Karma Acana

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie paź 01, 2006 12:16

Cena zależy chyba (już ktoś w wątku pisał) od sposobu dystrybucji: Acany nie ma w zwykłych sklepach, więc nie ma aż takiej marży narzuconej. Nie wiem jak było przedtem, ale ja Acane kupuję od roku, cena stoi w miejscu, nowa wersja ma cenę niezmienioną (przynajmniej w Animalii, oni biorą prosto od producenta).

Enduro, Ty zamawiasz chyba u polskiego przedstawiciela - czy na opakowaniu jest skład itp. po polsku?
kamena & mruf
Obrazek Obrazek

kamena

Od: Śro kwi 13, 2005 10:11

Post » Nie paź 01, 2006 12:22

kamena pisze:Cena zależy chyba (już ktoś w wątku pisał) od sposobu dystrybucji: Acany nie ma w zwykłych sklepach, więc nie ma aż takiej marży narzuconej. Nie wiem jak było przedtem, ale ja Acane kupuję od roku, cena stoi w miejscu, nowa wersja ma cenę niezmienioną (przynajmniej w Animalii, oni biorą prosto od producenta).

Enduro, Ty zamawiasz chyba u polskiego przedstawiciela - czy na opakowaniu jest skład itp. po polsku?

nie, wszystko jest po angielsku, (albo kanadyjsku? nie widzę różnicy, ale jak jest skład, to jest podane nie "GB", czy "ENG", tylko "CDN").
nie ma słowa po polsku, przeważający w większości język to angielski, amerykański, czy kanadyjski - nie wiem, wygląda jak angielski ;)
jeszcze nigdy nie dostałem po polsku.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Nie paź 01, 2006 12:36

Maryla pisze:
enduro pisze:
Maryla pisze:enduro - błędy żywieniowe się kumulują przez całe życie i niestety kiedyś dają o sobie znać
rozumiem że wg Ciebie jedzenie w macdonaldzie też służy zdrowiu :roll:

Acana to McDonald :roll: :?: Pierwsze słyszę..

to Twój wniosek
ja go podałam jako przykład błedu żywieniowego

Maryla pisze:Anka, mnie w sumie też nie stać na Biomilla
ale ja odmawiam sobie papierosów, piwa i innych rzeczy
rozumiem że nie każdy musi
i wbrew pozorom nie oczekuję że będzie mi sie z tego tłumaczył

a czy gdybyś miała możliwość kupowania dobrej karmy w cenie takiej samej lub niższej niż marnej to byś ją kupowała? bo ja tak robię - staję na głowie żeby super karmę kupować taniej, znacznie taniej

Marylo po pierwsze , nie wrzucaj wszystkich do jednego worka . Ja również , nie palę , nie piję , karmię Acaną a stać mnie spokojnie na biomill.
Ale biomillem nie karmię , bo uważam to za błąd żywieniowy jak Ty to okresliłaś .
Moim zdaniem , nie wszystko co drogie to dobre i z czystym sumieniem moge powiedziec , ze ta karma jest przereklamowana .
Gdybyś miała minimalną wiedzę o zdrowej żywności , to wiedziałabyś , że kukurydza oraz gluten kukurydziany a także pulpa , są zapychaczami , które nie służą kotom ( to mówił enduro ). Ale jak widze tej wiedzy nie masz , i opierasz się tylko na tym co ktoś Ci powiedział.
Acana nie zawiera glutenu i laktozy , o biomillu niestety tego powiedzieć nie mogę.
A kwasku cytrynowego w Acanie już nie ma , bo zmieniono skład , ktos tutaj też już o tym pisał.
I nie obrażaj ludzi na przyszłość bo jest to bardzo niegrzeczne

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Nie paź 01, 2006 12:57

enduro pisze:
kasia essen pisze:dla mnie bomba,ciekawi mnie tylko kiedy cena acany zrowna sie na przykład z royalem,ktorego sklad jest gorszy a cena o wiele wyzsza,z tego co czytałam royal ma ok 28-30 % miesa :roll: :roll: i nadal nie rozumiem jego ceny

oby cena została taka jak jest ;)
dla niektórych wyznacznikiem jakości karmy jest cena, więc pewnie gdyby kosztowała tyle co biomill byłaby uważana za najlepszą albo jedną z najlepszych - tak jak teraz Biomill, mimo wcale nie imponującego składu :D
ale cena nie świadczy o jakości i niech zostanie taka jaka jest ;)

bardzo mądre słowa

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Nie paź 01, 2006 13:04

Robiłam już wiele podjeść do karmienia Acaną. Niestety - moje i nie moje koty zawsze odmawiały :roll: Przypomniało mi się, bo właśnie stoi u mnie połowa worka Acany dla kociąt, która przyjechała razem z Żwirkiem i Muchomorkiem. Kociaki stanowczą wolą Sanabelle, chociaż w poprzednim domu jadły Acanę...

