Watek Amandy mojej pregowanej kotki:)))

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lip 10, 2007 12:50

Kasia16 pisze:
dedi pisze:Kasia wciąz podkreśla tę agresywność - Amanda po prostu jest typem kota-samotnika, ona nie znosi pieszczot na siłę i jest kotem ceniącym własne terytorium. Potrzebuje odpowiedniej terapii i duzo, duzo spokoju. Z zachowania przypomina mi moją Kitty, a ja z Kitty nie mam specjalnych problemów, dlatego sądzę ze przy odpowiednim traktowaniu Amanda ma szanse być taka jak przez tem. Leki bierze na zasadzie chorego człowieka, ktorego rokowania są jak najlepsze ale przezywa coś w rodzaju depresji czy załamania nerwowego - tutaj lepiej by to okreslił psycholog, a w Polsce nie jest to popularna specjalizacja - psycholog dla zwierząt, jednakże jesli stan Amandy sie nie ustabilizuje przejdzie wkrótce terapię behawioralną u nas. Tymczasem Kasia musi jej zapewnic jak najwięcej ciszy i spokoju. Wyposażenie pokoiku Amandy pozwala na tyle samotności (Amcia ma specjalne budki, bardzo fajne) ile kotu potrzeba, nie nalezy go stamtąd na siłe wyciągac. Niech sobie dysponuje swoim czasem jak sama chce - kotek rzecz jasna.. :)
Co do szans na drugiego kota - u mnie są dwa ...nie sypiają wprawdzie razem ale tolerują się i jedzą obok siebie... ;)

Prosze 8)

z tego co zacytowalas, wynika raczej, ze Amada jest kotem o sklonnosci do bycia jedynym przedstawicielem wlasnego gatunku - ma silny instynkt terytorialny, oraz kotem, ktorego stresuja wszelkie ingerencje czy to czlowieka czy tez zwierzecia w jej swiat

kwestie "diagnozy" pozostawiam bez komentarza, poniewaz moim zdaniem do wystawiania jej upowazniony jest wylacznie wet o specjalnosci - behawioryzm koci

kwestii ordynowania lekow psychotropowych dla kota, ktorego nie widzial wet specjalista, zostawic nie sposob - to nie jest witamina C - ktora bezpiecznie mozna ordynowac i podawac kazdemu, leki z tej grupy maja tysiace przeciwwskazan, nie sa obojetne dla organizmu i potrafia wyrzadzic wiecej szkod, niz przyniesc korzysci, dziwne ze jeszcze nikt o tym nie wspomnial, ze koty bardzo slabo, o ile w ogole reaguja na te grupe lekowa :?

i nadal nie uzyskalam odpowiedzi na swoje pytania : co zrobisz gdy...?
TY konkretnie, bo zrzucanie odpowiedzialnosci na osobe, ktora chce Ci oddac kota, jest niepowazne, to Ty bedziesz musiala stawic temu czola a nie ktos inny :roll:

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Wto lip 10, 2007 12:50

Czyli lek został przepisany przez osobę, która nawet kota nie widziała? :strach:
I to fundacja takie rzeczy robi? 8O

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto lip 10, 2007 12:52

Czyli lekarz, który przepisał ten silny środek nawet nie widział Amandy??

I za takim czymś stoi Fundacja?

Takie szafowanie lekami jest conajmniej nieodpowiedzialne.
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Wto lip 10, 2007 12:53

Megi, czytasz mi w myślach.
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Wto lip 10, 2007 12:54

Kasia16 pisze:
O-l-g-a pisze:a teraz powtorze pytanie:

Kto przepisal Amandzie Anafranil ?

Nie wiem ja go dostalam, zapytaj dedi :roll:

postepowanie dedi nie pierwszy raz mnie zadziwia, szkoda, ze do tego wszystkiego podpiera sie Fundacja :roll:

dedi, kto przepisal Amandzie Anafranil ?
Obrazek

O-l-g-a

Od: Śro sie 11, 2004 1:46

Post » Wto lip 10, 2007 13:25

i nastala cisza............... po burzy :?

tig_ra

Post » Wto lip 10, 2007 13:42

Kasia16 pisze:Nie zaprzeczam ze to prawda, ale nie mialabym serca tego zrobic
Pozatym przyszla pomoc i moja kotka ma szanse wyzdrowiec.

