Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw cze 09, 2011 20:39 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

mój miał na sobie kleszcza w lutym 8O wyszedł na godzinny spacerek :roll:
tanie książki, ubrania damskie, męskie, dziecięce, małe butki, drobiazgi: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=144206
a tu buty damskie: viewtopic.php?f=27&t=127481 - tanio tanio!

turkusowa

Od: Wto lip 13, 2010 19:34

Post » Czw cze 09, 2011 23:07 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

turkusowa pisze:mój miał na sobie kleszcza w lutym 8O wyszedł na godzinny spacerek :roll:

w lutym kleszcz?! 8O Jestes pewna, ze to byl kleszcz a nie jakies inne kleszczopodobne niewiadomoco? 8O

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Czw cze 09, 2011 23:21 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

Kociara82 pisze:
turkusowa pisze:mój miał na sobie kleszcza w lutym 8O wyszedł na godzinny spacerek :roll:

w lutym kleszcz?! 8O Jestes pewna, ze to byl kleszcz a nie jakies inne kleszczopodobne niewiadomoco? 8O
kleszcz stuprocentowo kleszczowy! widać gadziny obudziły się wcześniej, gdy przez parę dni było cieplej. jedynie nie potrafię rozróżniać kleszczy łąkowych od leśnych. te pierwsze ponoć nie atakują ludzia, ino zwierzynę.
tanie książki, ubrania damskie, męskie, dziecięce, małe butki, drobiazgi: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=144206

turkusowa

Post » Pt cze 10, 2011 13:15 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

ja nawet nie mialam pojecia ze sa takie rodzaje :D

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Pt cze 10, 2011 17:55 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

ja natomiast nie wiedziałam, ze jest jeszcze trzeci rodzaj: obrzeżek gołębi, ale nie napiszę gdzie występuje. sprawdźcie, moim zdaniem warto wiedzieć. te są ponoć najgroźniejsze.

turkusowa

Post » Pt cze 10, 2011 18:38 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

o kurde! u nas są gołębie, w choince przed domem mieszkają!

AaaaKotkiDwa

Od: Nie sty 30, 2011 21:59

Post » Sob cze 11, 2011 1:11 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

Dziewczyny, nie dajmy się zwariować, obrzeżek był hitem mediów typu " Fakt " / bardzo lubie, jestem inna/,jakieś dwa lata temu.
No , faktycznie, jego powiększone zdjęcie robi wrażenie, ale zagrożenie???To ja już bardziej boję się bąblowca

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob cze 11, 2011 18:45 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

chodzi jedynie o to, że kleszcza można się spodziewać przebywając ogólnie rzecz ujmując na terenie zielonym. a tu psikus. okazuje się, że niekoniecznie.
pozdrawiam weekendowo

turkusowa

Post » Wto cze 14, 2011 5:14 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

Buszująca w bukszpanie
Obrazek

Podchody....
Obrazek

...i bitwa
Obrazek

Miluś - powitanie Malinki
Obrazek

Jak podejdzie - palnę łapą
Obrazek Obrazek

Turkusowa, młodzież masz uroczą - szczególnie te policzki u czarnego - lubię takie.

Kleszcze i inne pasożyty.

Początkowo stosowałam Frontline w spraju (od wczesnej wiosny do jesieni) - jest chyba najlepszym zabezpieczeniem dla kociąt i kotów osłabionych bo można precyzyjnie dawkować. Wadą jest cena i wieczny problem "ile psiknięć", zeby podziałało, a żeby nie przedobrzyć.
Kiedy koty podrosły zaczełam kupowac Stronghold (dawkę dla dużego psa dzieliłam na 4 koty - taniej wychodzi) - jest bardzo skuteczny, przy okazji odrobacza, ale miałam sygnały ze w nadmiarze (więc pewnie i przy regularnym stosowaniu) moze być szkodliwy.

W tym roku zmieniłam taktykę.
Żeby było jasne - nikomu jej specjalnie nie zachwalam, ani nie polecam - na razie testuję bez wyciagania wniosków.
Zaczeło się od tego, ze w pewnej zaprzyjaźnionej stajni spotkałam miejscowego kocura-weterana. Był dosłownie obwieszony kleszczami o różnym stopniu napojenia, niektóre wyglądały jak winogrona. Pokonując obrzydzenie zaczełyśmy z koleżanką wykręcać - zdjełyśmy z niego ponad 20 sztuk. Zaczełam się zastanawiać, jakim cudem kot karmiący tyle kleszczy przeżywa kolejne sezony i to w nienajgorszej kondycji? Poszperałam w necie i wyczytałam, ze:
- największe ryzyko zarażenia zwierzęcia chorobą odkleszczową występuje w Polsce północno-wschodniej
- koty są znacznie mniej podatne na choroby odkleszczowe niż psy (dla psów groźna jest babeszjoza)

To co powyżej, to TYLKO info z netu. Jesli macie inne informacje - bedę wdzięczna za weryfikację, proszę jednak o podanie źródła.

Biorąc pod uwagę powyższe w tym sezonie Stronghold kupiłam, ale nie użyłam - leży w pogotowiu. Kupiłam natomiast haczyki do wykręcania. Kocice nie łazikują więc nie przynoszą, kocury sprawdzam codziennie. Od początku sezonu zdjełam z nich kilka sztuk, niektóre jeszcze nie zdażyły się wczepić, kilka wykręciłam. Po ukąszeniu robi się pod skórą twarda grudka która znika po kilku dniach. Koty odpoczywają od chemii i jak na razie - nic poza tym się nie dzieje.

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Wto cze 14, 2011 12:48 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

nongie a Ty znów tyłek psa fotografujesz;// czy on w ogóle ma mordkę? :D

AaaaKotkiDwa

Post » Wto cze 14, 2011 19:33 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

AaaaKotkiDwa pisze:nongie a Ty znów tyłek psa fotografujesz;// czy on w ogóle ma mordkę? :D

Nie, SKY ma dwa zadki :twisted: :wink:

nongie

Post » Wto cze 14, 2011 20:05 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

Czyli to ta okolica, gdzie psy zadkami szczekają ? 8O
A co w takim razie robią koty ?
Przepraszam, głupawka mi się włączyła...

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Śro cze 15, 2011 5:00 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

Koty.... używają subtelniejszych środków wyrazu ;)

Obrazek

nongie

Post » Śro cze 15, 2011 8:27 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

moja bura ma teraz na nosie rysę z wydartym futrem :D pewnie się z jakimś zwierzątkiem tłukła :D
a ruda to już prawdziwa wiejska kocica. powinnam jej zmienić imię na "xena wojownicza księżniczka", to by najlepiej oddało jej charakter. przepada na całe godziny, buszuje w sąsiedzkich szopach, przynosi ptaszki, krety i myszy, czasem ją widuję w towarzystwie rudego kota (ma dziewczyna gust :roll: ), a ten rudy kot ma urwany sznurek na szyi i nie mogę mu ściągnąć, bo ucieka. No i tak ruda robi co chce, a jak już wraca, to się łasi, przymila, rozleniwia i sprawia wrażenie, jakby całe życie spędziła na salonach.

AaaaKotkiDwa

Post » Śro cze 15, 2011 8:40 Re: Klub Kotów Wiejskich Wychodzących cz. II

Aaakotki, a ten sznurek luźny, czy wygląda na wrośnięty? :(

nongie

[poprzednia][następna]