BTW - podobnie mam z Hillsem i Eucanubą. Nie znam osobiście kota, który chciałby te karmy jeść (chociaż wiem, że na forum są takie koty :wink: )

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie paź 01, 2006 14:01

Ja ostatnio zamówiłam na próbę małą paczkę Eukanuby i byłam w szoku, bo moje koty jakoś nie za bardzo chciały jeść tą karmę, a taka niby zachwalana :roll:
Bardzo chętnie natomiast jedzą RC, Pro Plana, Acanę, Nutra Nuggets i Hills'a. Na wypróbowanie czeka jeszcze Eagle Pack i ProFormance. Nie chciały "za Chiny" ruszyć Nutrience Diet i Best Choice z rybą :? ale bardzo chętnie spałaszowały próbkę Nutram. Lubią też Sanabelle Bosh, ale ogólnie "be" jest u moich kociastych każda karma z rybą i light :crying: a odchudzanko by się przydało szczególnie kotce :wink:

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Nie paź 01, 2006 14:01

Jeśli chodzi o hierarchię smakową różnych suchych karm u moich kotów, to wygląda to mniej więcej tak (oczywiście nie wszystkie testowałam):

1. Sanabelle Sensivite - wielkie mniaaaam :D
2. Sanabelle Adult i Pro Plan hausecat - też mniam, chociaż nie aż tak entuzjastyczne
3. Acana, Nutro Choice, - dobre, chociaż brak już tego entuzjazmu
4. RC i Hill's - zje się jak nie ma nic innego a głód doskwiera
5. Eukanuba, ProFormance i Iams raczej nie jadalne

Poza tym swego czasu próbowałam Nutrience Derma - wyglądało, że będzie ok, ale przestali produkować duże opakowania, to odpuściłam dalsze testowanie.
Ponieważ Pro Plan Hausecat jest mniam, a mam okazję zakupu po super korzystnej cenie 7,5 kg Pro Plan Delicate, podobno jeszcze chętniej przez koty witanego, to chyba przetestuję i to.

Na Acanie są koty kilku znajomych i są bardzo zadowoleni.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Nie paź 01, 2006 14:49

enduro pisze:
kamena pisze:Cena zależy chyba (już ktoś w wątku pisał) od sposobu dystrybucji: Acany nie ma w zwykłych sklepach, więc nie ma aż takiej marży narzuconej. Nie wiem jak było przedtem, ale ja Acane kupuję od roku, cena stoi w miejscu, nowa wersja ma cenę niezmienioną (przynajmniej w Animalii, oni biorą prosto od producenta).

nie, wszystko jest po angielsku, /.../jeszcze nigdy nie dostałem po polsku.

W Łodzi Acanę można kupić u przedstawicila i np. w sklepie z artykułami dla zwierząt przy Geancie na Al. Włokniarzy.
Cena sklepowa jest wyższa, ale nie pamiętam jakiego rzędu :(

Na opakowaniach nie ma polskiego opisu, ale ulotki, przygotowane przez generalnego importera, są u przedstawicieli - dostałam przy zakupie.
I są bardzo szczegółowe.

Wyczerpujące info po polsku jest też na stonie internetowej Acany:
www.acana.com.pl
Przykładowo - info o wersji "light", bo tą jadają moje koty:
http://www.acana.com.pl/www/index.php?a ... =34&pro=65

Karmę oceniam jako fajną, koty schudły nieco, nie sygnalizując głodu. Miseczki są zawsze pełne, więc jedzą tyle ile chcą, po prostu Acana na długo zaspokaja ich głód.
Stan futerka poprawia się bardzo szybko: staje się miekkie i błyszczące.

