Bystra [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 10, 2012 10:02 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

"czy to możliwe, że Bystra w poprzednim domu (jeszcze w Znamierowicach) była bita?"
hej nie sądzę aby była bita przez w opiekuna, myślę że jej zachowanie to kombinacja naturalnej ostrożności i trochę też tego że była kotem wychodzącym a ludzie w okolicy byli chyba średnio przychylni ... myślę że z czasem będzie coraz pewniejsza w kontaktach a narazie chyba nadal Cię "wyczuwa" na ile pozwolisz i co jest dobre a co złe. Potem będziesz pewnie miała jak ja - mój Fant dobrze wie że nie wolno gonić za Ibu (moim tymczasem)- za karę wyganiam go z pokoju do garderoby żeby sobie "przemyślał w samotności" i co robi ? Gania za nią a potem w te pędy sam leci do garderoby na karę :roll:

annakreft

Od: Pon wrz 05, 2011 10:20

Post » Śro paź 10, 2012 10:08 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

annakreft pisze:"czy to możliwe, że Bystra w poprzednim domu (jeszcze w Znamierowicach) była bita?"
hej nie sądzę aby była bita przez w opiekuna, myślę że jej zachowanie to kombinacja naturalnej ostrożności i trochę też tego że była kotem wychodzącym a ludzie w okolicy byli chyba średnio przychylni ... myślę że z czasem będzie coraz pewniejsza w kontaktach a narazie chyba nadal Cię "wyczuwa" na ile pozwolisz i co jest dobre a co złe. Potem będziesz pewnie miała jak ja - mój Fant dobrze wie że nie wolno gonić za Ibu (moim tymczasem)- za karę wyganiam go z pokoju do garderoby żeby sobie "przemyślał w samotności" i co robi ? Gania za nią a potem w te pędy sam leci do garderoby na karę :roll:

Poplułam monitor :) HIT!!!!!!!
Obrazek

FUNDACJA STAWIAMY NA ŁAPY - NASZ WĄTEK NA FB https://www.facebook.com/stawiamynalapy/

katgral

Od: Pt gru 29, 2006 19:04

Post » Pt paź 12, 2012 9:31 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

martwiłam się, że Bystra się nudzi, ale zabawy odmawia, bo się boi zabawek i nie wie, co z nimi robić. nie ma też (nadal) odruchu obronnego polegającego na pacaniu czy drapaniu tego, co się jej wokół łapek pląta, tylko się odsuwa. ale po dzisiejszej nocy i ganianiu za dzwonkiem między pierwszą a drugą już wiem, że się nauczyła :mrgreen:

zabawki z dźwiękiem są przy tym bez konkurencji. obecnie upolowała grzechoczącą sizalową mysz, która uciekała jej przez cały pokój w te i wewte, i dumna z siebie zaległa umyć mordercze łapki.

kot mi kocieje, hurra! :ok:

nieeestety kable też są super zabawką, taką fest i na sto dwa. na razie te leżące luzem i niewpięte do prądu, ale to też nie za dobrze. reagowanie za każdym razem, jak je tyka i zabieranie, a podsuwanie w zamian zabawek, wystarczy do oduczenia jej tego, zanim się na dobre nauczy? to w sumie kumaty kotek przecież ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt paź 12, 2012 12:04 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

Maupa pisze:martwiłam się, że Bystra się nudzi, ale zabawy odmawia, bo się boi zabawek i nie wie, co z nimi robić. nie ma też (nadal) odruchu obronnego polegającego na pacaniu czy drapaniu tego, co się jej wokół łapek pląta, tylko się odsuwa. ale po dzisiejszej nocy i ganianiu za dzwonkiem między pierwszą a drugą już wiem, że się nauczyła :mrgreen:

zabawki z dźwiękiem są przy tym bez konkurencji. obecnie upolowała grzechoczącą sizalową mysz, która uciekała jej przez cały pokój w te i wewte, i dumna z siebie zaległa umyć mordercze łapki.

kot mi kocieje, hurra! :ok:

nieeestety kable też są super zabawką, taką fest i na sto dwa. na razie te leżące luzem i niewpięte do prądu, ale to też nie za dobrze. reagowanie za każdym razem, jak je tyka i zabieranie, a podsuwanie w zamian zabawek, wystarczy do oduczenia jej tego, zanim się na dobre nauczy? to w sumie kumaty kotek przecież ;)

a próbowałaś z laserkiem ? moje wszystkie uwielbiają laserek

annakreft

Post » Pt paź 12, 2012 14:57 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

jeszcze nie. moi zakoceni znajomi zrobili mi burdę, że chcę z kota idiotę robić, i na razie nie kupiłam :lol:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt paź 12, 2012 19:36 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

