NA TEMAT KARMY SŁÓW KILKA....

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 28, 2005 18:26

ehhh tak mówisz o badaniach...wiadomo że lepiej zapobiegac objawom, niż potem chorobie, ale nie chce chyba szukać "czegoś" bo nawet nie wiem od czego miałabym zacząc poszukiwania jak kot czuje się dobrze, a gdy zacznę poszukiwania to jeszcze popadnę w kocią hipohondrię, Wydaje mi sie ze najlepszym sposobem jest jedynie zmiana suchej karmy na lepsza.
Obrazek

Paula Konin

Od: Sob gru 10, 2005 19:25

Post » Śro gru 28, 2005 18:30

gosiak - dzięki za radę, widząc jak rozgorzał ten wątek chyba będę musiala zrobić coś lepszego dla moich kotów, a tak dla sprostowania, to szynkę podaje od czasu do czasu (oczywiscie mam na mysli indyka, poledwiczke) a kiełbasy nigdy (bo i tak nie ruszą)
Obrazek

Paula Konin

Od: Sob gru 10, 2005 19:25

Post » Śro gru 28, 2005 18:32

Paulo, podobnych (albo i gorętszych) dyskusji było już sporo - ich ślady znajdziesz w wątku http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=27018 - linki w dziale Kociej diety.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Paula Konin pisze:enduro, mówisz mi "Uratuj przynajmniej maleog kotka, 2 letniego" w taki sposób jakbym go skazywała na śmierć. Powiedz mi tylko czy masz zastrzeżenie wyłącznie do KK, czy również do całej reszty pokarmowej...bo może i zdecyduje się na zmianę karmy...na ta lepszą...tylko że jest jeden problem , gdy wsypie ją do wspólnej miski ) to dobierze się również do niej suczka Majka to czy taki pokarm nie zaszkodzi wtedy psu ?

dobrze... powiem inaczej.. URATUJ swojego kotka od niezdrowej diety... i niezdrowego trybu zycia....
jesli chodzi o reszte typu co powiedizalas, serki homo, serki biale, zolte, smietanki, pasztety, tunczyk, samali, szyneczka, no prawie 90% tego co mu podajesz jest nieodpowiednie :(
Te rzeczy, ktore wymienilas, moga byc jedynie przysmakiem podanym w malej ilosci, co jakis czas. Ogolnie cala ta dieta ktora podajesz jest dla czlowieka, NIE DLA KOTA. Glownie o to sie rozchodzi :(
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

dobra państwo bardzo mądrzy -sądzę ,że skład poszczególnych rodzajów karmy znacie z materiałów informacyjnych danej firmy , lub po prostu z opakowań?

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22

Post » Śro gru 28, 2005 18:35

nazira pisze:dobra państwo bardzo mądrzy -sądzę ,że skład poszczególnych rodzajów karmy znacie z materiałów informacyjnych danej firmy , lub po prostu z opakowań?

Tylko bez napastliwego tonu, proszę. Możesz się z nami nie zgadzać, ale nie musisz atakować. Raczej z opakowań i to w językach obcych, bo opakowania, w przeciwieństwie do materiałów informacyjnych, nie mogą się za bardzo rozmijać z prawdą (może w Polsce nie ma aż tak restrykcyjnej kontroli, ale np. w USA jest, dlatego warto poczytać też np. angielską/niemiecką wersję składu). Poza tym, skoro KK pisze, że ma 4% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, to jakaś kontrola w Polsce także jest, bo inaczej by się w życiu do tego nie przyznał.

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Śro gru 28, 2005 18:36

nazira pisze:dobra państwo bardzo mądrzy -sądzę ,że skład poszczególnych rodzajów karmy znacie z materiałów informacyjnych danej firmy , lub po prostu z opakowań?

po co ta idiotyczna prowokacja? rozmawiamy teraz o czyms zupelnie innym, nie wyskakuj tutaj ze skladem poszczegolnych karm.
jesli masz jakies obiekcje zaloz sobie nowy watek, a nie podsycaj tutaj dyskusji, bo jeszcze Paula sobie pomysli przez takiego osobnika jak ty, ze karma jest be-be, chocby po samym twoim poscie, ktory teraz napisalas...
Ostatnio edytowano Śro gru 28, 2005 18:38 przez enduro, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Śro gru 28, 2005 18:38

enduro pisze:po co za idiotyczna prowokacja? rozmawiamy teraz o czyms zupelnie innym, nie wyskakuj tutaj ze skladem poszczegolnych karm.
jesli masz jakies obiekcje zaloz sobie nowy watek, a nie podsycaj tutaj dyskusji, bo jeszcze Paula sobie pomysli przez takiego osobnika jak ty, ze karma jest be-be, chocby po samym twoim poscie, ktory teraz napisalas...

Enduro - a jakby tak spokojniej...? :roll:

Estraven

Post » Śro gru 28, 2005 18:40

enduro pisze:

po co za idiotyczna prowokacja? rozmawiamy teraz o czyms zupelnie innym, nie wyskakuj tutaj ze skladem poszczegolnych karm.

