w dużym pokoju, z nami... klatka jest wielka, będzie miziany systematycznie, moze zrobimy krok naprzód...

Halbino cały czas trzymam wielkie kciuki za stałe objawienie Znikotka :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pon sty 16, 2012 22:15 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

próbowałam z gazetami, nie wyszło :)
edit: cholewcia jakie te gazety ? może jakieś konkretne mu potrzebne ??

fnd7

Post » Pon sty 16, 2012 22:20 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

fnd7 pisze:próbowałam z gazetami, nie wyszło :)
edit: cholewcia jakie te gazety ? może jakieś konkretne mu potrzebne ??

heheh, ja widziałam takie gazetki reklamowe
- pewnie mogą być brukowce- w sumie idealnie się nadają do kuwety :wink:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pon sty 16, 2012 22:32 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

Malutki żwirek bentonitowy akceptuje - jak drobny. Drewniany może być do sików ale do kupy nie - ona do bentonitu idzie. Mam kuwetkę ze szmatami (np. kawałki kurtki podartej tam i siam przez kotki) - w to najchętniej leje. Częsta zmiana szmaty nie przeszkadza mu - byle jakaś szmatka w kuwecie to możem używać :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon sty 16, 2012 22:32 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

Jakość marna, bo marny fotograf i sprzęt :P
Pierwsze podejście do Royala, jednak zasmakował :)

Obrazek

stare dzieje :) Franek swoje, Ruby swoje, oba miały to samo w miskach, ale razem się nie dało :P

Obrazek

a tu po otwarciu nowej paczki oba doszły do wniosku, że świeże warte jest tak małego poświęcenia jakim jest dzielenie miski :D

Obrazek

fnd7

Post » Wto sty 17, 2012 6:15 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

fnd7 szacunek za cierpliwość w kuwetowych sprawach. Pewnie wszyscy tu wiemy, co znaczą kłopoty z kuwetą. I powodzenia :ok:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Wto sty 17, 2012 11:35 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

A jakiego żwirku używacie?

Behawiorysta mi mówił, aby starać się używać jak najbardziej normalnego - piaseczek, nic aromatyzowanego.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto sty 17, 2012 11:48 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

:ryk:
poszłam po opał, położyłam czystą, suchą szmatę, żeby mieć na czym postawić buty jak wrócę... jak wróciłam po 3 min to już nie była sucha...
popróbuję z gazetami, tylko ja nie czytam brukowców :D

fnd7

Post » Wto sty 17, 2012 12:44 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

Szalony Kot pisze:A jakiego żwirku używacie?

Behawiorysta mi mówił, aby starać się używać jak najbardziej normalnego - piaseczek, nic aromatyzowanego.

był betonitowy, gazety, teraz jest silikonowy

fnd7

Post » Wto sty 17, 2012 13:11 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

Z tego, co mówiła behawiorystka, taki właśnie jest najmniej skuteczny.

Mówiła, żeby np. popróbować kombinacji gazeta na dnie, na wierzchu piasek (taki z dworu, ale sprawdzonego miejsca, bo tam robaki mogą być :/).
Albo bentonitowy przemieszany z piaskiem z dworu.

Szalony Kot

Post » Wto sty 17, 2012 15:00 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

silikonowy doskonale pochłania wszystkie zapachy.
Zaraz mnie zlinczują za to co napiszę, ale ja też tu mieszkam, czasami przyjmuję gości i nie ma mowy o trzymaniu piasku w kuwecie, gdzie załatwiają się dwa koty.
popróbuję, ale nie zostanę przy tych śmierdzielach(piszę o żwirkach) na stałe.

fnd7

Post » Wto sty 17, 2012 15:24 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

To kwestia czasu. Po prostu najpierw kot musi załapać, że tam się robi, potem już będzie łatwiej, niezależnie od zmiany żwirku :ok:

Szalony Kot

Post » Wto sty 17, 2012 17:14 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

A może kryta kuweta? Moja kotka przywieziona za schroniska gdzie nie było krytych od razu załapała, tylko parę razy ruszyłam drzwiczkami, żeby pokazać jak to działa. Koty są ciekawskie, żwirek Benek taki fioletowy bezzapachowy ( drobny ) :ok:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Wto sty 17, 2012 23:08 Re: bezSzans-kotyP.FranciszkiwDOMACHjeszczeTylkoPingwin szuka DS

ja stosuję cat's best, ale przy ośmiu kotach, to ciągle jakieś wpadki sie zdarzają, nawet nie wiem, któremu... mnie czasem cały dzień nie ma w domu... dziś np. wychodziłam o 9.30, wróciłam po 20.00. Dobrze, że chociaż psy wytrzymały... :(
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

[poprzednia][następna]