Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 21, 2023 4:28 Re: Komunikat Specvet - ważne!

mziel52 pisze:Dość to ogólnikowe jednak, chociażby w porównaniu z mapą ptasiej grypy. Nawet nie wiadomo, ile lecznic zgłosiło podejrzane przypadki.

Pewnie póki co takie będzie, to przecież sprawa która pod obserwacją (bo chore koty pewnie pojawiały się już wcześniej od jakiegoś tam czasu tylko nikt tego nie skojarzył) trwa od kilku dni, informacje dopiero spływają, wiemy tyle co nam powiedzą konkretni weci - nikt niczego jeszcze do przekazania "reszcie świata" nie wystosował bo przypuszczam że nikt jeszcze nie wie jak to naprawdę wygląda, trzeba zweryfikować czy wszystkie zgłaszane przypadki to ten sam problem etc. No i nikt nie chce też zapewne na tym etapie wywołać paniki. Informacja jest, zalecenie ostrożności, przekazane jakie są niepokojące objawy, weci są poinformowani - na ten moment wyświetlanie mapek z kolejnymi zaznaczanymi miejscami skąd spływają zgłoszenia (jeszcze nie zweryfikowane) to prosta droga do paniki, która może się źle na kotach odbić. Tak mi się wydaje.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro cze 21, 2023 6:22 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Taka informacja mało techniczna, ale może komuś się przyda: jeśli myślisz, że zdarzyło ci się trafić na ten alert bo masz koty i interesujesz się tematem kotów, to mam 100% pewne potwierdzenie, że informacja przeszła już do ogólnego mainstreamu. Kilka osób nie mających nic wspólnego z kotami przekazało mi pośrednio lub bezpośrednio, że coś się dzieje. Czyli to nie tylko TY, ludzie ogólnie zaczynają o całej sprawie mówić.

Dziwi mnie tylko, że chodzi tylko o Polskę. To by wykluczało zakażenie od dziko żyjących ptaków. Jaki czynnik jest w Polsce, ale nie ma go poza administracyjną granicą państwa?

piano pisze:A czy badają co te koty jadły w wywiadzie? Może to jakaś karma jest czymś zanieczyszczona??? Albo faktycznie jakiś wirus zmutował tak jak ten od covid. Może to koci FIP, który jest tez koronawirusem a te szybko mutują? Dlaczego myślicie że to calciwirus? Nie wydaje mi się żeby to było mięso surowe, skoro w całej Polsce to się dzieje (musiałby być to jakiś wspólny dostawca tego mięsa). Skoro koty domowe też sa zagrożone to wydaje mi się że to musi być kwestia karmy, którą jadły i domowe i wychodzące. MOIM zdaniem kluczową kwestią jest obecnie zebranie wywiadu o tych kotach (w szczególności o tym co jadły) i porównanie tego w tych przypadkach.

Czy jest szansa że jak to jest wirus to ktoś podejmie się badań aby go jakoś wyodrębnić jak jak ten od COVID??? Bo to chyba drogie jest i czy dla kotów się to będzie opłacało jakiemuś koncernowi? Bo słyszałam że na niektóre szczepionki dla kotów wogóle nie prowadzi się badań, bo to jest za drogie :(.
TAK. Jeśli koty niewychodzące chorują, to czynnik chorobowy musi być w karmie. Albo w wodzie(w mleku). Nie ma innego wyjścia. Zakażenie czymś, co czlowiek przyniósł do domu na butach albo na sobie jest mało realne.

piano pisze:Czy jest szansa że jak to jest wirus to ktoś podejmie się badań aby go jakoś wyodrębnić jak jak ten od COVID??? Bo to chyba drogie jest i czy dla kotów się to będzie opłacało jakiemuś koncernowi? Bo słyszałam że na niektóre szczepionki dla kotów wogóle nie prowadzi się badań, bo to jest za drogie :(.
Ja interesuję się tematem badań doświadczalnych z zakresu biologii i wiem, że jest kilka albo nawet kilkadziesiąt podmiotów mających zaplecze i pieniądze, żeby to skutecznie zbadać. Za numer 1 uznałbym obecnie Gilead Science z USA. Mają niesamowite osiągnięcia, np w przypadku koronawirusa. To właśnie ta firma stworzyła GS-411. Ale mamy niewiele przypadków w raptem jednym kraju, to za mało, żeby uruchomić duże fundusze.

