» Sob wrz 03, 2016 22:17
Re: Poszukiwany prawnik.PROBLEMY z sąsiadami z powodu SIATKI
Tak na szybko
Uprzejmie informuję, iż profesjonalna firma zainstalowała na moim balkonie siatkę, która nie narusza konstrukcji budynku ,czy elewacji, nie psuje architektury, dlatego mam prawo korzystać z balkonu wedle uznania. Potwierdza to wyrok z dnia 17 marca 2009 - Sąd Apelacyjny w Gdańsku (sygn. akt: I ACa 149/09) - "współwłaściciel ma prawo korzystać z rzeczy wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem, o tym, czy rzeczywiście tak jest zawsze decydują okoliczności sprawy, zatem w ocenie Sądu montaż rolet antywłamaniowych, krat, urządzeń antywłamaniowych, anten satelitarnych nie prowadzą do zmiany przeznaczenia elewacji. Z taką zmianą mielibyśmy do czynienia, gdyby reklama i inne urządzenia uniemożliwiały korzystanie z okien w budynku i naruszały konstrukcję nośną ściany." Nadmienię również, że siatka nie jest konstrukcją, lecz elementem łatwo demontowalnym i nie wymaga pozwolenia na budowę- jest urządzeniem, nie instalacją.
Montaż siatki nie był działaniem wbrew art. 5 Kodeksu Cywilnego, ponieważ budynek nie jest zabytkowy. Ponadto prawo budowlane nakazuje utrzymywać nieruchomość w należytym stanie technicznym i estetycznym, nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości użytkowych i sprawności technicznej,dlatego siatka chroni przed odchodami ptaków i przed dewastacją elewacji. Założenie siatki można więc porównać do małych montaży takich jak: wkręcenie haków pod sznurki służące do suszenia prania,kwietnik lub pod hamak.
Oprócz ochrony przed ptakami zabezpiecza ona przed wypadnięciem moich zwierząt i śmiercią pod kołami samochodu,co również mogłoby spowodować wypadek. Zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt mam obowiązek dbać o ich bezpieczeństwo. Warunkiem adopcji kota również było zabezpieczenie niebezpiecznych miejsc,co także uczyniłam (umowa do wglądu).
W związku z pomówieniami X o tym,iż w domu jest niewyobrażalna ilość zaniedbanych zwierząt, dołączam 2 kontrole Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Rudzie Śl., które potwierdzają odpowiednią opiekę nad psem, 4 kotami, królikiem i świnką. Drugim oszczerstwem ze strony tej Pani jest to, że na klatce śmierdzi, a także u niej w domu ze względu na moje 4 koty, przez co nie może wywiesić nawet prania. Udokumentowałam w postaci dołączonego zdjęcia, iż jest to nieprawda. Oczywiście udostępnię mieszkanie w celu ponownego sprawdzenia,a także można podejść pod balkon. Dołączam podpisy sąsiadów,którym nie przeszkadza urządzenie. Jedno mieszkanie jest niezamieszkałe, natomiast lokatorzy z 4 mieszkań pozostają w zażyłości z ową Panią.
Jeśli nadal będą pojawiały się oszerstwa i pomówienia ze strony tej Pani,to wniosę akt oskarżenia w kwestii zniesławienia ( Art. 212 Kodeksu karnego), Uporczywego nękania (Art.190 a.)za które grozi kara grzywny lub ograniczenia wolności,albo złożę pozew w sądzie cywilnym, domagając się, z racji pomówienia - o ochronę dóbr osobistych,a także powiadomię media o szkalowaniu i szykanowaniu mnie z powodu dbania o bezpieczeństwo zwierząt, dlatego proszę o informację, jeśli nadal będzie odwiedzała Państwa
Siatki w oknach,czy na balkonie coraz częściej pojawiają się. Żadne inne spółdzielnie nie robią żadnych problemów. W związku z powyższym, uprzejmie informuję, iż siatka na balkonie jest niezbędna i na nim pozostanie.
Z poważaniem
Ostatnio edytowano Sob wrz 03, 2016 22:42 przez
justyna8585, łącznie edytowano 3 razy