Maupa pisze:jeszcze nie. moi zakoceni znajomi zrobili mi burdę, że chcę z kota idiotę robić, i na razie nie kupiłam :lol:

E tam, koty kochają laserek i już! To najlepsza zabawka na rozruszanie :mrgreen:
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Nie paź 14, 2012 21:58 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

jeżeli chodzi o zabawę to mimo, że mam dwie kotki Bella potrafi siąść naprzeciwko mnie i miauczeć "nudzę się pobaw się laserkiem"

moje obydwie kotki nie dają się dotykać przychodzącym do mnie ludziom i ja tego nie zmieniam - to ich wybór :mrgreen:

Rysia jest u mnie już prawie dwa lata, a jeszcze zdarza jej się zrobić unik przed ręką, Tż-ta boi się do tej pory i przychodzi do niego na mizianki jedynie w ostateczności jak nie mnie i córy :lol:

Twoja Bystra jest piękną i mądrą koteczką - na pewno się przystosuje :ok: :ok: :ok:
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Nie paź 14, 2012 21:59 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

witamy serdecznie kolejną życzliwą duszę :D

i chyba czas najwyższy kupić ten laserek, bo to przynajmniej ciche, a tak mnie kota zamęczy tym ślizganiem się po kafelkach z dzwonkiem między łapami... za to przynajmniej się rusza, może nie spasę jej aż tak :lol:

nie ma ktoś do odsprzedania miarki do karmy może?
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pon paź 15, 2012 9:12 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

moje koty jak widza że idę do szuflady gdzie chowam laserek to już biegną na "łowy"
miarkę to masz na myśli takie plastikowe jak daje Royal Canin ? dla Bystrej mogę takową załatwić :)

annakreft

Post » Wto paź 16, 2012 19:46 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

tak, na przykład taką :D

Bystra spędza dzisiejszą noc i jutrzejszy dzień z babcią. ciekawe, jak im się powiedzie - trzymajmy kciuki :mrgreen:
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Wto paź 16, 2012 20:53 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

Bystra da radę!
Babcia też :mrgreen:
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt paź 19, 2012 14:39 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

byłyśmy właśnie u weta na szczepieniu.
żeby wszystko poszło "gładko", znosząc transporterek z poddasza (służy czasem Bystrej za legowisko), spadłam ze schodów. kot przerażony. ja też. kot sru pod łóżko i piszczy. ja pozycja embrionalna na podłodze i kwilę. :mrgreen:
wsadziłam ją w końcu do klatki, udało się perswazyjnie, i pojechałyśmy. tam też nie obyło się bez przygód, ale ostatecznie Bystra jest już #1 zaszczepiona, #2 odrobaczona, #3 ma obcięte pazury. niestety słabo widzę samodzielne obcinanie pazurów bez pomocy drugiej pary rąk. jesteśmy już w domu i obie się relaksujemy po tym stresującym popołudniu, każda na swój sposób.

Bystra po części przerażona, jakbym ją co najmniej do piekieł wywoziła, ale po części zafascynowana zmieniającymi się obrazkami za oknem autobusu i rozczulającymi się nad nią dziećmi* ^^

jak trochę odsapnę i coś zjem, dorzucę zdjęcia z rana, kiedy wskoczyła mi do łóżka, żeby się poprzytulać :)

* PS a w drodze powrotnej zaczepiły nas dresiki w aucie, spytać o dojazd dokądś tam. na odchodne powiedzieli, że "kotek piękniacha" :D
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pt paź 19, 2012 14:46 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

Bystra to śliczna kocinka. :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Pon paź 22, 2012 13:05 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

trochę spóźnione, ale zdechł mi telefon - musiałam nowe zdjęcie zrobić. oczywiście kotka przytula się tylko wtedy, kiedy akurat nie mam pod ręką aparatu, ale trudno; zależy mi, żebyśmy się pochwaliły postępami :kotek:

Obrazek

oczywiście najfajniej się mizia o laptopa, więc mam futro na klawiaturze, ale co tam...
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pon paź 22, 2012 13:37 Re: Bystrzyca w wersji na cztery łapy

kociczka naprawdę śliczności :)

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

[poprzednia][następna]