Zastanawia mnie to zboże techniczne z Ukrainy. Pasowałoby to do ograniczenia przypadków tylko do terenu Polski. Wyobrażam sobie np zakazane przez wszelkie konwencje ruskie gazy bojowe opadające na pola a potem to zboże jadące do Polski. Nie prowadzi się badań żywności pod kątem zawartości chemii bojowej. Ukraina eksportuje zboże na cały świat, ale może tylko partia idąca do Polski była zanieczyszczona. A potem trafiła do marketowej karmy która w składzie ma: zboża, produkty pochodzenia mięsnego o ekstrakcie ogólnym 78% mięsa w mięsie, itd...

e3we4000000000000000000
Najlepiej ogarniam tematy: Behawiorystyka(kot-kot + kot-ludź), FIP(leczenie + lekarstwa), Transfuzje(oznaczanie grupy krwi + banki krwi), grafika komputerowa, strony internetowe, html, css, php, bazy danych, meble ogrodowe xD

Krzesimir

Od: Czw maja 25, 2023 4:02

Post » Śro cze 21, 2023 6:39 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Krzesimir pisze:Dziwi mnie tylko, że chodzi tylko o Polskę. To by wykluczało zakażenie od dziko żyjących ptaków. Jaki czynnik jest w Polsce, ale nie ma go poza administracyjną granicą państwa? (ciach) Ale mamy niewiele przypadków w raptem jednym kraju, to za mało, żeby uruchomić duże fundusze.

Nie tylko. Facebook donosi o conajmniej jednym przypadku z Finlandii.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Śro cze 21, 2023 6:43 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Krzesimir pisze:Zastanawia mnie to zboże techniczne z Ukrainy. Pasowałoby to do ograniczenia przypadków tylko do terenu Polski. Wyobrażam sobie np zakazane przez wszelkie konwencje ruskie gazy bojowe opadające na pola a potem to zboże jadące do Polski. Nie prowadzi się badań żywności pod kątem zawartości chemii bojowej. Ukraina eksportuje zboże na cały świat, ale może tylko partia idąca do Polski była zanieczyszczona. A potem trafiła do marketowej karmy która w składzie ma: zboża, produkty pochodzenia mięsnego o ekstrakcie ogólnym 78% mięsa w mięsie, itd...

Ale niektóre z kotów jadły BARF i bezzbożowe karmy. Jakby to było takie proste, to myślę, że już by dostrzeżono związek.

ziuku

Od: Nie wrz 11, 2022 11:31

Post » Śro cze 21, 2023 7:02 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Z Ukrainy mamy teraz nie tylko zboże, ale wiele innych produktów, m.in. ogromne ilości drobiu. I wcale nie potrzeba gazów bojowych, bo kontrola jakości i bezpieczeństwa praktycznie tam nie istnieje (dlatego korporacje tak chętnie lokują tam swoje uprawy i hodowle). I nikt tak naprawdę nie wie, co się znajduje w tym mięsie czy ziarnie. Przykładowy artykuł z roku 2018:
https://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/ ... 14063.html
Etiam si omnes, ego non.

ropucha

Od: Pt mar 15, 2013 23:54

Post » Śro cze 21, 2023 7:17 Re: Komunikat Specvet - ważne!

ziuku pisze:Ale niektóre z kotów jadły BARF i bezzbożowe karmy. Jakby to było takie proste, to myślę, że już by dostrzeżono związek.

Dlatego myślę że najważniejsze będą wyniki sekcyjne i toksykologia. Dopiero po znalezieniu przyczyny tego co się dzieje - szukanie jej źródła.
Tym bardziej że jeśli to patogen - to nie wiedząc jaki, nie wiemy jaki ma czas inkubacji choćby mniej więcej. Równie dobrze teraz moga wyłazić efekty zjedzenia czegoś zainfekowanego miesiąc wcześniej. Nie wiemy też jak się dostaje do organizmu.
Jeśli to jakaś toksyna lub trucizna - nie wiedząc jaka - też nie wiemy w czym szukać. Czy bardziej w lekach/suplementach czy mięsie czy gotowych karmach.
A może to coś przenoszone przez owady?
Póki nie ma nawet podejrzenia co to może być - dane trzeba zbierać, ale trudno będzie z nich coś wywnioskować. Chyba że się okaże że każdy z chorych kotów np. został odrobaczony konkretną substancja czynną 2-3 tygodnie wcześniej. Tyle że to nadal nie da wyjaśnienia czemu to otworzyło wrota. Chyba że to będzie ten sam lek i okaże się że jest felerny.

Nie udaje mi się znaleźć informacji czy poza tymi kotami z Torunia gdzie z 11 już umarło 9 (masakra niewyobrażalna :() - w innych domach w których zachorowały koty - chorowały tylko pojedyncze czy też po kilka? Trafiliście gdzies na taką informację?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro cze 21, 2023 7:25 Re: Komunikat Specvet - ważne!

jest ten przypadek z Kozienic, który linkowałam w którymś z poprzednim postów, tam 6 zachorowało. Podejrzewano kalici i z badań wyszło toxo. Nie wiem, czy to ta sama choroba, ale opiekunka na fejsie mówiła, że podobnie wyglądało.

ziuku

Od: Nie wrz 11, 2022 11:31

Post » Śro cze 21, 2023 7:35 Re: Komunikat Specvet - ważne!

ziuku pisze:jest ten przypadek z Kozienic, który linkowałam w którymś z poprzednim postów, tam 6 zachorowało. Podejrzewano kalici i z badań wyszło toxo. Nie wiem, czy to ta sama choroba, ale opiekunka na fejsie mówiła, że podobnie wyglądało.