A na co jest chora twoja kotka? I jak przyszła pomoc, skoro po prostu dano ci leki bez diagnozy?

Kasia16 pisze:A czy ja ci rozkazuje? Pisz sobie co chcesz, twoje wypowiedzi mnie bawia
Pozatym w moim watku [...]

Baardzo sie z tego powodu ciesze, zwlaszcza ze od kilku tygodniu moj watek porastal kurzem

No tak, nieważne co piszą, ważne że piszą.
A gdzieś wyżej pytałaś co do tego wszystkiego ma twój wiek...
Szkoda tylko, że na tym wszystkim cierpi kot.

anabell

Od: Nie lut 18, 2007 20:49

Post » Wto lip 10, 2007 14:47

Czy ktoś w tej Fundacji odpowiada za to jaki kot, jakie leki dostaje?

nie rozumiem... na słowo Kasi i słowo Dedi (mgr pedagogiki swoją drogą)
kot dostał tak silne leki 8O

kamanda77

Od: Wto cze 13, 2006 20:14

Post » Wto lip 10, 2007 16:03 kot

ja odpowiem na te zwykłe jak dla mnie na Fundacje ataki :D
szczegolnie na tym forum :D
kot dostaje lek po kosultacji weterynaryjnej
kot zostal calkowicie przebadany łacznie z badania krwi itp
nie uwazamy za stosowne kazdego kota poddawac badaniu lekarza behawiorysty skoro i tak takich lekarzy mozna policzyc na palcach jednej reki i nie sa oni dostepni w Kedzierzynie -Kozlu.
podajemy jej lek w odpowiednich dla jej wagi dawkach i po 2 tygodniowej obserwacji kot bedzie przekazany do lecznicy na dalsza obserwacje.
leku nie podaje 16 letnie dziecko , gdyz to dziecko nie mieszka pod drzewem tylko w w domu z pelnoletnimi rodzicami, ktorzy byli w domu i sa poinformowani o podawaniu leku.
mysle ze ataki na Kasie szczegolnie przez osoby, ktore sie zwykle zlatuja tylko trolowac sa bezpodstawne.
Kasia juz przeciez oświadczyła ze kota wystawiac nie bedzie.
dalsza dyskusje uwazam za zbędna .
co do adopcji kolejnego kota dla Kasi decyzja ta bedzie podjeta po calkowitym wyleczeniu badz zdiagnozowaniu Amandy.

Mysle ze Kasia potrafi kotu stworzyc dobry dom i kochac go oraz dbac o niego, wiec czasem niech uderza sie w piersi Ci ktorzy pisza tutaj tylko po to zeby jej dokuczyc.

jezeli sa posrod Was osoby chcace sie przejchac do Kedzierzyna-Kozla i moze nawet zabrac kotke Amande do siebie do domu i poobserwowac zapraszam do mnie na Pw.
jeszcze jedno strasznie przepraszamy wszytskich pytaczy ze nie odpowiadamy od razu na pytania ale caly dzien łapiemy koty do sterylizacji i jezdzimy po lecznicach, niestety nie mamy tego komfortu siedzenia przed kompem.
chyba zakupimy laptopa zeby miec stały podlad na watki!!!

pini1

Od: Nie cze 30, 2002 19:56

Post » Wto lip 10, 2007 17:43 Re: kot

pini1 pisze:ja odpowiem na te zwykłe jak dla mnie na Fundacje ataki :D
szczegolnie na tym forum :D

:? To taki żart? Czy odpowiedziałaś - nie czytając wątku - bo dostałaś taką informację?
pini1 pisze:kot dostaje lek po kosultacji weterynaryjnej
kot zostal calkowicie przebadany łacznie z badania krwi itp
nie uwazamy za stosowne kazdego kota poddawac badaniu lekarza behawiorysty skoro i tak takich lekarzy mozna policzyc na palcach jednej reki i nie sa oni dostepni w Kedzierzynie -Kozlu.
podajemy jej lek w odpowiednich dla jej wagi dawkach i po 2 tygodniowej obserwacji kot bedzie przekazany do lecznicy na dalsza obserwacje.
leku nie podaje 16 letnie dziecko , gdyz to dziecko nie mieszka pod drzewem tylko w w domu z pelnoletnimi rodzicami, ktorzy byli w domu i sa poinformowani o podawaniu leku.

