W pewnych specyficznych przypadkach na podstawie badań laboratoryjnych.
Ale na ogół obserwacja reakcji układu pokarmowego na każde białko jest wskaźnikiem.
Jeśli chcesz sprawdzić, co jest problemem, to trzeba by najpierw ustabilizować kota - być może właśnie za pomocą Convalescence, może w połączeniu z Mixolem albo Nutramigenem (Mixol to mleko kocie, Nutramigen to preparat mlekozastępczy zawierający hydrolizat kazeiny, bezlaktozowy, o niskiej osmolarności).
Pomocny w przywróceniu porządku w jelitach mógłby być Enterol - to preparat zawierający szczepy Saccharomycetes boulardi, drożdży które mordują patologiczne bakterie, przywracają właściwe pH w jelitach, kondensują stolec oraz w charakterze bonusa
To niestety będzie trwało - od kilku dni do kilku tygodni przynajmniej.
Potem, kiedy już stolce osiągną pożądaną konsystencję, wprowadza się każde białko z osobna, w odstępach przynajmniej 2-3-dniowych, monitorując reakcję i w razie reakcji niepożądanej wycofując.
Z nietolerancją to jest tak, że może byc pierwotna i wtórna.
Pierwotna polega - z grubsza - na niedoborze bądź całkowitym braku określonych enzymów potrzebnych do rozłożenia danego składnika odżywczego.
Wtórna zwykle związana jest z większym bądź mniejszym upośledzeniem funkcji kosmków jelitowych - wskutek np. ostrego lub przewlekłego stanu zapalnego.
Istnieje też jeszcze jedna możliwość - czasami, nie wiadomo dokładnie dlaczego, ale wśród czynników sprawczych wymienia się między innymistres, dochodzi do rozwoju przewlekłych idiopatycznych stanów zapalnych jelit, których objawem jest również biegunka...
Tu trzeba by zrobić badania krwi - morfologię z rozmazem, oraz badanie kału właśnie wraz z posiewem.
Gdyby w wynikach były jakieś przesłanki, wtedy przeprowadza się dalsze postępowanie diagnostyczne.
Uff
Starałam się w miarę przystępnie, ale ze mnie żaden wykładowca, więc jeśli czegoś nie rozumiesz, to możesz mnie dręczyć