ciumek14 pisze:Hmmm jak przed przygarnięciem mojego kocurka myślałam, że Whiskas albo KitKat to najlepsze karmy. Ale jednak nie... Słyszałam, że są tłuste i mają mało witamin czy jakoś tak. Jakie karmy najlepieiej kupować? Hmmm żeby była niedroga a dobra. I gdzie moge takie kupic mieskzam w elblagu
Ciumek14 poswiec troche czasu na zapoznanie sie z tym watkiem - wszystko zostalo juz nie raz wyjasnione

Ze sredniej pulki ale o niebo lepsza od KK i Whiskasa jest Purina Pro Plan. Dobra a dosc tania jest Acana. Orijen (karma pokrewna do Acany) choc rownie tani ma wedlug producenta imponujacy sklad. Poza tym mozesz postarac sie karmic domowym jedzonkiem - podroby z dodatkiem np gotowanych warzyw (np. marcheweczka) oraz odrobina ryzu. Z mokrego tacki np Animondy. Postaraj sie patrzec na sklad przy kupowaniu. N ie kupuj czegos co ma 4 czy 8 % miesa. Przyjmij, ze minimum te 20% powinno byc. Mozesz kupowac w necie na dluzszy czas - jest wiele sklepow internetowych - pewnych i sprawdzonych, z darmowa dostawa powyzej pewnej kwoty. Zamowisz raz na miesiac - oszczedzisz i kupisz dobre jedzonko.
Pamietaj tez, ze dobrej karmy kociak zje mniej - zreszta to zauwazysz. Whiskas nie ma wartosci - sklada sie w duzej mierze ze skladnikow nieprzyswajalnych dla kota wiec kociak je tego duzo. Mimo, ze to dosc tanie - i tak wyjdzie na koncu dosc drogo. Drozsza karma - choc jej cena moze odstraszac - jest bardziej ekonomiczna. Kociak je jej duzo mniej. Niektorym osobom, przestawiajacym kota na lepsza karme z Whiskasa wydaje sie, ze kociak niemal nie je.
Powodzenia w ukladaniu diaty dla kociaka