Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
sunicram pisze:Mam chyba niezłe wiadomości. Byłem dzisiaj w schronie i czarną chorą kotkę otoczono opieką. Przeszła badania, jest w izolatce, zaczęła leczenie. Rozmawiałem z lekarzem, mam informacje o kotce i wyniki. Wieczorem albo jutro rano wszystko napiszę, wrzucę zdjęcia i założę kotce wątek. Wygląda bardzo źle, ale myślę, że rokowania są lepsze niż myśleliśmy.
dagmara-olga pisze:z wątrobą nie jest źle - patrz ALT i ALP
Podwyższona HB wskazuje na odwodnienie
BIL jest w normie - ale nieco wysoko. Może hemoliza, może coś z drogami żółciowymi ale jest w normie.
Jeśli kicia jest w tak złym stanie - może jest jakiś proces zapalny?
Leukocytów i innych parametrów nie ma?
Ciekawe, od kiedy się tak pogorszyło, czy coś ją boli , czy ma podwyższoną temperaturę.
Zgłoś ja na wątek seniorów
dagmara-olga pisze:z wątrobą nie jest źle - patrz ALT i ALP
BIL jest w normie - ale nieco wysoko. Może hemoliza, może coś z drogami żółciowymi ale jest w normie.
...
PcimOlki pisze:dagmara-olga pisze:z wątrobą nie jest źle - patrz ALT i ALP
...
HGB nie jest podwyższone. Nawet gdyby było, nie jest podstawą do wnioskowania o odwodnieniu - jest nim podwyższone HCT. Tymniemniej można spodziewać się anemii połączonej z odwodnieniem - dlatego HGB wychodzi niby w porządku. Przednerkowa azotemia - możliwa niewydolność krążenia. Zagrożenie życia - potrzebne porządne badania.
Użytkownicy przeglądający ten dział: CharlesWhips, ewar, Google [Bot], puszatek i 62 gości