Pytanie do osob karmiacych koty RC (promocyjny)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 30, 2005 18:46

Blue pisze:Jak najbardziej moze miec - zatwardzenia to jdna z najczestszych przyczyn zatykania sie gruczolow.
Bo jak kot zalatwia sie regularnie i codziennnie - to i gdy tylko sie napelnia - sa na biezaco oprozniane, podczas oddawania kalu.
Przy zaparciach, gdy ten kal jest wydalany rzadziej - nastepuje przepelnienie gruczolow.
Inna prezyczyna moga byc czeste rozwolnienia - bo wtedy nacisk kalu na gruczoly jest zbyt slaby - i tez sie nie oprozniaja.

A mi wet mowil, ze zapchanie tylko w wypadku sraczki jest mozliwe... no chyba, ze wcale sie nie zalatwia, to grucholy nie maja sie jak wyprozniac
Moj gowniarz ostatnio smierdzi, mimo, ze zalatwia sie normalnie... jestem przewrazliwiona?

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Czw cze 30, 2005 18:48

rany Blue, ale masz przygody.

Ja juz tez powoli odchodze od RC. Mam w sumie spory zapas, ktory udalo mi sie promocyjnie kupic, ale juz nie dokupowalam niczego w promocji 400+400.

Testuje tez inne karmy - teraz Biomill
W przyszlym tygodniu dystrybutorka ma nam przywiezc Acane.

RC podwyzsza ceny, ale chyba nie jakosc, bo coraz czesciej slysze o roznych zlych przygodach z ta karma.

Mam nadzieje Blue, ze po zatwardzeniach zostanie tylko zle wspomnienie i wszystko wroci do normy!
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Czw cze 30, 2005 18:50

RC kosztuje tyle co Hills i troche wiecej od Puriny, wiec chyba zle nie jest :?

Chilli

Post » Czw cze 30, 2005 19:07

Chilli pisze:RC kosztuje tyle co Hills i troche wiecej od Puriny, wiec chyba zle nie jest :?

No Hillsa jeszcze moje koty nie mialy. Iamsa np Pola nawet nie ruszyla - w calosci poszedl dla dziczkow.
Ale RC w BB kosztuje 16 zl
w animalii niedawno podskoczyl o zlotowke (mowie o malych opakowaniach) do 13,50 - w tym znaczeniu napisalam, ze podnosi cene.
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Czw cze 30, 2005 19:51

Dziwne ogloszenie zamieszcze - ale moze akurat?
Nasze koty RC do pyska wiecej nie dostana. Zadnego :evil: .
Juz nie wnikam czy to akurat na niego na pewno tak zareagowaly czy moze ktores z opakowan bylo felerne i stad problemy (to by tlumaczylo fakt ze po kilku tygodniach jedzenia tej karmy wszystkie na raz zachorowaly wlasnie teraz).

Jednakowoz zostaly mi 3 torby tej karmy - jeszcze nie otwarte, i chyba ze dwie napoczete mocno.
Mam w planach je wywalic - najlepiej spuscic w kibelku :evil:
Jednakowoz pomyslalam ze moze ktos kto i tak tej karmy uzywa i nie ma z nia problemow lub np. dokarma dziczki i chcialby ja domieszac do innej - chcialby ja wziac z jakiegos powodu i na wlasna odpowiedzialnosc.
W takim razie - prosze o informacje.
Te otwarte i tak chyba wywale - bo jesli to jedno opakowanie bylo jakies zepsute - to byc moze ktores z nich. I po prostu nie mam sumienia tego komus dac. Ale te zamkniete paczki sa do wziecia - jesli ktos jest zainteresowany.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt lip 01, 2005 11:09

Blue, jak tam Twoje stadko?
Czy Twoja wet to gdzieś zgłaszała?
Dostalas jakąś odpowiedź od dystrybutora?
Czy jest jakies inne podejrzenie poza karmą?

Dwa dni przed zalozeniem tego wątku zamowilam zapas na pol roku, w przekonaniu, ze kupuje karmę z nawyższej połki, polecaną przez forumowiczów....

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Pt lip 01, 2005 11:15

carmella pisze:No Hillsa jeszcze moje koty nie mialy. Iamsa np Pola nawet nie ruszyla - w calosci poszedl dla dziczkow.
w animalii niedawno podskoczyl o zlotowke (mowie o malych opakowaniach) do 13,50 - w tym znaczeniu napisalam, ze podnosi cene.

Wyglada, ze RC jest drozszy w Niemczech... 400g kolo 5 euro. Najtansza promocja - 4,50. Ciekawe czy jest roznica w smaku?

