Burasek po roku spokoju znów u weta :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 23, 2013 9:00 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o pomoc.

kaja555 pisze:Jeżeli to ten sam wet, który od 6 lat sterylizuje i leczy nasze tyskie koty to mogę potwierdzić że jest bardzo dobry, nie jednego kota wyciągnął nam z fatalnego stanu, kilka miało nie żyć a żyje i ma swoje nowe domy.
Co do cen, to można się z tą lecznicą dogadać, zawsze liczą koty bezdomne taniej i biorą pod uwagę całość leczenia i jego kosztowność.

To dokładnie ten sam :) i mam nadzieję że Burasek także dostanie tą szansę.

Wystarczyło poczekać na dalsze informacje które były zamieszczone później.
Wcześniejsze informacje były podane na szybko żeby mniej więcej ludzie na wątku wiedzieli co teraz z kotem jest i jakie bedzie miał badania. Bo jakbym nic nie napisała to by dopiero było.
Ostatnio edytowano Wto kwi 23, 2013 11:25 przez CatAngel, łącznie edytowano 2 razy

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Wto kwi 23, 2013 11:17 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o pomoc.

Dobra diagnoza i leczenie to podstawa. Jeżeli macie zaufanie do tego weta, a on wyciągnął już kilka kotów spisanych na straty to Burasek nie mógł trafić lepiej. Czekamy na dobre wiadomości i :ok: dla kotka.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto kwi 23, 2013 16:32 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o pomoc.

Hopsę na górę co by nie spało :)
Dopisałam wpłaty dzisiejsze :) za które ogromnie dziękujemy :)
Niestety pomoc finansowa nadal potrzebna :(

Później Marcin wypisze informacje jakie mamy od weta.

CatAngel

Post » Wto kwi 23, 2013 18:58 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

Witam mamy pierwsze wyniki Buraska. Ogólne samopoczucie w porównaniu do wczorajszego jest dużo lepsze kocur podniósł się po kroplówkach :) Więc tak:
morfologia wyszła troszeczkę inna od tej pierwszej robionej w poprzedniej lecznicy.
hematokryt i erytrocyty wyszły ok więc nie ma anemii
ciężar moczu jest na poziomie 1014
kreatynina we krwi 8,72 była 9,00
mocznik we krwi 468r
fosfor przekroczony jest dwa razy
kocur ma nie dobór wapnia
Nerki w obrazie usg wyglądają ok z jednym zastrzeżeniem ale nie zapamiętałem dopytam o to.
cholesterol na bardzo wysokim poziomie
Czekamy na wyniki potasu i wyniki badania moczu na obecność białka wiemy że białko jest ale w laboratorium określą dokładne wartości.
Wet wspominał o kompleksie imunologicznym, zapaleniu miedniczek nerkowych i śródmiąższowym zapaleniu nerek ale nie wiem już czy to na razie podejrzenie czy zostało to stwierdzone nie chcę nic pokręcić i źle przekazać informacji rozmowa przez telefon z kartką w ręce nie jest wygodna łatwo się pomylić dlatego poproszę o napisanie tego wszystkiego w mailu bo mogłem coś pokręcić :oops:
Wstępna diagnoza jest taka, że Burasek nie ma przewlekłej niewydolności nerek.
.Burasek zostaje w szpitaliku co najmniej do piątku jest CAŁY CZAS podłączony do kroplówki jest to kroplówka z 40% glukozą według weta tak należy wypłukać i pobudzić nerki do pracy jest zdecydowanym przeciwnikiem metody podawania 3 razy dziennie kroplówki i do tego furosemidu jak robi większość wetów.Wet zaleca zrobić test na fiv/felv i posiew moczu. Rokowania na poprawę jego stanu są w miarę dobre ale nie wiadomo w jakim stopniu uszkodzone są nerki tak że puki co wszytko jest mówione bardzo ostrożnie czekamy na resztę wyników i trzymamy kciuki.
Koszty na dzień dzisiejszy to 350zł,
dalsze badania:
posiew moczu - 70zł
test na felv/fiv - 100zł
plus kroplówki i koszt szpitaliku tyle wiemy na ten moment.
Ostatnio edytowano Wto kwi 23, 2013 19:50 przez CatAngel, łącznie edytowano 1 raz