Jedyny mankament to niewielkie rozmiany chrupek, musze co jakiś czas podawać im Nutrę albo Hill's Oral Care, żeby zmuszone do gryzienia oczyszczały ząbki, w przeciwnym wypadku zaczynają mieć bad breath :wink:, czyli nieświeży oddech. :twisted:

Maryla, dodatek kwasku cytrynowego wcale nie musi oznaczać, że karma wpłynie na nadmierne zakwaszenie moczu. Może on po prostu doprowadzać do optymalnego pH.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie paź 01, 2006 14:56

kamena pisze:Acany nie ma w zwykłych sklepach, więc nie ma aż takiej marży narzuconej.

jak to nie ma ?

www.dobrekarmy.pl <- bynajmniej nie jest to sklep internetowy, a Acanę mają w dobrych cenach

wojwar

Od: Pon kwi 24, 2006 14:48

Post » Nie paź 01, 2006 16:42

Jana pisze:Robiłam już wiele podjeść do karmienia Acaną. Niestety - moje i nie moje koty zawsze odmawiały :roll: Przypomniało mi się, bo właśnie stoi u mnie połowa worka Acany dla kociąt, która przyjechała razem z Żwirkiem i Muchomorkiem. Kociaki stanowczą wolą Sanabelle, chociaż w poprzednim domu jadły Acanę...

BTW - podobnie mam z Hillsem i Eucanubą. Nie znam osobiście kota, który chciałby te karmy jeść (chociaż wiem, że na forum są takie koty :wink: )

Hej
Wlasnie pare dni temu dokocilam sie malutkim kocurkiem 6 tyg./LIPTON/.,a od trzech lat mam kotke/GREY/.Kocia rozwija sie/tfu,tfu,tfu/bardzo dobrze,nie przechodzila zadnej choroby,ma piekne geste niewypadajace futro.Do tej pory /wstyd przynac/jadla whiskas,friskies,czasami rybe,rzadko miesko,oczywiscie suche ale tez tych samych firm i jajeczko surowe,od czasu do czasu witaminki.
Przed przybyciem kocurka zaczelam czytac to forum/skarbnica wiedzy,dzieki Wam/i z wielka przykroscia i wstydem stwierdzam ze zle karmilam swoja ukochana kocice.Nigdy do tej pory nie interesowalam sie blizej karmami/chyba z lenistwa/.Teraz to sie zmieni.Mam nadzieje ze nie zaszkodzilam zdrowiu koci.Dzieki malemu,bedzie jadac lepsza karme.
W zwiazku z tym mam pytanie do 'Jana'.Mialam wlasnie zamowic karme Acana,a piszesz ze posiadasz ja,czy moglabys odsprzedac mi jakas czesc?

pancia

Od: Nie paź 01, 2006 12:32

Post » Nie paź 01, 2006 17:48

pancia pisze:Acana,a piszesz ze posiadasz ja,czy moglabys odsprzedac mi jakas czesc?

Jeśli chcesz mogę Ci odsypać "próbkę" :wink:

Jana

Post » Nie paź 01, 2006 17:55

Jana pisze:
pancia pisze:Acana,a piszesz ze posiadasz ja,czy moglabys odsprzedac mi jakas czesc?

Bardzo chetnie,ale wylicz ile mam zaplacic,nie dostalas za darmo,wiec chce wiedziec ile mam przygotowac kaski.Mieszkam niedaleko/przy Powazkach/moglybysmy sie umowic,moze podaj nr telefonu?

pancia

Od: Nie paź 01, 2006 12:32

Post » Nie paź 01, 2006 18:49

pancia pisze:
Jana pisze:

Bardzo chetnie,ale wylicz ile mam zaplacic,nie dostalas za darmo,wiec chce wiedziec ile mam przygotowac kaski.Mieszkam niedaleko/przy Powazkach/moglybysmy sie umowic,moze podaj nr telefonu?

Wieczorem napiszę pw :)

Jana

Post » Nie paź 01, 2006 22:24

Ja kupuję Acanę w workach po 4 kg w krakvecie, zawsze jest naklejka po polsku na oryginalnym opakowaniu. I teraz będę zamawiała kolejną porcję więc poproszę o tę nową wersję...czy jest też nowa light?

Wojwar, chodzi nam o to, że Acana bywa w niektórych sklepach internetowych oraz u lokalnych dystrybutorów Acany, nie ma jej w hurtowniach, a sklepy zoo musiałyby chyba sprzedawać większe ilości - żeby z nimi Acana chciała współpraować. Ja namawiałam mojego sprzedawcę w Bokserku, ale on wszedł w Proformance i chyba za bardzo nie chce.

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Nie paź 01, 2006 22:38

Acana jest normalnie w hurtowniach :roll: Przynajmniej ja w Warszawie widziałam...

Jana

[poprzednia][następna]