Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 07, 2020 23:02 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Klakier, wydaje mi się, ze ktoś pisał, że w Gdańsku jest ktoś z suwaczkiem, kto odsikuje kota. Chyba najlepiej byłoby skontaktować sie z kimś takim, kto ma duże doswiadczenie, żeby poćwiczył z Tobą w domu. Myślę, ze ktoś taki może mieć znacznie większe doświadczenie niż weterynarz w takich czynnościach
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Sob mar 07, 2020 23:05 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Miałam nadzieję je "spiknąć" (przez wspólną znajomą) ale niestety J. ma w tej chwili kociaki z FIPem więc nie bardzo da radę :(
Edit: za to znalazłam filmik jopop o załatwianiu Uterusa - https://www.youtube.com/watch?v=E4MAYdKvK8Y
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie mar 08, 2020 6:52 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Na tych filmikach te kotki są takie grzeczne. Ja zanim wyczuję pęcherz to Klakuś już zaczyna denerwować się a późnie wyrywa, rzuca się.
https://zrzutka.pl/fm6f8r
Pomóż Klakusiowi wrócić do zdrowia

klakier12

Od: Wto lut 18, 2020 13:43

Post » Nie mar 08, 2020 6:55 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Alienor pisze:A jak odsikujesz? na stojąco, na leżąco, w przykucu (mowa a pozycji kota). Ciśniesz czy stymulujesz cewke moczową? Pamiętaj że dobrze najpierw sprawdzić czy w odbycie nic nie ma.
Edit: i jeszcze skopiowany post isiai - "W sprawie rehabilitacji skontaktuj się z czarno-czarni z tego wątku: viewtopic.php?f=1&t=179247&start=240.
To jest doświadczona rehabilitantka, organizuje turnusy rehabilitacyjne i ma bardzo dobre efekty swojej pracy. Jej zabiegi pomagają nie tylko na motorykę ale też wypróżnianie zwierząt,
Na FB wejdź na Banda Trojga- ta poczytasz o Dagmarze.
Głowa do góry, dasz radę i Kicia też, koty szybko przystosowują się do codziennych zabiegów higienicznych a Ty też się tego nauczysz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia!"

Doktor pokazywała mi na leżąco . Dwie dłonie wsuwać mìędzy biodra , palcami wyczuć pęcherz i ruchami palców falistymi uciskać.
Na ten wątek nie mogę wejść jak kopiuje link. Pisze, że niebodnaleziono

klakier12

Post » Nie mar 08, 2020 8:45 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Ja to robię tak jak jopop.
Kotna stojąco, pupą nad pojemnikiem, główka do mnie, prawa ręka od góry przytrzymuje, lewa od dołu masuje/wyciska pęcherz w kierunku ogonka.
Dobrze jest najpierw kilka sekund pomasować i dopiero cisnąć
Moje koty z reguły załatwiają się o jednakowych porach, czyli 2-3 razy dziennie w okolicach posiłku.
Warto wysikiwać zawsze o tej samej porze.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie mar 08, 2020 8:48 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Klakier12, chciałabyś, by ktoś z Trójmiasta na żywo w domu pomógł Ci z nauką odsikiwania? Jeśli tak, to polecam kontakt z grupą opiekunów suwaczków na FB. Grupę założyła fizjoterapeutka, wspomniana już wyżej Dagmara z Bandy Trojga (forumowa czarno-czarni). Tam na pewno poznasz opiekunów suwaków ze swoich okolic.

A średnio udanymi próbami nie zniechęcaj się. Nie wiem czy każdy, ale ja też się namęczyłam i napanikowałam na początku. Dobra forumowa dusza przyjechała do mnie i poduczyła mnie na żywo, bo w gabinecie wet to wszystko inaczej jednak się odbywa. A, i skorzystałam z pomocy fundacji, która miała pod opieką pieluchowce - tam też jeździłam odsikiwać treningowo. A po jakimś czasie zajmuje to tyle, co wstawienie wody na herbatę. Głowa do góry!

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Nie mar 08, 2020 9:17 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

megan72 pisze:Klakier12, chciałabyś, by ktoś z Trójmiasta na żywo w domu pomógł Ci z nauką odsikiwania? Jeśli tak, to polecam kontakt z grupą opiekunów suwaczków na FB. Grupę założyła fizjoterapeutka, wspomniana już wyżej Dagmara z Bandy Trojga (forumowa czarno-czarni). Tam na pewno poznasz opiekunów suwaków ze swoich okolic.

A średnio udanymi próbami nie zniechęcaj się. Nie wiem czy każdy, ale ja też się namęczyłam i napanikowałam na początku. Dobra forumowa dusza przyjechała do mnie i poduczyła mnie na żywo, bo w gabinecie wet to wszystko inaczej jednak się odbywa. A, i skorzystałam z pomocy fundacji, która miała pod opieką pieluchowce - tam też jeździłam odsikiwać treningowo. A po jakimś czasie zajmuje to tyle, co wstawienie wody na herbatę. Głowa do góry!

