Co wiem o FIPie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 26, 2011 21:35 Re: Co wiem o FIPie

Kotki urodziły się przez przypadek,matka raz urodziła martwe,a potem wogóle.Dopiero w wieku
8-9 lat uciekła i z dachowcem zaszła w ciążę.Bejbi była najsłabsza.Już nie je,cały dzień leżała za kanapą przy kaloryferze.Teraz leży mi na kolanach i czuję jak jej kruczy w brzuchu.Pić to ona od początku nie chce.Była 2 razy odrobaczana.Antybiotyków co nie miara dawali.Ona jadła wszystko,a wczoraj dałam Whiskas królik to 5 godzin śmierdziała tą karmą i szły jej gazy.Mam wrażenie że się udusi.Wczoraj jak prosiłam ją to coś zjadła,dziś rano i kilka ziarenek suchej
Puriny junior.Puszek Hilsa na jelita już nie,Animonda nie.Chwieje się jak już wstanie.Bardzo pogorszyło się po kropli Frontline.Od samego początku ma popękane naczynka w uszach i oczach.Zwariuję mąż powiedział że mam już nic nie robić bo co próbuję jej pomóc u weta wycho
dzi jeszcze gorzej.vailet
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Sob mar 26, 2011 21:41 Re: Co wiem o FIPie

vailet pisze:Kotki urodziły się przez przypadek,matka raz urodziła martwe,a potem wogóle.Dopiero w wieku
8-9 lat uciekła i z dachowcem zaszła w ciążę.Bejbi była najsłabsza.Już nie je,cały dzień leżała za kanapą przy kaloryferze.Teraz leży mi na kolanach i czuję jak jej kruczy w brzuchu.Pić to ona od początku nie chce.Była 2 razy odrobaczana.Antybiotyków co nie miara dawali.Ona jadła wszystko,a wczoraj dałam Whiskas królik to 5 godzin śmierdziała tą karmą i szły jej gazy.Mam wrażenie że się udusi.Wczoraj jak prosiłam ją to coś zjadła,dziś rano i kilka ziarenek suchej
Puriny junior.Puszek Hilsa na jelita już nie,Animonda nie.Chwieje się jak już wstanie.Bardzo pogorszyło się po kropli Frontline.Od samego początku ma popękane naczynka w uszach i oczach.Zwariuję mąż powiedział że mam już nic nie robić bo co próbuję jej pomóc u weta wycho

a skąd jesteś?

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Sob mar 26, 2011 21:42 Re: Co wiem o FIPie

a robiłaś jej biochemie ? może się czymś zatruła - w sumie sporo specyfików dostawała
współczuję bardzo

edit
zasugerowałam się tym ze po frontline jej się pogorszyło - moja kotka się poważnie zatruła fiprexem czasami się to zdarza
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob mar 26, 2011 21:54 Re: Co wiem o FIPie

[quote="-Anula-":myi0y93b]Mam pytanie.
Jak wyglądają oczy kota z FIP-em?
Chodzi mi o przypadek, gdy FIP zaatakował właśnie gałkę oczną.[/quote:myi0y93b]

Oprócz tego, co zalinkowała Pixie dodam jako opis [nie robiłam fot, a nie mogę znaleźć czegoś podobnego w sieci] to, co obserwowałam u Sky, która odeszła na FIP [potwierdzony sekcyjnie].
Po pierwsze - zmienił się kolor tęczówek. Sky była pointem, czyli miała niebieskie oczy. Pierwszym symptomem była wyraźna zmiana koloru tęczówek z niebieskich na żółto-brązowe. Na jednym ze zdjęć ze strony dr Addie widać popękane naczynia krwionośne na tle tęczówki - tak samo miała Sky. W badaniu dna oka - wyraźne mikro wylewy na siatkówce.
Po drugie - to, czego nie mogę znaleźć na fotach dla porównania - nierówny kontur źrenicy. Zamiast równo otwartego światła źrenicy - coś jak `rozlany kleks`, słabo i wolniej reagujący na światło. Z czasem doszło zmętnienie źrenicy [nie rogówki].