To ten.
https://zrzutka.pl/h38tns?fbclid=IwAR2- ... TV8Q_Ae5VA
Tam nic nie ma o objawach neurologicznych.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro cze 21, 2023 8:19 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Mam informacje od znajomej wetki specjalizującej się w okulistyce. Mówi, że takie przypadki zdarzają się od kwartału i jest ich coraz więcej. Koty, które do nich trafiały miały zmiany w oczach widoczne w trakcie badania. Nikt nie wie co to jest. Ona przypuszcza (tak jak ja), że to zmutowany covid.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Śro cze 21, 2023 8:29 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Falka pisze:Mam informacje od znajomej wetki specjalizującej się w okulistyce. Mówi, że takie przypadki zdarzają się od kwartału i jest ich coraz więcej. Koty, które do nich trafiały miały zmiany w oczach widoczne w trakcie badania. Nikt nie wie co to jest. Ona przypuszcza (tak jak ja), że to zmutowany covid.

A toxoplazmoza? Też zmiany w oczach powoduje. Dopóki wszyscy ograniczą się do przypuszczeń zamiast ewidencji przypadków, badań i sekcji, pozostaniemy w niewiedzy.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro cze 21, 2023 8:35 Re: Komunikat Specvet - ważne!

mziel52 pisze:
Falka pisze:Mam informacje od znajomej wetki specjalizującej się w okulistyce. Mówi, że takie przypadki zdarzają się od kwartału i jest ich coraz więcej. Koty, które do nich trafiały miały zmiany w oczach widoczne w trakcie badania. Nikt nie wie co to jest. Ona przypuszcza (tak jak ja), że to zmutowany covid.

A toxoplazmoza? Też zmiany w oczach powoduje. Dopóki wszyscy ograniczą się do przypuszczeń zamiast ewidencji przypadków, badań i sekcji, pozostaniemy w niewiedzy.

W przypadku kotów ze zbiórki wyszła ostra neurologiczna toksoplazmoza, przy czym były objawowo leczone w tym kierunku i nic nie pomoglo
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro cze 21, 2023 8:59 Re: Komunikat Specvet - ważne!

mziel52 pisze:

Wszyscy badają i ewidencjonują ale na razie nie wiadomo co to jest.
W badaniach wyszła toksoplazmoza. Trudno jednak przyjąć, że w domu umiera kilka kotów na toksoplazmozę jednocześnie. Dużo łatwiej zrozumieć takie zdarzenie, gdy odpowiada za nie wirus. A jak wiadomo covid potrafi mieć przebieg piorunujący.
Ostatnio edytowano Śro cze 21, 2023 9:02 przez Falka, łącznie edytowano 2 razy

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Śro cze 21, 2023 9:42 Re: Komunikat Specvet - ważne!

Krąży też informacja, że to mogą być opryski na komary. Nie mam pojęcia czy w całym kraju stosowany jest ten sam preparat? Tylko to musiałby być chyba inny preparat niż w poprzednich latach, a to byłoby proste do stwierdzenia.

Czy ktoś ma link do tej informacji o przypadku z Finlandii?
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Śro cze 21, 2023 10:33 Re: Komunikat Specvet - ważne!

ropucha pisze:Z Ukrainy mamy teraz nie tylko zboże, ale wiele innych produktów, m.in. ogromne ilości drobiu. I wcale nie potrzeba gazów bojowych, bo kontrola jakości i bezpieczeństwa praktycznie tam nie istnieje (dlatego korporacje tak chętnie lokują tam swoje uprawy i hodowle). I nikt tak naprawdę nie wie, co się znajduje w tym mięsie czy ziarnie. Przykładowy artykuł z roku 2018:
https://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/ ... 14063.html

Ja się bardzo obawiam tego zalewu drobiu, jaj, itp. Tam nie obowiązują żadne normy.

Oddzwonił do mnie wet. W Łodzi ponoć żadna lecznica nie potwierdziła takiego przypadku jak opisane. Sprawa jest badana, ale znalezienie przyczyny wg niego nie będzie łatwe.
Zalecenia - nie wpadać w panikę, nie wypuszczać kotów, nie podawać surowego drobiu. Gotowany można.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

[poprzednia][następna]