Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 06, 2006 16:31

carmella pisze:przewałkował się już ten temat wiele razy ;). Tylko jedna , ok dwie firmy mają karmy, na których jest napisane ze dla kastrowanych.
A co pozostałe? Przeciez obecnie większosc kotów w domach jest kastrowanych. Zdrowe kastraty moga jesc wszelkie karmy typu adult, te z wyzszej półki właściwie wszystkie mają składniki pilnujące spraw moczowych. Zresztą już udowodniono, żę SUK to nie jest tylko i wyłącznie sprawa kastrowanych kotów, a na pewno sam zabieg jako taki nie ma na nią wpływu, a jak juz to tryb życia kotów.

Zdrowy kot moze jesc kazda karme adult, im lepsza karma tym lepiej itd, ale niech to jest najlpsza na jaka możemy sobie pozwolic, do tego co pol roku badanie kontrolne moczu i raz na rok krew.

O to to... :)
Nikogo nie będę namawiać na to by robił tak jak ja. Opisuję tylko co ja robię lub jak leczyłem koty z grzybicy (skutecznie).
BTW: różnica w cenie karm nie jest dla mnie powalająca a moje sumienie (i tak nadszarpnięte faktem kastrowania - wiem, wiem to też wałkowane od dawna jest... ) dzięki temu czuje się o wiele wiele lepiej... 8)
rokko + Luzak + Cicia + Baxter
Obrazek Obrazek Obrazek
My, koci Ojcowie, musimy się trzymać razem !

rokko

Od: Wto gru 07, 2004 11:00

Post » Pt paź 06, 2006 16:35

KITA pisze:
chyba miało być 2kg za 14 zł,
ale ja nie spotkałam się jeszcze z taką ceną Acany

właśnie dzwoniłem do mojego sklepu (www.dobrekarmy.pl)

Acana Adult Light jest po 12 zł / KG - więc za 400 gram wychodzi po 4,80 za 400 g - w cenie KK czy Whiskas !!

wojwar

Od: Pon kwi 24, 2006 14:48

Post » Pt paź 06, 2006 16:36

Immortality pisze: Z tego co wiem - to nienajlepsza karma (mala zawartosc miesa - chyba ok. 4-5%, barwione chrupki, itd.)

A wlasnie ze nieprawda bo animonda rafine cross (sucha) ma 35% miesa. chcialam zamowic ale juz nie wiem bo na forum wszyscy pisza o tym zle a ja nie rozumiem dlaczego. myslalam ze chodzi o zawartosc miesa. purina pro plan ma ok 20% i jest wychwalana, a animonda 35% i jest zla. wytlumaxczcie mi to prosze

espana

Od: Pon sie 28, 2006 14:29

Post » Pt paź 06, 2006 16:36

Immortality pisze: Z tego co wiem - to nienajlepsza karma (mala zawartosc miesa - chyba ok. 4-5%, barwione chrupki, itd.)

A wlasnie ze nieprawda bo animonda rafine cross (sucha) ma 35% miesa. chcialam zamowic ale juz nie wiem bo na forum wszyscy pisza o tym zle a ja nie rozumiem dlaczego. myslalam ze chodzi o zawartosc miesa. purina pro plan ma ok 20% i jest wychwalana, a animonda 35% i jest zla. wytlumaxczcie mi to prosze

espana

Post » Pt paź 06, 2006 16:46

wojwar pisze:
KITA pisze:
chyba miało być 2kg za 14 zł,
ale ja nie spotkałam się jeszcze z taką ceną Acany

właśnie dzwoniłem do mojego sklepu (www.dobrekarmy.pl)

Acana Adult Light jest po 12 zł / KG - więc za 400 gram wychodzi po 4,80 za 400 g - w cenie KK czy Whiskas !!