Chilli

Post » Pt lip 01, 2005 11:28

Chilli pisze:
carmella pisze:No Hillsa jeszcze moje koty nie mialy. Iamsa np Pola nawet nie ruszyla - w calosci poszedl dla dziczkow.

Wyglada, ze RC jest drozszy w Niemczech... 400g kolo 5 euro. Najtansza promocja - 4,50. Ciekawe czy jest roznica w smaku?

Chleb w Niemczech też jest droższy, nieprawdaż? Jest lepszy? 8O
ObrazekObrazek Tosia(*) Figusia (*), Lubo i... mała Figurka :)

kasik30

Od: Pt lut 18, 2005 16:32

Post » Pt lip 01, 2005 11:56

nongie pisze:Blue, jak tam Twoje stadko?

Dwa dni przed zalozeniem tego wątku zamowilam zapas na pol roku, w przekonaniu, ze kupuje karmę z nawyższej połki, polecaną przez forumowiczów....

Jak juz sporo ludzi sie wypowiedzialo - koty jedza i nic im nie jest. Moze to wada tej porcjo RC, moze kotom cos innego jest...
Moje jedza i beda jadly.

Chilli

Post » Pt lip 01, 2005 11:57

kasik30 pisze:
Chleb w Niemczech też jest droższy, nieprawdaż? Jest lepszy? 8O

Ten ktory jest drozszy jest lepszy. Te tanie z Aldi sa ochydne

Chilli

Post » Pt lip 01, 2005 11:58

Chilli pisze:Jak juz sporo ludzi sie wypowiedzialo - koty jedza i nic im nie jest. Moze to wada tej porcjo RC, moze kotom cos innego jest...
Moje jedza i beda jadly.

Moje też.

Olinka

Od: Pt wrz 24, 2004 16:21

Post » Pt lip 01, 2005 15:44

moj kicior je glownie RC
light i indoor
zakupilam promocyjne RC Indoor
tez bede mu podawac
ale bede obserwowac
Obrazek

kicior

Od: Sob sty 08, 2005 22:36

Post » Pt lip 01, 2005 16:18

nongie pisze:Blue, jak tam Twoje stadko?

Wyglada na to ze wychodzimy na prosta.
Okruszek chodzi juz praktycznie normalnie.
Skierce zrobilismy dzisiaj test na bialaczke - bo ja najbardziej sieklo a po chwilowym podniesieniu sie poziomow leukocytow podczas najgorszego stanu - potem bardzo spadly (ona normalnie ma okolo 6 tys, skoczyly najpierw do 15 - a potem spadly do 3). Test na szczescie ujemny :)
Ale chcialam to sprawdzic.
Teraz biedna jest Luna ktora bardzo boli odbyt po odetkaniu sie (tak jak Okruszka bolal) - ale czopki robia swoje.
Jedynie Zaba caly czas zatkana :(
Wlasnie jest po kolejnej lewatywie i parafinie dopyszcznej - na noc dostanie kolejnego kopa z laktulozy. I wlasnie na ta chwile Zaba nas najbardziej martwi.
Tym bardziej ze mozna jej pomoc tak jak Okruszkowi - czyli wyjmujac kal mechanicznie, reka - ale ona jest straszliwie silna i agresywna jak sie ja do czegos zmusza. Trzeba by ja do zabiegu uspic - dlatego caly czas czekamy - moze samo wyjdzie :)

A nawet nie wiem - bo dzisiaj trafilismy na innego lekarza.

Nawet dostalam i to calkiem mila.
Z prosba o probki karmy ktora koty dostawaly.
Cos tam jeszcze mam - to im przesle.

Absolutnie nic mi do glowy nie przychodzi - co mogloby spowodowac najpierw znaczne zmniejszenie ilosci kalu - a nastepnie zatkanie sie wszystkich kotow na raz - z takimi samymi konsekwencjami dla wszystkich niemalze (czyli silny stan zapalny odbytnicy, taki sam wyglad kalu, charakterystyczny jego zapach, brak wzdec mimo silnego zatkania tez u wszystkich itp).

Blue

Post » Pt lip 01, 2005 16:20

Karma znalazla chetnego - wiec ogloszenie juz nie wazne :)

Blue

Post » Pt lip 01, 2005 21:04

Ja dopiero niedawno zmieniłam kici diete na royal canin+gotowany kurczak i zdziwila mnie ilosc kupek. Kicia załatwiała sie codziennie, a teraz co? Raz na dwa dni i to taki mały kupasek ze... Kupiłam narmalne RC, nie z promocji (dostalam to wiaderko, ale tu chyba nie chodzi o to).
Co ja mam teraz zrobic? Coś jest nie tak czy to sie unormuje? W sumie taka nagła zmiana diety... Sama nie wiem.

karolena

Od: Nie cze 19, 2005 16:21

[poprzednia][następna]