Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Legnica pisze:W USG obecnosc macicy moze być nie widoczna.Nie ma 100% pewnosci czy kotka była czy nie sterylizowana.
Cały kłopot polega właśnie na tym ze nie da sie bezinwazyjnie stwierdzić obecności macicy.
Legnica pisze:Nie wziełaś jeszcze pod uwagę białaczki.
Chciałaś test paskowy- dajacy znikomą wiarygodnosć wyniku.
Pisałam Ci ze Asmi jest zbyt młody i wykonanie u niego testu na białaczkę nie daje pewnosci ze jej nie ma.Pisałam.Mimo to chciałaś.Test zrobiłam.
Zakażenie FeLV można potwierdzić testem ELISA wykrywającym antygen p27 w surowicy. (...) Jest to czuła i swoista metoda wykrywania zakażenia wirusem białaczki, ale jej wyniki trzeba ostrożnie interpretować. Na wyniku ujemnym można polegać w dużym stopniu (choć nie 100%, gdyż to badanie nie wykrywa zakażeń latentnych). Znacznie mniej należy ufać wynikowi dodatniemu, albowiem dość często zdarzają się wyniki fałszywie dodatnie. Nawet używając testów o wysokiej czułości i swoistości (rzędu 98%) i wykonując je bezbłędnie, prawie 25% wyników dodatnich będzie fałszywych.
Legnica pisze:Witam genowefa na wątku.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 70 gości