CatAngel

Post » Wto kwi 23, 2013 19:06 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

trzymam kciuki za Buraska i za WAS - aby sił starczyło :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Wto kwi 23, 2013 19:27 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

chcialbym sie dowiedziec na jaki sposob weci diagnozuja przewlekla niewydolnosc nerek a jak ropoznaje sie stan ostry bo to zasadnicza roznica.

Koci Aniolku:) kciuki trzymam za Buraska bo mam pod opieka tez takiego dzikusa z masakrycznymi wynikami nerkowymi a zlapany na sterylke, tylko.. ehhh

Walczymy tez !

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Wto kwi 23, 2013 20:05 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

CatAngel pisze:Witam mamy pierwsze wyniki Buraska. Ogólne samopoczucie w porównaniu do wczorajszego jest dużo lepsze kocur podniósł się po kroplówkach :) Więc tak:
morfologia wyszła troszeczkę inna od tej pierwszej robionej w poprzedniej lecznicy.
hematokryt i erytrocyty wyszły ok więc nie ma anemii (...)

W wolnej chwili prosiłabym o przepisanie wyników morfologii.
Z tymi wszystkimi MCV, MCH, MCH i RDW.

CatAngel pisze:Nerki w obrazie usg wyglądają ok z jednym zastrzeżeniem ale nie zapamiętałem dopytam o to.

Dopytaj :ok:

CatAngel pisze:Czekamy na wyniki potasu i wyniki badania moczu na obecność białka wiemy że białko jest ale w laboratorium określą dokładne wartości.

Mam nadzieję, że oprócz białka zbadają tam też poziom kreatyniny...
CatAngel pisze:Burasek zostaje w szpitaliku co najmniej do piątku jest CAŁY CZAS podłączony do kroplówki jest to kroplówka z 40% glukozą według weta tak należy wypłukać i pobudzić nerki do pracy (...)

Naprawdę? Dobrze zrozumiałeś? Cały czas kot jest podłączony do kroplówki z 40% glukozą?
Czyli ile ml dziennie dostaje?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto kwi 23, 2013 20:23 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

To chyba dobre wieści,że nie jest to pnn, prawda? Kot jest śliczny, mam nadzieję, że wyjdzie z tego.Mocne kciuki :ok: :ok: :ok:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto kwi 23, 2013 20:31 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

Zaznaczam sobie, zaginam rożek.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Wto kwi 23, 2013 20:45 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

CatAngel pisze:Witam mamy pierwsze wyniki Buraska. Ogólne samopoczucie w porównaniu do wczorajszego jest dużo lepsze kocur podniósł się po kroplówkach :) Więc tak:
hematokryt i erytrocyty wyszły ok więc nie ma anemii
ciężar moczu jest na poziomie 1014
kreatynina we krwi 8,72 była 9,00
mocznik we krwi 468r
fosfor przekroczony jest dwa razy
kocur ma nie dobór wapnia
Nerki w obrazie usg wyglądają ok z jednym zastrzeżeniem ale nie zapamiętałem dopytam o to.
cholesterol na bardzo wysokim poziomie
Czekamy na wyniki potasu i wyniki badania moczu na obecność białka wiemy że białko jest ale w laboratorium określą dokładne wartości.
Wet wspominał o kompleksie imunologicznym, zapaleniu miedniczek nerkowych i śródmiąższowym zapaleniu nerek ale nie wiem już czy to na razie podejrzenie czy zostało to stwierdzone nie chcę nic pokręcić i źle przekazać informacji rozmowa przez telefon z kartką w ręce nie jest wygodna łatwo się pomylić dlatego poproszę o napisanie tego wszystkiego w mailu bo mogłem coś pokręcić :oops:
Wstępna diagnoza jest taka, że Burasek nie ma przewlekłej niewydolności nerek.
.Burasek zostaje w szpitaliku co najmniej do piątku jest CAŁY CZAS podłączony do kroplówki jest to kroplówka z 40% glukozą według weta tak należy wypłukać i pobudzić nerki do pracy jest zdecydowanym przeciwnikiem metody podawania 3 razy dziennie kroplówki i do tego furosemidu jak robi większość wetów.Wet zaleca zrobić test na fiv/felv i posiew moczu. Rokowania na poprawę jego stanu są w miarę dobre ale nie wiadomo w jakim stopniu uszkodzone są nerki tak że puki co wszytko jest mówione bardzo ostrożnie czekamy na resztę wyników i trzymamy kciuki.
Koszty na dzień dzisiejszy to 350zł,
dalsze badania:
posiew moczu - 70zł
test na felv/fiv - 100zł
plus kroplówki i koszt szpitaliku tyle wiemy na ten moment.

