Jana pisze:Tak, kotki nie dostają jeść aż do zabiegu, który zazwyczaj jest następnego dnia. Jeśli zabieg ma się odbyć później, nie dostają jedzenia ok. 12 h przed.
O, a moi weci mówią o 24 godzinnej głodówce. I taką robię kotom przed zabiegami. 12 godzin przed odstawiam wodę.
anulka111 pisze: żaden kotek nie wymiotował po zabiegu u mnie,ani u znajomych -12h głodowkla to standard przed zabiegami,by zapobiec ryzyku zachłystowego zapalenia płuc. Takie podstawy to weterynarz tłumaczy każdej osobie przed zabiegiem,by nie było przykrych niespodzianek.
A u mnie zdarza się, że kot przegłodzony 24h wymiotuje. I o czymś to świadczy? Poza tym, że być może, jak się zastanowić, to jest to sprawa osobnicza?
I przestańcie insynuować, jakoby Mirka nie głodziła kotów przed narkozą, oczywiście, że głodzi

Co do obowiązkowego głodzenia kotów, czasem się po prostu nie da, na przykład jeśli zabieg jest na cito robiony. Albo czasami przy dziczkach nie ma warunków do przegłodzenia. Wiem, że bez przegłodzenia na talony robi się mnóstwo sterylek, bo karmiciele nie przetrzymują dziczków. Ideałem jest przegłodzić, ale rzeczywistość skrzeczy, niestety.