Pomoc dla szczec. karmicielki - ponad 100 kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 07, 2008 21:40

Dodałam ogłoszenie i zdjęcie Zygusia, który oczekuje na wirtualną adopcję.

Koty oczekujące na wirtualną adopcję:

Róża
Jest uroczą, około dziewięciomiesięczną koteczką, jeszcze przed sterylizacją.
Pod moją opiekę trafiła całkiem niedawno, kiedy to wracałam z karmienia Niuni i Misia i ukazała mi się cała trójka: Róża, jej szary braciszek i drugi braciszek, który jest czarny z białymi dodatkami. Wszyscy żyją w ogromnej zgodzie i jedynie Róża jest bardzo płochliwa, ale poznaje mnie już po głosie i ochoczo wybiega sprawdzić co nakładam.
Ta grupka kotów jest czasami dokarmiana przez innych ludzi tzw. resztkami ze stołu. Gorzej się dzieje, gdy jest zimno lub pada deszcz – wtedy niestety rzadko komu chce się zanieść kociakom coś do jedzenia.
Obecnie Róża w kolejce innych kotek oczekuje na sterylizację. Jej mama została już wysterylizowana i wraz z ciepłą budką wróciła na zewnątrz.
Kotka ma duży apetyt, uroczo się turla i zwraca na siebie uwagę (do tego stopnia, że przez kilka dni Misiu nie odstępował jej na krok).
Bardzo lubi gotowaną rybę i puszki., a suchą karmę zjada na końcu.

ObrazekObrazek

Zyguś
Wraz ze swoją mamą Iskierką i siostrą Łapką żyje w wielkiej kociej zgodzie. Jest kocurkiem silnej, masywnej budowy. Bardzo spokojny i zrównoważony z niego kocurek. Zygusia zawsze widzę w damskim towarzystwie i widzę, że jest raczej uległy i ustępliwy.
Myślę, że w okresie zimowym Zyguś sporo śpi, bo przed klatką budynku na ogół na mnie czeka Łapka i Iskierka, a kiedy nakładam jedzenie do miseczek, zwykle wynurza się zaspany Zyguś.
Kocurek bardzo lubi gotowaną rybkę i suchą karmę. Ma spory apetyt i zwykle szybciutko zabiera się do pałaszowania jedzonka.
Pozwala się głaskać, ale sam się jeszcze nie łasi. Pod moją opiekę trafił wiosną 2007.

ObrazekObrazek

Gato, sprawdzałam dzisiaj konto dwukrotnie i żadnych nowych wpłat nie było (niestety). Może jutro rano Twoja wpłata dojdzie.
ObrazekObrazek

kotalizator

Od: Wto lut 27, 2007 14:33

Post » Pon kwi 07, 2008 21:43

mam tylko nadzieje,ze nie pomylilam jakiejs cyferki...
Zygus jest piekny!!!!

Gato

Od: Pon sie 13, 2007 12:01

Post » Pon kwi 07, 2008 22:01

do góry koteczki...
a mi głupio:/

saranna

Od: Śro mar 19, 2008 15:35

Post » Pon kwi 07, 2008 22:31

saranna, ale Tobie naprawdę niepotrzebnie zrobiło ci się"głupio"...
Pani Iza cieszy się ogromnie jak koty, które karmi mogą liczyć na dodatkowy kąsek (czasami solidny), a na to Klara może przecież liczyć od Ciebie czy Twojej sąsiadki,
Codzienna praca karmicielki jest specyficzna, a w przypadku takiej ilości zwierząt po prostu ciężka psychicznie. Osobę taką jak p. Iza regularnie spotykają/dotykają określone zachowania ludzi i na ogół nie są miłe, jednym z tekstów, na punkcie, którego p. Iza jest przewrażliwiona jest właśnie "ten kot zawsze ma jedzenie, "wszyscy" go karmią", a ona na przykład odwiedza tego kota dwa razy dziennie i widzi, że miseczka zawsze pusta, a kot rzuca się na jedzenie. No to przecież nie zarzuci karmienia tego kota dlatego, że ludzie coś mówią, skoro ona widzi swoje.
A że p. Iza lubi jak koty dostają solidne, duże porcje to inna sprawa ;)
Chociaż myślę, że takie zachowanie ma bardzo smutną genezę...
Taki strach przed głodem...