Kochani wspaniale, że chcą podejść kompleksowo,
ale rzeczywiście widzę rozbieżność cenową, kroją strasznie jak na bezdomnego kota :(
za taki test w lecznicy w Olsztynie zapłaciłam 60 zł
http://www.vetexpert.pl/prod_kot_fivab_felvag.html
Martwię się co dalej, czy znajdzie się kasa

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Wto kwi 23, 2013 21:33 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

To dobrze, że już jest troszkę lepiej i nadzieja na poprawę gdzieś się tli. Dopytajcie o konkrety i dajcie znać co z Buraskiem.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Wto kwi 23, 2013 22:23 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

ab. pisze:To dobrze, że już jest troszkę lepiej i nadzieja na poprawę gdzieś się tli. Dopytajcie o konkrety i dajcie znać co z Buraskiem.

Wszystko będzie wypisane jak tylko dostanę pełne info :)
A u Buraska ok :) chce młody uciec z klatki :) także widać że ma się lepiej. Oby tak zostało :)

CatAngel

Post » Wto kwi 23, 2013 23:35 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

A tak poza tym zapomniałam o najważniejszym :)

Na dzień dzisiejszy chcielibysmy podziękować darczyńcom :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: dzięki którym możemy opłacić już rachunek 350zł z zebranych 370zł do dzisiejszego dnia. + 120 z ogł i rękodzieł
Że Burasek może posiedzieć te kilka dni i mieć badania robione na spokojnie.

Trudno jak sie nie uda uzbierać reszty najwyżej rozłożymy sobie na raty i spłacimy. Nie pierwszy i nie ostatni raz się zadłużymy choć będzie jeszcze ciężej jakos damy radę. Bardzo się ciesze że u tego weta jest Buras i coś już mniej więcej wiadomo. Bo jakby był u tych co wcześniej to nie miałabym już co ratować. Tani wet nie oznacza zawsze dobry o czym juz nie raz sie przekonałam.

Oczywiście info nadal będzie pisane. Także nie ma sie co martwić.

Mam nadzieję że Buras wyjdzie w sobotę ze szpitalika :) no i wtedy też wkleję rachunek za jego leczenie, oraz badania itp

CatAngel

Post » Śro kwi 24, 2013 9:27 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

Dostałam telefon że Burasek ma białaczkę :cry: :cry: :cry: :cry: :crying: :crying: :crying: :crying: :crying:
Teraz to ja juz nie wiem co mam robić. Weterynarz powiedział że trzeba się poważnie zastanowić.
Myślałam że z tym świństwem nie będe mieć do czynienia :(

Wybaczcie ale ja wysiadłam.

CatAngel

Post » Śro kwi 24, 2013 9:30 Re: Burasek z chorymi nerkami prosi o wsparcie finansowe :(

No, nie :cry: Mnie też wbiło w fotel....
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

[poprzednia][następna]