Zapalenie wątroby - Pipciuś [*] ;((((((((

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 21, 2017 23:00 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Kurczak, indyk, generalnie coś lekkostrawnego
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt gru 22, 2017 15:12 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

kotwbutkach pisze:Przyszłam przed chwilą do domu i znalazłam wymiociny, białe, jakby piana (niezbyt puszysta) i kawałek nie do końca strawionego mięsa, silny zapach kwasów żołądkowych. Pip za to jest ożywiony i miauczał o jedzenie, po czym zjadł to co mu dałam. Nie wiem co o tym myśleć :( Może to ta wołowina wywołała taką reakcję, jest to nowy dodatek do diety...

Sugerowalabym odstawienie Fancy Feast jezeli nadal kotu dajesz. To sama chemia i "by-products' . Nie ma w niej miesa lub niewielka ilosc w zaleznosci od rodzaju. To dobra karma, zeby zachecic kota do jedzenia, bo wiekszosc kotow ja lubi, ale dawac jej nalezy jak najmniej. Moje obywda po niej rzygaja i maja wyjatkow smiedzace kupy.
Sugeruje sprobowac Weruve z Pet Value, we wszystkich wersjach jest bardzo dobra ale Truluxe and Cats in the Kitchen sa najlepsze. Maja w sobie duzo rosolu wiec sa tez dobre na zatwardzenie. To nie sa pasztety. Jak kot preferuje pasztet to dobra jest karma Instinct, Wellness

flyer Pet Value wazny do jutra . merrick, Welness and cats in te Kitchen maja promocujne ceny http://petvalu.com/flyer/

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob gru 23, 2017 19:58 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Dzięki za poradę :) Byłam właśnie w Global Pet Foods i kupiłam trzy saszetki Cats in the kitchen i trzy puszki Boreal. Póki co dałam jej trochę tej pierwszej (tuńczyk + wołowina), trochę polizała, a resztę „zakopała” :P
Obrazek

kotwbutkach

Od: Śro lis 29, 2017 4:12

Post » Czw gru 28, 2017 21:34 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Wczoraj byłyśmy na pobraniu krwi, właśnie omawiałam wyniki z doktor przez telefon. Wkleję jak tylko dostanę na maila.
Jest poprawa, ale nieduża :( Będziemy zaczynać kolejny antybiotyk. Mamy też robić test na globulinę, który ma wykazać, czy to zwykła infekcja, czy rak w początkowym stadium (podobno bardzo wczesnego stadium USG mogło nie złapać). Jeśli to rak, lekarka zaproponowała sterydy, które mogą zatrzymać jego rozwój. :(
I znowu cholernie się martwię ;(
Obrazek

kotwbutkach

Post » Czw gru 28, 2017 21:42 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Nie martw się na zapas, wiem, łatwo powiedzieć, ale postaraj się :ok:

Spróbuj sprowadzić z Francji ornipural. Albo dowiedz się czy jest dostępny w USA?
W listopadzie, Ramzes, kocur mojej ciotki, leciwy już - 17 lat, w zasadzie umierał. Diagnoza - rak wątroby, potwierdzona na różne sposoby, łącznie z konsultacjami. Stan fatalny, osowiały, brak apetytu i jeszcze zmiany skórne spowodowane przez nowotwór, co się czasem zdarza. Zalecenie - eutanazja. Dostał w listopadzie, w zasadzie cały czas jeszcze dostaje, ornipural no i nie ten sam kot. Zmiany skórne też znikają. I nie, to nie jest niestety cudowne ozdrowienie, ale jakaś część wątroby się zregenerowała i Ramzes mimo ciężkiej choroby funkcjonuje świetnie. Nie wiemy ile czasu udało mu się ukraść, ale nie cierpi i jest zadowolonym z życia kotem.
Nie straszę Cię, daję przykład. To świetny i skuteczny lek, spróbuj

casica

Post » Czw gru 28, 2017 21:58 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Hmm, może jest tu ktoś na forum, kto mógłby odsprzedać...
Obrazek

kotwbutkach

Post » Czw gru 28, 2017 22:00 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Zapewne całkiem sporo osób, ale wiesz, daleko do Ciebie :(
Ale jeśli się zdecydujesz, a nie znajdziesz bliżej żadnej możliwości, to damy radę

casica

Post » Czw gru 28, 2017 22:02 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Z tego co patrzę po necie nie ma nigdzie opcji kupna :(
Obrazek

kotwbutkach

Post » Czw gru 28, 2017 22:04 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Jacyś znajomi?
A w Kanadzie on w ogóle nie jest dostępny?

