TYMCZASY U JOPOP III

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 05, 2009 21:09

Dziewczyny, w Warszawie jest Was więcej,wspólnie dacie radę.
Nasuwaja mi się takie uwagi- pomysly.
Adopcje wirtualne: u nas, dla kotow pani Hanki z Jurczyc k.Kątów Wrocławskich - adopcja to 30 zł za kotka. Jeśli kotek jest leczony, wirtualny rodzic jeśli może wspomóc - wpłaca, jeśli nie, nikt od niego nie wymaga. Kwota 30 zł jest umowna. Jednego kotka sponsorują np. 2 osoby po 15 zł, bo tyle mogą. Gdyby ktoś wplacał 5 zł, też byłybyśmy wdzięczne. Z tych pieniedzy jest kupowane mięso dla wszystkich 80 kotów, a nie tych kilku.

Promocja forum - Bydgoszczy udalo sie w trakcie chyba targów Zoobotanika zorganizować loterię fantową.Czemu nie w Warszawie. Jest więcej wystaw kotów rasowych - pogadać z klubami. Może festyny osiedlowe - loterie. Wielu jest kociarzy w różnych miejscach.

Festyny i imprezy szkolne - porozmawiać z nauczycielami - są tez na forum. Ja z Pako działamy w szkole. Koci Bal w październiku ( juz 3), spowodował większą falę akcji charytatywnych w naszej małej szkole na rzecz różnych potrzebujących i zwirzęcych i ludzkich. Zwrócić sie z prośba zwłaszcza do nauczycieli nauczania zintegrowanego ( klasy I-III podstawówka) , nauczycieli przyrody, nauczycieli przedszkoli - oni mają pomysly i sami cos zorganizują.
W moje szkole wygląda to tak, oczywiscie za zgodą i przychylnością Dyrekcji ( ma pieska)
wrzesień - październik - moje szkolne dzieciaki zbieraja drobne kwoty w szkole
październik - Koci Bal - scenariusz zabaw moje dzieci : atrakcje przynoszące zyski: np. kawiarenka pod Wąsami, kotoloteria fantowa, sklepik z maskotkami( przynoszą dzieci, ja część szyję), Koci czerwony krzyż - punkt zbiórki karmy, odzieży na poslanka, makulatury.
grudzień - kiermasz przedswiateczny w szkole - z Pako dziergamy np. aniołki i sprzedajemy rodzicom ( dziergac zaczynam w czasie wakacji, bo w roku szkolnym czas za szybko plynie)
luty - Dzień kota w szkole - szyje maskotki- osoba ktora przyjdzie z maskotka kocią lub zakupi ( chetnie kupuje gimnazjum - a ceny bardzo minimalne, ale zawsze)- nie jest pytany
kiermasz wielkanocny - sprzedajemy wydziergane kurki, ktore powinnyśmy robic w czasie ferii
czerwiec- festyn szkolny - szykujemy, szyjemy, dziergamy jakieś rzeczy na sprzedaż

Nieustanna zbiórka makulatury - w mojej małej szkole zbiera makulaturę ok. 20 osób - dzieci otrzymuja punkty z zachowania. Ja odwożę i rozdzielam. W ciągu roku szkolnego zbieramy okolo 2 ton = ok 350 - 400 zl , nie wliczajac makulatury do kuwet dla kotów Hanki. Przeszło połowę przeznaczamy na koci cel . gdyby u was zaprzyjaźnione szkoły zgodziły się zbierac i odwozić .

Pomoc ze strony jakiś fundacji - we Wroclawiu maleńka fundacja Kocie życie organizuje pomoc wrocławskim karmicielkom - zrzutka karmy w każdym miesiącu dla kotów jednej kolejnej karmicielki.

Na pewno latwiej tez wystepować pod skrzydlami jakiejś fundacji, bo nie wyobrażam sobie organizowanie kolejnej ( doba ma czas ograniczony, a sprawy organizacyjne go pożeraja)

U nas tych działań jest bardzo dużo, tylko na małą skalę, ale i tak przynoszą nam zadowolenie. Życzę więc więcej chętnych do pomocy - w gromadzie si ła napedowa i dobre pomysly, bo samemu to tylko ....
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Czw lut 05, 2009 22:28

smil pisze:
jopop pisze:(dla wyjaśnienia: FNSz nie ma statusu OPP)

To jak w takim razie możliwe jest skorzystanie z przekazania 1% na OPP? Czy coś się zmieniło w przepisach i beneficjent 1% nie musi mieć statusu OPP?

1% wędruje na konto "spokojnej przystani", a nie "Naszej Szkapy", ot i cała tajemnica
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

makrejsza

Od: Czw lis 22, 2007 20:41

Post » Czw lut 05, 2009 23:09

makrejsza pisze:
smil pisze:

To jak w takim razie możliwe jest skorzystanie z przekazania 1% na OPP? Czy coś się zmieniło w przepisach i beneficjent 1% nie musi mieć statusu OPP?

1% wędruje na konto "spokojnej przystani", a nie "Naszej Szkapy", ot i cała tajemnica

ok, dzięki za zwrócenie uwagi - "Nasza szkapa" zlała mi się w jedno ze "Spokojną przystanią".

Mam nadzieję, że potencjalni darczyńcy będą bardziej spostrzegawczy ode mnie :wink:
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Czw lut 05, 2009 23:53

skopiowalam i wkleje gdzie sie da :P
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt lut 06, 2009 8:49

jopop pisze:UWAGA! załatwiona sprawa 1%.