12,5 zł za 1kg wychodzi rzeczywiście ale przy zakupie 8kg za 100 zł :D

miało być 2 kg za 14 zł, czyli 1 kg za 7 zł-a czegos takiego nie widziałam jeszcze
zreszta mój 'francuski piesek" ostatnio nie jada suchego :evil: :evil: :D

KITA

Od: Wto wrz 27, 2005 9:43

Post » Pt paź 06, 2006 16:57

espana pisze:Immortality pisze: Z tego co wiem - to nienajlepsza karma (mala zawartosc miesa - chyba ok. 4-5%, barwione chrupki, itd.)

faktem jest, ma 35% mięsa, zarówno wersja adult jak kitten... może ma poprostu zbyteczne barwniki, jak W...
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Pt paź 06, 2006 17:00

35% mięcha to dobry wynik

a cena Whiskasowa/4% mięcha/

KITA

Od: Wto wrz 27, 2005 9:43

Post » Pt paź 06, 2006 17:22

myślę, że Animoda Rafine cross plasuje się mniej więcej w tym samym miejscu co Purina One... ale chyba wychodzi taniej

jednym z moich sposóbów na obniżenie kosztów żywienia jest kilka dni menu: rano animoda brocconis (10-20%) wieczorem surowa wołowinka, czasem wątróbka drobiowa (100% mięcha w męsie :wink: ), cały dzień sucha purina ProPlan w misce
gdzieś tam mniej więcej się bilansuje, poza tym kocisko w dzień, gdy mnie nie ma, śpi - a wieczorem wstępuje w niego Zły Duch Zjedzonego Wołu i zamienia materię w energię... :twisted: :twisted: :twisted:
Obrazek

Fri

Post » Pt paź 06, 2006 17:31

Zły Duch Zjedzonego Wołu 8O :lol: <hahaha> dobre ;P
HM, CZYLI POWIEDZENIE, ŻE KOT POWINIEN MIEĆ STAŁY DOSTĘP DO SUCHEJ KARMY SIĘ POTWIERDZAA?
KUpiłam już dziś tę Purine ;)
800gr wyszło za 8.60 ;)
Nie tak źle!

Heh... A co do ceny Puriny Pro Plan zdziebko się pomyliłam w zapisach co do ceny...
11 zeta za 400gr a nie za 1kg!
Ups ;) No to już za drogo na moją kieszeń :(
A te Purine co kupiłam to o ile sie nei myle (bo jakoś tak niewyraźnie babka mówiła) to była Chow, albo one, ale chyba Chow!
Ale nadal nie wiem jak to będzie z kupowaniem puszek :?
Zamówiłam dziś żwirek na Mruczaczy :D
Figusia, leniuuuuuuch kochany :)

Zuza-Figa

Od: Czw sie 31, 2006 19:23

Post » Pt paź 06, 2006 17:34

purina cat chow to tak jak whiskas.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Pt paź 06, 2006 17:34

espana pisze:Immortality pisze: Z tego co wiem - to nienajlepsza karma (mala zawartosc miesa - chyba ok. 4-5%, barwione chrupki, itd.)

Hmm, skad takie info? Jesli wierzyc temu opisowi ( :arrow: http://mruczacza.pl/index.php?strona=show_produkt&id_produktu=68), zawartosc miesa wynosi 5%, a dodatkowo w skladzie na pierwszym miejscu sa wymieniane zboza.. Wiec czyja wersja jest prawdziwa?
Obrazek
Obrazek

Immortality

Od: Sob paź 15, 2005 21:32

Post » Pt paź 06, 2006 17:41

info na stronie www.animonda.pl

espana

Post » Pt paź 06, 2006 17:41

Immortality pisze:

Hmm, skad takie info? Jesli wierzyc temu opisowi ( :arrow: http://mruczacza.pl/index.php?strona=show_produkt&id_produktu=68), zawartosc miesa wynosi 5%, a dodatkowo w skladzie na pierwszym miejscu sa wymieniane zboza.. Wiec czyja wersja jest prawdziwa?

http://animonda.pl/koty.php?id=17
niestety, nie podają, czy są barwniki czy nie ma, ale podejrzewam, że zróżnicowanie smakowe polega na dodaniu chemicznych surogatów smakowych... (chrupki serowe, jogurtowe, etc.)...
Obrazek

Fri

Post » Pt paź 06, 2006 17:44

tu chyba chodzi o animonde dla kociat ktora ma 35 % białka bo adult ma własnie chyba 5%
nie opłaca sie kupowac małych opakowac 400-800g,,duze wychodza duuuzo taniej :roll:
Ostatnio edytowano Pt paź 06, 2006 17:46 przez kasia essen, łącznie edytowano 1 raz

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Pt paź 06, 2006 17:44

a w mruczaczy to chyba jakis blad, w koncu producent chyba wie lepiej. ale czy to zmienia postac rzeczy i czy mozna ta karme uznac za dobra? bo ilosc miesa jest duza.

espana

[poprzednia][następna]