Dziś było tak: masowałam, kiedy chciałam mocniej nacisnąć to wyrwal się i uciekł. Poszłam do pokoju i za chwilę wróiłam to zakopywał na podłodze siku. Przed chwilą spròbowałam jeszcze raz , nawet grzecznie leżał ale na boku i udało mi się parę kropel wycisnąć. Ja chyba coś źle robię. Mam nadzieję Że jemu jakieś krzywdy nie robie. Jak mocno można naciskać? Na Fb napisałam .

klakier12

Post » Nie mar 08, 2020 9:27 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Naciskać można mocno, byle w przesuwając palce w dobrym kierunku - w kierunku pupy, tak, by mocz nie cofał się do nerek. A umiesz już wyczuć pęcherz? Ja z tym miałam największy problem: by śmiało pogmerać palcami i znaleźć to, co trzeba.

A duże siku zrobił? Może już niewiele zostało, i dlatego nie mogłaś wycisnąc więcej. Jak często Klakier sikał wcześniej? Ile razy dziennie? Warto byłoby trzymać się z grubsza tych godzin, w jakich załatwiał się wcześniej.

megan72

Post » Nie mar 08, 2020 9:36 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

megan72 pisze:Naciskać można mocno, byle w przesuwając palce w dobrym kierunku - w kierunku pupy, tak, by mocz nie cofał się do nerek. A umiesz już wyczuć pęcherz? Ja z tym miałam największy problem: by śmiało pogmerać palcami i znaleźć to, co trzeba.

A duże siku zrobił? Może już niewiele zostało, i dlatego nie mogłaś wycisnąc więcej. Jak często Klakier sikał wcześniej? Ile razy dziennie? Warto byłoby trzymać się z grubsza tych godzin, w jakich załatwiał się wcześniej.

Na podłodze nawet trochę było , jak drugi raz masowałam to parę kropel wyleciało. Dziś już lepiej wyczułam pęcherz jak leżał na boku. Będę starać się robić o stałych godzinach ale najpierw muszę nauczyć się.

klakier12

Post » Nie mar 08, 2020 10:16 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Naprawdę spróbuj na stojąco. Od dołu szukasz takiej cytrynki w środku. Tam w tym miejscu są tylko jelita, które ustępują pod palcami, nie ma możliwości zrobić krzywdy uciskając palcami.
Skoro kot samodzielnie zrobił siku po masowaniu, to skupiłabym sie na robieniu tego 3 razy na dobę o jednakowych porach, w okolicach posiłków. Po jedzeniu zwykle bardziej się chce siku niż przed.
I myślę, że to bardzo dobry znak, że sam się zsikał.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie mar 08, 2020 10:33 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Kazia pisze:Naprawdę spróbuj na stojąco. Od dołu szukasz takiej cytrynki w środku. Tam w tym miejscu są tylko jelita, które ustępują pod palcami, nie ma możliwości zrobić krzywdy uciskając palcami.
Skoro kot samodzielnie zrobił siku po masowaniu, to skupiłabym sie na robieniu tego 3 razy na dobę o jednakowych porach, w okolicach posiłków. Po jedzeniu zwykle bardziej się chce siku niż przed.
I myślę, że to bardzo dobry znak, że sam się zsikał.

Właśnie zrobił kupę do kuwety sam bez mojej pomocy i myjąc się posiusiał się. Spróbuję po południu na stojąco. Jeszcze czeka mnie dziś zastrzyk z nivalinu.Już stresuje się

klakier12

Post » Nie mar 08, 2020 10:41 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Nie stresuj się (łatwo mówić)!
Po południu możesz zacząć od stymulacji cewki wilgotnym wacikiem, może sam zrobi. A potem tylko sprawdzić, czy się odpompował do końca.
Też myślę, że to bardzo dobry znak, że sam sika.

I na pewno warto popróbować, jak Tobie i kotu łatwiej to odsikiwanie przeprowadzić. Jednej, jedynie dobrej metody nie ma. U jednych lepiej na leżąco, u innych na stojąco.

megan72

Post » Nie mar 08, 2020 10:42 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

megan72 pisze:Nie stresuj się (łatwo mówić)!
Po południu możesz zacząć od stymulacji cewki wilgotnym wacikiem, może sam zrobi. A potem tylko sprawdzić, czy się odpompował do końca.
Też myślę, że to bardzo dobry znak, że sam sika.

I na pewno warto popróbować, jak Tobie i kotu łatwiej to odsikiwanie przeprowadzić. Jednej, jedynie dobrej metody nie ma. U jednych lepiej na leżąco, u innych na stojąco.

A jak poznam , że ma pusty pęcherz?

klakier12

Post » Nie mar 08, 2020 10:45 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

Jest mały i miękki. Jak jest pełny - ma wielkość limonki/cytryny. Po odsikaniu to taka miękka mała śliweczka/większa czereśnia.

megan72

Post » Nie mar 08, 2020 10:45 Re: Kot po urazie kręgosłupa nie sika-do uspienia.Pomocy !!!

megan72 pisze:Jest mały i miękki. Jak jest pełny - ma wielkość limonki/cytryny. Po odsikaniu to taka miękka mała śliweczka/większa czereśnia.

Ok. Dzięki . Będę sprawdzać

klakier12

[poprzednia][następna]