casica

Post » Czw gru 28, 2017 22:07 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Jak wpisuję „ornipural canada” to nic nie ma :( weterynarz też o tym nie słyszała :(
Znalazłam jedną stronę, ale wymagają okazania licencji. Może poproszę ją, żeby pomogła mi zamówić...
Ze znajomymi jakoś drogi mi się rozeszły, nie mam za bardzo kogo zapytać.
Obrazek

kotwbutkach

Post » Czw gru 28, 2017 22:13 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Też miałam Ci podpowiedzieć - poproś wetkę jeśli się zgodzi i zamówi, to super.

W Polsce ornipuralu nie ma, tzn trzeba załatwiać. Ja ściągam z Francji dzięki uprzejmości koleżanki, żeby zawsze mieć na wszelki wypadek (odkąd uratował życie mojej kotce przy tzw ostrych nerkach).

casica

Post » Czw gru 28, 2017 22:22 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Lecę po antybiotyk i porozmawiam z nią na ten temat.
Modlę się tylko żeby nie był to rak ;( ale jeśli jest, to z dwojga złego lepiej, że został wcześnie odkryty i będzie można spróbować wyplenić to paskudztwo...
Bardzo niepokoi mnie, że bilirubina jest nadal bardzo wysoka ;( pewnie to głupie pytanie, ale silny antybiotyk pomoże ją zbić, prawda?
Obrazek

kotwbutkach

Post » Czw gru 28, 2017 22:24 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Niestety nie musi tak być. U nas antybiotyk nie spowodował spadku bilirubiny, enzymy trzustkowe to spowodowały.
A mo,z,e wszystko razem tak zadziałało? Nie umiem Ci odpowiedzieć jednoznacznie

casica

Post » Pt gru 29, 2017 6:15 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Właśnie to mnie najbardziej zastanawia, bo enzymy wątrobowe te dwa (nie
pamiętam jak się nazywają :P) spadły o 200 (co prawda dalej są podwyższone), a bilirubina wzrosła do 71...
Jutro Pip jedzie na całodzienną kroplówkę.
Nie rozumiem dlaczego jeszcze kilka dni temu zaczynała przypominać dawnego Pipciusia sprzed choroby, była bardziej aktywna, bawiła się, a teraz znowu śpi cały dzień... Tak jakby na chwilę zrobiło się lepiej, a teraz znowu jest dupa...
Do tego niepokoi mnie, że jej brzuszek wydaje się większy i słychać z niego różne dziwne dźwięki :( Już zaczęłam się zastanawiać, czy to czasem nie FIP, ale nie ma obniżonych białych krwinek ani gorączki, poza tym ciągle ma dobry apetyt (sama prosi o jedzenie) no i wydaje mi się, że w przypadku FIP byłaby już w tej chwili martwa.

Jutro mam wysłać wetce link do strony z ornipuralem, ppwiedziała, że przyjrzy się i jest otwarta na pomoc w tym temacie. Mówi też, żebym się nie spodziewała cudów, bo Pip już nie jest pierwszej młodości, a moim zdaniem 10 lat to jeszcze nie staruszek! to połowa życia albo 2/3 w najgorszym wypadku. Jeżeli możemy mieć jeszcze kilka lat razem, to będę o nią walczyć.
Antybiotyk dostała wcierany w uszko, w dozowniku 1 ml (0.1 ml dziennie), z którego oczywiście wycisnęło mi się 0.3 ml, więc musiałam ściągnąc nadmiar z uszka i trochę się zmarnowało :( do dupy takie coś, ale co zrobić.

A właściwie ile ten ornipural kosztuje? Podliczyliśmy, że wydaliśmy na to wszystko już $2000 a jeszczd jutro dojdzie kolejny koszt kroplówki, hospitalizacji i chciałabym też zastrzyk Newcells, więc zapewne dojdzie do $200... Dobija mnie to, ale nie mam innego wyjścia, nie zostawię Pipciusia na śmierć...
Obrazek

kotwbutkach

Post » Pt gru 29, 2017 16:03 Re: Żółtaczka u 10-letniej kotki

Pip jest już w klinice, ma rozrywkę w postaci obserwowania nieletniego ślicznego pacjenta i fukania na niego ;)
Dziś zapewne dowiem się co z ornipuralem...
Obrazek

kotwbutkach

[poprzednia][następna]