Często jest tak, że zmianom FIP-owym w obrębie oka towarzyszą zmiany neurologiczne [Sky miała dwa ataki padaczkowe].
Ostatnio edytowano Wto gru 27, 2011 12:26 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Sob mar 26, 2011 23:23 Re: Co wiem o FIPie

dalia pisze:a robiłaś jej biochemie ? może się czymś zatruła - w sumie sporo specyfików dostawała
współczuję bardzo

edit
zasugerowałam się tym ze po frontline jej się pogorszyło - moja kotka się poważnie zatruła fiprexem czasami się to zdarza

Jestem z Bydgoszczy.Robili morfologię i testy na białaczkę i Fiv.Co zrobiłaś jak się twoja kotka zatruła?Czy żyje?vailet
Obrazek ,

vailet

Post » Nie mar 27, 2011 0:22 Re: Co wiem o FIPie

Tweety pisze:
vailet pisze:Kotki urodziły się przez przypadek,matka raz urodziła martwe,a potem wogóle.Dopiero w wieku

a skąd jesteś?

Jestem z Bydgoszczy i nie wiem czemu z lewej strony u mnie nie pisze miasta.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie mar 27, 2011 13:42 Re: Co wiem o FIPie

Dzięki za info o oczach.
Obejrzałam fotki.
:roll:

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Nie mar 27, 2011 17:54 Re: Co wiem o FIPie

Moja mała Bejbi ma takie białka czerwone i uszy papierowe,cieniutkie strasznie przekrwione
Nie widzi wody od początku,sprawdza łapką.Od wczoraj zaczęła pić wodę lecz co do jedzenia prawie nic.Podchodzi i odchodzi.Trochę się bawiła,ale wygląda żałośnie.Nie umiem tu wkleić jej
zdjęcia,słabo się znam.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie mar 27, 2011 18:50 Re: Co wiem o FIPie

Idż z nią do weterynarza i zrób biochemię - profil nerkowy, wątrobowy, trzustkę
jeśli któryś z tych narządów nie funkcjonuje to wyjdzie w badaniu

jeśli kotka nie je powinnaś ja karmić strzykawką, karmą niskobiałkową, musi jeść

moja kotka żyje - miała kroplówki i leki przez dłuższy czas
Obrazek

dalia

Post » Nie mar 27, 2011 19:16 Re: Co wiem o FIPie

dalia pisze:Idż z nią do weterynarza i zrób biochemię - profil nerkowy, wątrobowy, trzustkę

jeśli kotka nie je powinnaś ja karmić strzykawką, karmą niskobiałkową, musi jeść

Dzięki za podpowiedź,ale nie mam pojęcia o diecie niskobiałkowej,czy u weta to dostanę?Jest
też problem bo ona jest malutka i jak jej pobierali krew to w 3 osoby trzymaliśmy,a ona krzyczała jakbyśmy ją mordowali.Raczej kroplówki nie da sobie podać.Ktoś z forum mi zasugero
wał że może ma robaki w płucach,ale jak to sprawdzić?W jakim wieku była wtedy twoja kotka?
Obrazek ,

vailet

Post » Nie mar 27, 2011 19:22 Re: Co wiem o FIPie

vailet pisze:
dalia pisze:Idż z nią do weterynarza i zrób biochemię - profil nerkowy, wątrobowy, trzustkę

Dzięki za podpowiedź,ale nie mam pojęcia o diecie niskobiałkowej,czy u weta to dostanę?Jest
też problem bo ona jest malutka i jak jej pobierali krew to w 3 osoby trzymaliśmy,a ona krzyczała jakbyśmy ją mordowali.Raczej kroplówki nie da sobie podać.Ktoś z forum mi zasugero
wał że może ma robaki w płucach,ale jak to sprawdzić?W jakim wieku była wtedy twoja kotka?

nie wiem jak sprawdzić robaki w płucach - moze rtg płuc?
lekarz musi założyć wenflon - przy zakładaniu można pobrać krew na badania - trzeba spróbować
dieta niskobiałkowa powinna być dostępna u weterynarza np hills l/d w puszkach - można ją łatwo rozrobić wodą i podać strzykawką
moja kotka miała 3 lata
Obrazek

dalia

Post » Nie mar 27, 2011 22:43 Re: Co wiem o FIPie

Robaczyce płuc można wykryć przez badanie kału, wiem, że kiedyś chyba Białobrzeska miała kontakt z jakimś niemieckim laboratorium, które takie badania robiło. To było kilka lat temu, wtedy miałam taką informację od dziewczyny z Warszawy, bo też się tematem interesowałam, nie wiem, czy coś się zmieniło.