Jeśli ktoś chce wpłacić z przeznaczeniem na mnie, to
w druk PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37 proszę wpisać:
OPP: Fundacja Spokojna Przystań
KRS: 0000278704
NIP: 882-204-84-16
w pozycji "cel szczegółowy 1%" (PIT-36 - poz. 309, PIT-36L - poz. 109,
PIT-37 - poz. 128, PIT-38 - poz. 62, PIT-28 - poz. 133) wpisujemy "NA STERYLIZACJE KOTÓW BEZDOMNYCH"
Wpłaty bez tego dopiska pójdą na konto fundacji, więc też się przydadzą zwierzakom (głównie koniom), ale mojego długu nie zmniejszą :)

Bardzo proszę o rozpowszechnianie tej informacji!

(dla wyjaśnienia: FNSz nie ma statusu OPP)

No to grejt. Aktualizuję ogłoszenie i wieszam w robocie.
Obrazek

marta79

Od: Czw sty 17, 2008 12:27

Post » Pt lut 06, 2009 10:22

Thorkatt pisze:Nieustanna zbiórka makulatury

To jest dobry pomysł. U mnie w firmie marnują się co dzień niesłychane ilości papieru. Mogę odkładac, tylko nie mam pojęcia gdzie jest jakiś skup w okolicach Centrum bądź Woli. Mobilna nie jestem, niestety.

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

Post » Pt lut 06, 2009 10:53

makulatura tanieje :(
oraz inne surowce.
dramatycznie, zdaje się.

ale to tylko mała uwaga do listy całkiem sensownych pomysłów...

Uschi

Od: Śro kwi 12, 2006 16:17

Post » Pt lut 06, 2009 10:55

Ale i tak jakiś grosz przybędzie, a i drzewom to wyjdzie na dobre :wink: Ja się podejmuję zbierać, tylko muszę wyczaić jakiś skup w okolicy.

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

Post » Pt lut 06, 2009 12:14

Lemoniada, ja też mam tego trochę - okolice Dw. Zachodniego. Ja wiem, że surowce tanieją, ale zawsze coś. Transport się jakoś do skupu zorganizuje. Grosz do grosza... I ekologicznie będzie :lol:

Dam znać koleżance w szkole, może coś się uda.

Asiu, proszę, doprecyzuj, czy są jakieś specjalne życzenia co do sali i instrumentu... Zresztą, piszę pw.
Obrazek

marta79

Post » Pt lut 06, 2009 12:29

smil pisze:
makrejsza pisze:
smil pisze:

ok, dzięki za zwrócenie uwagi - "Nasza szkapa" zlała mi się w jedno ze "Spokojną przystanią".

Mam nadzieję, że potencjalni darczyńcy będą bardziej spostrzegawczy ode mnie :wink:

a ja nadal nie rozumiem, ale mam nadzieje, ze jak wpisze dane w PIT tak jak podala jopop, to dojdzie i bedzie wszystko ok.

siliana

Od: Śro lis 09, 2005 23:14

Post » Pt lut 06, 2009 12:34

siliana - nie martw się. Dojdzie. :wink:

Po prostu 1% podatku możemy wpłacać wyłącznie fundacjom, które dostały status OPP (organizacji pożytku publicznego). Wszystkie takie organizacje można znaleźć w necie, co roku też ministerstwo finansów bodajże publikuje ich listę.

"Nasz Szkapa", za pośrednictwem której można wpłacać Asi pieniądze i tym samym odliczyć sobie większą kwotę od dochodu (max. 6%), takiego statusu nie posiada. Stąd "Spokojna Przystań" - ta OPP ma.

Są dwa podmioty, które Asi "użyczają" kont.

Przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale myślę, że to są ważne sprawy. Każdemu się przyda.
Obrazek

marta79

Post » Pt lut 06, 2009 13:21

dziewczyny, dziękuję :)

M.in. za wyjaśnienie o co chodzi ze Spokojną Przystanią i Naszą Szkapą - tak, to są 2 zaprzyjaźnione fundacje, jedna (Nasza Szkapa) udziela mi konta na wpłaty bieżące (tam obowiązuje dopisek DLA JOPOP!), druga (Spokojna Przystań, mająca status OPP) - na 1%, z dopiskiem "NA STERYLIZACJE KOTÓW BEZDOMNYCH".

Zaraz to wrzucę do pierwszego posta.

Kochani - ruszyło głosowanie na kandydata miau na Krakvecie. Bardzo proszę o poparcie.
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=88071

Łapcio się narowi, już go suche w mordkę kłuje... no coż, będzie musiał sie przestawić ponownie... wczoraj zas...ał równo całą kuwetę :):):)
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Pt lut 06, 2009 13:28

W sprawie makulatury - u nas 1 kg to 15 gr. Niedawno odwiozlam 76 kg makulatury = 10,90 - nie poszlo na smietnik.
Złom metalowy - puszki po konserwach = 30 gr kg. Tylko trzeba pytać, czy przyjmuja. I nie wstydzić sie puszek aluminiowych ( piwo i inne napoje).

Widzialam też na allegro kartki - cegiełki, chyba po 5 zł- na kotki. Tylko nie wiem, jak to działa.
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Post » Pt lut 06, 2009 13:30

Thorkatt - dzięki za listę możliwości. Mam nadzieję, że uda się coś uruchomić z tego, choć przyznam szczerze, że ja nie bardzo mam czas na robienie CZEGOŚ jeszcze. Ale jest nas dużo, w kupie siła :) może się uda :) DZIĘKI!
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Pt lut 06, 2009 13:43

No wlaśnie. Pani Hanka też tego czasu nie ma.
Powdzenia
Obrazek Obrazek

Thorkatt

[poprzednia][następna]