Schronisko w Rudzie Śląskiej - do zamknięcia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 11, 2010 0:09 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Od Matyldzi nie da sie wyjść , serce ściska i trzeba ja miziać i miziać a ona robi takie piękne baranki , ona jest boska Niestety nadal bardzo charczy
Tak jak juz rano pisałam dałam Matyldzi rano Conwa , przed trzecia puszkę a na wieczór dostała '' seniorka '' RC na którego wręcz sie rzuciła , wiem że to jest bardzo drogie i nie wiem czy będzie zgoda na takie karmienie ... a Matyldzia ma apetyt i to spory
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Sob gru 11, 2010 5:25 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

mawin pisze:
slapcio pisze:Hehe podstępna jesteś :)

co do ciachania - są zwolennicy robienia tego juz w wieku właśnie ok. 4 m-cy, inni weci zalecają troche później (średnio 5-6 u kotki, 6-8 u kocurka). Wielu wetów uważa, ze dziewczynki najlepiej ciachac po pierwszej rujce, ale u dziczków wg mnie nie ma co na to czekać bo mo ze się okazać że zdążą zaciążyć.

Ja bym sugerowała taki gryplan: Czy one są wszystkie w tym samym wieku? Jak tak, dobrze by było zeby wet oszacował ile właściwie mogą miec i wkrótce zaczęła wycinać, zaczynając od dziewczynek.

też tak sądzę, jeśli są odpowiednio duże że wet może wykonać zabieg to nie ma co czekać tylko sterylizować dziewczynki

Wielu wetów zaleca sterylki przed pierwszą rują...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob gru 11, 2010 11:09 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Jak konsultowalam się u wetów-slyszałam to samo ,sterylizowac przed pierwsza rujka.ja mam kotke rasy dlugo dojrzewajacej( 3lata) ,wiec sterylizowalam jak miala kolo 10 miesiecy.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Sob gru 11, 2010 11:39 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Toć napisałam, że podejścia wetów są bardzo różne i zawsze każdy przedstawia sporo argumentów za własnym. Dawniej chyba częściej czekano do pierwszej rujki, ja mam jedna kotke ciachana "po" i jedną "przed".

W tym wypadku też doradziłam żeby sterylizować :wink:
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Sob gru 11, 2010 11:52 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Mysle ,ze rozne opinie zaleza tez od tego w jakim stanie kot trafia do weta, jak zdrowy to nie czekaja aktualnie tylko kastruja.

Ale to chyba tez zalezy ,jaka lecznica,jaki ma sprzet itd.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Sob gru 11, 2010 11:57 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Wg zwolenników wczesnej sterylki (przed pierwszą rujką) chroni ona przed nowotworami gruczołu mlekowego. Przeciwnicy wczesnego ciachania mówią o ryzyku problemów ze strony układu moczowego.

Jeśli chodzi o dziczki, ja zdecydowanie jestem za wczesnym ciachaniem.
Obrazek

slapcio

Post » Sob gru 11, 2010 13:21 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

slapcio pisze:Wg zwolenników wczesnej sterylki (przed pierwszą rujką) chroni ona przed nowotworami gruczołu mlekowego. Przeciwnicy wczesnego ciachania mówią o ryzyku problemów ze strony układu moczowego.

Jeśli chodzi o dziczki, ja zdecydowanie jestem za wczesnym ciachaniem.

Ja mam rasowce i przyznaje ,ze zmienilam zdanie -bylam ostro przeciwna kastracji kociat ......ale od czasu jak zobaczylam jakie jest ryzyko trafienia rasowca do pseudohodowcy-jestem za wczesnym ciachnieciem ,gdy kot nie idzie w rece ,gdzie jest pewnosc 100% ze go wykastruja. Podobnie z kotkami europejskimi-tylko masowa kastracja moze pomoc w nadpopulacji -czekanie na pierwsza ruje ,to zawsze jakies ryzyko,ze kotka "przypadkiem" raz bedzie miala kociaki ,bo "coś tam" :roll:

anulka111

Post » Sob gru 11, 2010 16:14 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Zdjęcie Matyldzi jest na moim wątku tyskie mruczki ...
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Sob gru 11, 2010 17:17 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Sytuacja niestety nas przerosła - nie możemy wyciągać tylu kotów jednocześnie :( Pieniądze się kończą, a tylko żebrzemy w każdym wątku o kolejne - i niestety to właśnie muszę robić :(
W tej chwili wsparcia potrzebują:
- mały buranio u anity5, ciągle leczony, z kocim katarem
- Joachim, kot najprawdopodobniej po wypadku/kopnięciu, ze zdeformowaną czaszką, będzie potrzebował kastracji - j.w., konsultacji okulistycznej
- Srebrny - kot z problemami, z chlamydią, kocim katarem, uszkodzonymi oczkami i problemami behawioralnymi, na dt już 2 lata
- starsza szylkretka bez ogonka, z raną, najprawdopodobniej po wypadku, będzie jeszcze potrzebowała sterylizacji
- Bobi, który tak długo czeka już u mar9 na swój dom...
- Filemonek u mar9, ciągle leczony
- Eustachy - pieluszkowy kot u Justy&Zwierzaki, wymaga opieki,leczenia i nakładów finansowych
- Rysiu, ciągle chorujący kocurek, też u Justy
- charcząca pingwinka z podejrzeniem nowotworu u Justy, której diagnostyka jest bardzo kosztowna
- Pinokio po potrąceniu - ze złamaną łapką i miednicą - w pozaforumowym dt, bardzo wymagającym wsparcia :(
- malutki tygrysek doleczany z kk, przed świętami pojedzie do ds..
- syjamka u arnold 2 - problemy z wątrobą, trzustką, kicha, nie je - skończyły się nam fundusze na pokrycie jej rachunków :(
- Misiu, 5 - mies. kocurek, z wyleczonym kk, szukający domu
- u p. Czypionki mała trikolorka i 5-miesięczna, czarna koteczka

Bardzo proszę o wsparcie dla syjamki, dla Justy na pingwinkę, dla Joachimka...
Justyna też nie ma już za co ogłaszać koty na allegro - ma tam spory dług na koncie :(
Mamy nauczkę, że dobre chęci to nie wszystko i nie da się bez środków, bez możliwości zabierać się za coś na taką skalę :( W tym momencie jednak muszę gorąco poprosić o pomoc - dla tych kotów, które miały szczęście być zabrane, dla ich dt...
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Sob gru 11, 2010 20:25 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- 3 mies. trikolorka i 2 letnia szylkretka

justyna8585 pisze:Mała trikolorka jest u P.Czypionki,bo mała czarna będzie miała ds. U P.Weterynarz została odrobaczona i odpchlona,trzeba też podjechać po stronghold( tak to sie pisze?),bo ma w uszach przeraźliwy świerzb.W domu zaczęły wychodzić pchły-ma ich mnóstwo...poza tym na szyjce ma ranę.Jest brudna,troche wychodzona,ale przepiękna.Uwielbia ludzi,jest ciekawska,nie ma w niej w ogóle strachu.Wystarczy,że popatrzy się na nią,a już mruczy,,,cały czas tylko mruczy i mruczy.Zdjęcie kiepsko zrobić,bo chce być przy człowieku.Po chwili zwiedzania połozyła sie na łóżku i padła ze zmęczenia.Pokazuje tylko swój brzuszek do głaskania.Na razie ma idealny charakter.Potrzymajcie kciuki za zdrówko,bo mała nie chce pić.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Widziałam dziś to cudeńko - jest absolutnie piękna, rozkoszna! Podobna do Elwirki, która była niedawno u mnie na tymczasie.
Tylko się zakochiwać... :)
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Sob gru 11, 2010 23:27 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Liwia_ pisze:Sytuacja niestety nas przerosła - nie możemy wyciągać tylu kotów jednocześnie :( Pieniądze się kończą, a tylko żebrzemy w każdym wątku o kolejne - i niestety to właśnie muszę robić :(
W tej chwili wsparcia potrzebują:
- mały buranio u anity5, ciągle leczony, z kocim katarem
- Joachim, kot najprawdopodobniej po wypadku/kopnięciu, ze zdeformowaną czaszką, będzie potrzebował kastracji - j.w., konsultacji okulistycznej
- Srebrny - kot z problemami, z chlamydią, kocim katarem, uszkodzonymi oczkami i problemami behawioralnymi, na dt już 2 lata
- starsza szylkretka bez ogonka, z raną, najprawdopodobniej po wypadku, będzie jeszcze potrzebowała sterylizacji
- Bobi, który tak długo czeka już u mar9 na swój dom...
- Filemonek u mar9, ciągle leczony
- Eustachy - pieluszkowy kot u Justy&Zwierzaki, wymaga opieki,leczenia i nakładów finansowych
- Rysiu, ciągle chorujący kocurek, też u Justy
- charcząca pingwinka z podejrzeniem nowotworu u Justy, której diagnostyka jest bardzo kosztowna
- Pinokio po potrąceniu - ze złamaną łapką i miednicą - w pozaforumowym dt, bardzo wymagającym wsparcia :(
- malutki tygrysek doleczany z kk, przed świętami pojedzie do ds..
- syjamka u arnold 2 - problemy z wątrobą, trzustką, kicha, nie je - skończyły się nam fundusze na pokrycie jej rachunków :(
- Misiu, 5 - mies. kocurek, z wyleczonym kk, szukający domu
- u p. Czypionki mała trikolorka i 5-miesięczna, czarna koteczka