Wstawiam zdjęcia mojego Gucia, nie są dobrej jakości, ale można zobaczyć jak wyglądały oczka. Miał typowego bezwysiękowego FIPa, znalazłam go już niewidomego, z powiększonymi gałkami ocznymi. Obie były po prostu czerwone, wysięki (krwawe) zajmowały całe przednie komory. Nie mam zdjęć z tego pierwszego okresu, to są zdjęcia robione na pewno więcej niż 2 tygodnie po znalezieniu. Najpierw spędził tydzień w szpitalu, gałki wróciły do normalnych rozmiarów, wysięki zaczęły się zmiejszać i "organizować" z czasem, ale nie zmniejszyy się na tyle, zeby można było zobaczyć, jak wyglądały źrenice (mam też kotkę, która ponad rok temu miała "zwkłe" zapalenie naczyniówki i też pojawiły się takie wysięki jakie bywają przedstawione, jako fipowe, bardzo szybko postępowały, na szczęście udało się to cofnąć, została jedynie taka nieregularna żrenica w jednym oczku). Z czasem oczka zaczęły Guciowi mętnieć.
U mnie żył ok. 4 miesięcy, bardzo długo nie pojawiały się inne objawy, dopiero ok. 2 tygodnie przed śmiercią się zaczęło: niedowład tylnych łapek, wysoka goraczka, która nie reagowała na leki, potem problem z nerkami, bardzo ciężki atak padaczkowy, anemia, żółtaczka i ostatniego dnia problemy z oddychaniem (płyn w opłucnej).

http://upload.miau.pl/show.php?u=3/89533
http://upload.miau.pl/show.php?u=3/89531
http://upload.miau.pl/show.php?u=3/91286
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Pon mar 28, 2011 19:27 Re: Co wiem o FIPie

Widziałam te biedne oczy.Bejbi ma tylko białka czerwone,ale pojawił się problem, przed chwilą zrobiła śmierdzącą kupę i pośrodku krew.Od wczoraj wieczora biegunka.Na razie chodzi 2 razy kupę.Byłam u weta dziś,ale bez niej bo krwi nie było,dopiero przed chwilą.Dał mi metronidazol i kazał dawać 2 razy dziennie,a ja boję się że jej zaszkodzę teraz jak krew się pokazała.Ona waży 1,3(w tydzień 100 gram straciła).Kupiłam karmę od weta na wątrobę i zjadła suche na jelita Royala po 30 minutach kupa z krwią.Nie wiem czy dać Metronidazol czy iść jutro do weta z kotkiem.Lepszy byłby zastrzyk,mam nadzieję że jest to w zastrzyku.Może ktoś ma jakąś prop
ozycje co z leków na krwawe stolce jest najlepsze?Podpowiedzcie mi coś.Z góry dziękuję.
Obrazek ,

vailet

Post » Pon mar 28, 2011 21:09 Re: Co wiem o FIPie

vailet pisze:....Może ktoś ma jakąś propozycje co z leków na krwawe stolce jest najlepsze?.

Diagnoza przyczyny(?)

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon mar 28, 2011 21:45 Re: Co wiem o FIPie

Vailet, te zdjęcia były w odpowiedzi na pytanie -Anula-.

Vailet, a czy Twoja kotka miała wreszcie te badania krwi? a kału?
Gdyby to był mój kot, to nie zgodziłabym się na pewno na metronidazol bez konkretnych wskazań. Wybierz sie do porządnej lecznicy i zrób kotce komplet badań.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

[poprzednia][następna]