Za odpowiedzialną opieką powinna iść sterylizacja, to fakt. Nie byłoby tylu bezdomnych kotów w okolicach rynku, tak wiele nie zginęłoby tam pod kołami samochodu. Do dzisiaj sterylizujemy potomstwo Klary (ostatnio sterylizowana była Centka, córka Klary), żeby jakoś zapanować nad sytuacją, żeby te koty nie mnożyły się dalej.
Niestety nie zawsze ludzie o tym pomyślą.
Ty już wiesz :)
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Wto kwi 08, 2008 6:13

:)
dzięki kotalizator:)..ja wiem, ale tak mi sie nasunęło troszke w temacie sterylizacji...co powiedziec osobie, której "mądry" wet uswiadomił, ze kotce nalezy zapewnic jeden miot dla zdrowia psychicznego??

i do góry:)

saranna

Post » Wto kwi 08, 2008 7:43

koteczki wracają po pomoc
Obrazek Obrazek

mestudio

Od: Pon gru 31, 2007 17:44

Post » Wto kwi 08, 2008 10:45

wracamy, straszliwe spadki dziś.....
Obrazek Obrazek

mestudio

Od: Pon gru 31, 2007 17:44

Post » Wto kwi 08, 2008 11:38

mam w adopcji Łapkę, więc
chcę Zygusia adoptowac
on piękny jest
i pomysleż że jeszcze do niedawna buraski mi się nie podobały
Dorta
[/img]
Obrazek
Aresku , byłes ze mną 17 lat. Niby długo , a jednak krótko . Ale pewnie zawsze byłoby za krótko.

Dorta

Od: Sob cze 23, 2007 15:39

Post » Wto kwi 08, 2008 13:44

Witam Was z nieco zaśnieżonego i pozbawionego prądu (jak widać nie całkowicie :wink: ) Szczecina.
Śpieszę Was poinformować, że dzisiejsza sytuacja raczej nie odbije się na Waszych podopiecznych. U nas prąd na szczęście już jest (nie było późnym wieczorem i w nocy).
Zresztą nie wyobrażam sobie co mogłoby powstrzymać p. Izę przed dotarciem do kotów.
Dzisiejsza sytuacja w Szczecinie spowodowała jednak, że zrezygnowaliśmy z porannej łapanki i planowanej sterylizacji. Zresztą lecznica z pewnością i tak jest nieczynna z powodu braku prądu, bo weterynarze raczej przy świeczkach nie operują.
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Wto kwi 08, 2008 13:49

A teraz czas na bardzo dobre wiadomości :D
Dorta - wielkie dzięki za kolejną pomoc dla p. Izy i jej podopiecznych.
Cieszę się niesamowicie. Wczoraj u nas padał śnieg i lał deszcz, a w taką pogodę p. Iza ma na ogół kiepski humor, bo wraca do domu potwornie przemarznięta i przemoczona - fajnie, że dzisiaj będzie można przekazać jej tak dobrą wiadomość. Bardzo dziękuję.

Uroczyście i z wielką radością ogłaszam :D :

Zyguś - pod opieką Dorty
Wraz ze swoją mamą Iskierką i siostrą Łapką żyje w wielkiej kociej zgodzie. Jest kocurkiem silnej, masywnej budowy. Bardzo spokojny i zrównoważony z niego kocurek. Zygusia zawsze widzę w damskim towarzystwie i widzę, że jest raczej uległy i ustępliwy.
Myślę, że w okresie zimowym Zyguś sporo śpi, bo przed klatką budynku na ogół na mnie czeka Łapka i Iskierka, a kiedy nakładam jedzenie do miseczek, zwykle wynurza się zaspany Zyguś.
Kocurek bardzo lubi gotowaną rybkę i suchą karmę. Ma spory apetyt i zwykle szybciutko zabiera się do pałaszowania jedzonka.
Pozwala się głaskać, ale sam się jeszcze nie łasi. Pod moją opiekę trafił wiosną 2007.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Wto kwi 08, 2008 13:58

Zyguś figuruje pod numerem 46 - tyle kotów znalazło tu na forum swoich wirtualnych opiekunów :)

Przypominam, że pełne opisy swoich podopiecznych znajdziecie na str.2 tego wątku, a wersja skrócona jest na str.1.
ObrazekObrazek

kotalizator

Post » Wto kwi 08, 2008 16:04

hops:)

saranna

Post » Wto kwi 08, 2008 16:10

Właśnie czytam, że w Szczecinie jest mały kataklizm naturalny... Jak pani Iza sobie radzi???

Podobno-> http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 98390.html Pierwotnie mieli naprawić do 16 dnia dzisiejszego...
Obrazek

Aksamitne_Futerko

Od: Wto sie 14, 2007 20:57

Post » Wto kwi 08, 2008 17:50 Pomoc dla szczec. karmic. potrzebna - Dzienniczek

Wpłacone za kwiecień..Pozdrawiamy najserdeczniej p.Ize i naszą wirtualną dziewczynkę.
Ela+Waldek
Elżbieta

Post » Wto kwi 08, 2008 18:09

mam dzieje ze szczecin niedlugo odzyska elektrycznosc, w policach wlasnie wlaczyli prad!woda tez jest,mam nadzieje ze pani Iza sobie radzi,bo to byl ciezki dzien..

Gato

Od: Pon sie 13, 2007 12:01

[poprzednia][następna]