Bardzo proszę o wsparcie dla syjamki, dla Justy na pingwinkę, dla Joachimka...
Justyna też nie ma już za co ogłaszać koty na allegro - ma tam spory dług na koncie :(
Mamy nauczkę, że dobre chęci to nie wszystko i nie da się bez środków, bez możliwości zabierać się za coś na taką skalę :( W tym momencie jednak muszę gorąco poprosić o pomoc - dla tych kotów, które miały szczęście być zabrane, dla ich dt...

Bardzo ważne :(

Ja myślałam,że o Tri będzie mnóstwo telefonów,a tu nic...

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Nie gru 12, 2010 14:02 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Justyna a gdzie ja ogłaszasz? Jak dasz fotki, wrzucę i na warszawskie gumtree, jeśli byłby jakiś chętny to co jakis czas transport w tym kierunku jest.
Obrazek

slapcio

Post » Nie gru 12, 2010 14:27 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

slapcio pisze:Justyna a gdzie ja ogłaszasz? Jak dasz fotki, wrzucę i na warszawskie gumtree, jeśli byłby jakiś chętny to co jakis czas transport w tym kierunku jest.

ogłaszam na śląsk...
allegro,alegratka,gumtree,morsuek,pajeczyna,chyba jeszcze pare ogłoszen ma.

TRI

to trikolorka o przepięknym i niespotykanym umaszczeniu

ma futerko w kolorze rudym, białym i czarnym

ma zaledwie 3 miesiące i całe życie przed soba u boku przyszłych,kochających właścicieli.

Ma nie tylko przepiękną urodę,ale i piękną duszę...

Jest wyjątkowo mądra,ufna i kontaktowa.Kocha ludzi nawet za zwykłe spojrzenie w jej stronę,dotknięcie.Wtedy oznajmia całemu światu,że jest przeszczęśliwa,gdyż mruczy.

Uwielbia kontakt z człowiekiem,głaskanie,przytulanie,noszenie na rękach...

Nie sprawia problemów...

uwielbia zabawy..

Poszukiwany naprawdę kochający i odpowiedzialny domek

Przebywa w domu tymczasowym w Rudzie Śląskiej niedaleko Katowic

Możliwa pomoc w transporcie po wcześniejszym uzgodnieniu

KONTAKT

696 655 614

justyna8585

Post » Nie gru 12, 2010 14:37 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Zrobiłam bazarek i już się zakończył :lol: viewtopic.php?f=20&t=121378

justyna8585, na Twoje konto będzie wpłata, dobrze?
Obrazek

Madziulla

Od: Pt lis 13, 2009 10:05

Post » Nie gru 12, 2010 14:42 Re: SCHRONISKO ŚLĄSK- starsza szylkretka UCIĘTYM OGONEM

Madziulla pisze:Zrobiłam bazarek i już się zakończył :lol: viewtopic.php?f=20&t=121378

justyna8585, na Twoje konto będzie wpłata, dobrze?

Kolejny raz nam pomagasz :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Bardzo dziękujemy.Może być na moje,pójdzie od rauz na syjamke

justyna8585

[poprzednia][następna]