Tyle, że Kasia robi tu wrażenie osoby zupełnie samodzielnej i podejmującej poważne decyzje. W tym kontekście ciekawi mnie jak to jest, że Kasią i jej kotką zaopiekowała się Fundacja a nie rodzice?
pini1 pisze:mysle ze ataki na Kasie szczegolnie przez osoby, ktore sie zwykle zlatuja tylko trolowac sa bezpodstawne.

A tutaj się nie zgodzę - nie było moim zamiarem atakowanie dziewczęcia, ale oburza mnie jej postępowanie wobec własnego zwierzaka (o jej zachowaniu na forum miłościwie pomilczę)
pini1 pisze:Kasia juz przeciez oświadczyła ze kota wystawiac nie bedzie.

Wcześniej Kasia oświadczyła, że być może uśpi Amandę...
pini1 pisze:dalsza dyskusje uwazam za zbędna

Hmmm...
pini1 pisze:co do adopcji kolejnego kota dla Kasi decyzja ta bedzie podjeta po calkowitym wyleczeniu badz zdiagnozowaniu Amandy.

Z wątku wynika co innego. A dokładnie z podpisu Kasi.
pini1 pisze:Mysle ze Kasia potrafi kotu stworzyc dobry dom i kochac go oraz dbac o niego, wiec czasem niech uderza sie w piersi Ci ktorzy pisza tutaj tylko po to zeby jej dokuczyc

Pini, sorry...ale jaki INTERES mają dorośli (w większości ludzie) w dokuczaniu dziecku? Zazdrosna jestem, że Kasia będzie miała JESZCZE jednego kotka?

pini1 pisze:jeszcze jedno strasznie przepraszamy wszytskich pytaczy ze nie odpowiadamy od razu na pytania ale caly dzien łapiemy koty do sterylizacji i jezdzimy po lecznicach, niestety nie mamy tego komfortu siedzenia przed kompem.
chyba zakupimy laptopa zeby miec stały podlad na watki!!!

To jest świetny przykład różnic w interpretacji, tego co jest pisane w postach: dla mnie zabrzmiało to jak złośliwość i przytyk, a przecież na pewno nie to miałaś na myśli, prawda... :?:
Ostatnio edytowano Wto lip 10, 2007 21:32 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto lip 10, 2007 18:15

to ja jeszcze gwoli informacji zapytam o jedno (zeby juz do konca "strollowac" temat, bo przeciez tylko po to tu zajrzalam :twisted: ) :
czy kot dostal lek od lekarza badajacego kota badz czy lekarz prowadzacy kota, konsultowal sie lekarzem wypisujacym recepte, czy tez konsultacja ta miala miejsce pomiedzy lekarzem, Kasia a fundacja ?

tig_ra

Post » Wto lip 10, 2007 18:23

Wybaczcie ale dziś mogłabym powiedziec o pare słów za dużo i żałowac, zajrze tu ...
Myslę ze Pini powiedziała już wszystko co bylo do powiedzenia.

dedi

Od: Pt maja 26, 2006 10:39

Post » Wto lip 10, 2007 18:26

rozumiem, dziekuje za odpowiedz -
wiecej pytan nie mam :?

tig_ra

Post » Wto lip 10, 2007 21:14

Kasia16 pisze:i ewentualnie kupic felieway trzy dni przed przyjazdem kotki :roll:

podobno juz kupilas dla Amandy...czyzby sie skonczyl? :twisted:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Wto lip 10, 2007 21:22

Feliway zaczyna dzialac na ogol po 10-14 dniach. Po 3 dniach nie spodziewalabym sie spektakularnych wynikow.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

[poprzednia][następna]