Pytanie faktycznie prowokacyjne, ale padło, więc możnaby odpowiedzieć. Faktycznie materiały promocyjne mogą trochę naginać rzeczywistość (choć akurat czytam to wszystko, łącznie ze składem na opakowaniu dość szczegółowo i raczej nie ma jakiś rzeczy zupełnie z kosmosu). Opakowania natomiast są kontrolowane, kolejność składników ma znaczenie, etc. Jak kupujesz sobie jogurt, to też czytasz etykietkę chyba? I co nie wierzysz w ani jedno słowo z niej? Trzeba być ostrożnym, ale już sam fakt, że karmy marketowe wymieniają taki skład, jaki wymieniają, świadczy o tym, że jakaś kontrola nad tym jest, bo inaczej by pisały zupełnie inne rzeczy. Wiadomo, w Polsce to pewnie gorzej działa niż zagranicą, ale myślę, że można temu w dużym stopniu wierzyć.
Ostatnio edytowano Śro gru 28, 2005 18:43 przez gosiak, łącznie edytowano 1 raz

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Śro gru 28, 2005 18:41

Estraven pisze:Enduro - a jakby tak spokojniej...? :roll:

hehe.. czasami nie panuje nad soba.. ;-)
czasem trzeba takie prowokacje troche mocniej zniszczyc ;-)
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Śro gru 28, 2005 18:41

Estraven pisze:
Paula Konin pisze: gdy wsypie ją do wspólnej miski ( bo stoją wspólnie) to dobierze się również do niej suczka Majka to czy taki pokarm nie zaszkodzi wtedy psu ?

Z tego co wiem (kocio-psiarze może zweryfikują) psom kocie karmy nie szkodzą (karmy bytowe w każdym razie), niewskazana jest tylko sytuacja odwrotna (psia karma nie nadaje się dla kotów).

Na odwrot Estravenie ;)
Kocia karma ma znacznie wiecej bialka

lecznicze szkodza w kazdym przypadku.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro gru 28, 2005 18:42

Paula Konin pisze:ehhh tak mówisz o badaniach...wiadomo że lepiej zapobiegac objawom, niż potem chorobie, ale nie chce chyba szukać "czegoś" bo nawet nie wiem od czego miałabym zacząc poszukiwania jak kot czuje się dobrze, a gdy zacznę poszukiwania to jeszcze popadnę w kocią hipohondrię, Wydaje mi sie ze najlepszym sposobem jest jedynie zmiana suchej karmy na lepsza.

z tym smierdzacym pyszczkiem zrob porzadek, bo to z reguly oznacza, ze juz sie cos niedobrego z nerkami dzieje. A minium - ze z dziaslami.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro gru 28, 2005 18:42

Myszka.xww pisze:Na odwrot Estravenie ;)
Kocia karma ma znacznie wiecej bialka

OK. Niemniej - znowu na podstawie informacji z drugiej ręki - psie karmy zawierają chyba zwykle zmielone kości, które nijak dla kotów się nie nadają?

Estraven

Post » Śro gru 28, 2005 18:44

enduro pisze:czasem trzeba takie prowokacje troche mocniej zniszczyc ;-)

Aha. I koło północy dojdziemy do wymiany ognia z ciężkich dział... :wink: Może lepiej nie...

Estraven

Post » Śro gru 28, 2005 18:46

nie rozumiem dlaczego jestes ironiczna 8O

Ludzie dobrze Ci ( i innym) radza, a ty sie oburzsaz, ironizujesz.... DZIWNE 8O

Mnie rowniez nie stac na RC, Hills czy Biomill dla 15 kotow i psa, ale w zyciu nie wpadalbym na pomysl karmienia moich zwierzakow KK, W, czy innymi smieciami typu Leader Price, Biedronka etc
Zawsze mozna zlaesc jakies rozwiazanie.

Jesli dla ciebie karmy ktore wymienilam sa zbyt drogie tak samo jak dla mnie zreszta to mozesz wybrac inna :)
Ja kupuje 20 kg ACANY. Wychodzi mi to 10 zl za kilogram karmy niebarwionej, tlusciutkiej w dotyku ( nie suchy wior jak np KK). moje koty czuja sie swietnie po tej karmie, maja ladne kupki, futerka sa mocne i lsniace, a przede wszsytkim koty ja uwielbiaja.

Nie podniecam sie i nie wierze slepo w to co pisza na opakowaniu, ale tych kilka wymienionych wyzej przeze mnie faktow mi wystarczy.

Mozna wiec kupic karme SREDNIA, a wybor jest calkiem spory. karmy te sa i tak niebo lepsze od marketowych syfow,

Dlaczego nie W, Kk itp?

-Dlatego, ze to jest po prostu totalny szit
-Sprzatnie biegunek, wymiotow czy tony wypadajacych wlosow po tylu kotach tez jest klopotem, a wlasnie to mialy po karmach typu W
-Dlatego, ze whiskas schodzil jak woda i bym zbankrutowala. Tak, tak- ta karma jest taka gowniana , ze koty musza jesc jej wiecej aby sie nasycic itp. Widac to doskonale przy wiekszej ilosci kotow ( przy 1 a nwet 3 nie rzuca sie to tak w oczy).

Osoby ktore dlugi czas karmia whiskasem itp czesto sugeruja sie tym , ze koty TERAZ wygladaja i czuja sie ok, ze nic innego nie chca jesc wiec same wiedza co jest dla nichdobre.
Zauwazcie jednak prosze, ze te koty sa po prostu UZALEZNIONE- wiec zanim wyjda z takiego amoku i uzaleznienia musi minac troche czasu.
Ostatnio edytowano Śro gru 28, 2005 18:50 przez lidiya, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

[poprzednia][następna]