Dziewczyny, w Warszawie jest Was więcej,wspólnie dacie radę.
Nasuwaja mi się takie uwagi- pomysly.
Adopcje wirtualne: u nas, dla kotow pani Hanki z Jurczyc k.Kątów Wrocławskich - adopcja to 30 zł za kotka. Jeśli kotek jest leczony, wirtualny rodzic jeśli może wspomóc - wpłaca, jeśli nie, nikt od niego nie wymaga. Kwota 30 zł jest umowna. Jednego kotka sponsorują np. 2 osoby po 15 zł, bo tyle mogą. Gdyby ktoś wplacał 5 zł, też byłybyśmy wdzięczne. Z tych pieniedzy jest kupowane mięso dla wszystkich 80 kotów, a nie tych kilku.
Promocja forum - Bydgoszczy udalo sie w trakcie chyba targów Zoobotanika zorganizować loterię fantową.Czemu nie w Warszawie. Jest więcej wystaw kotów rasowych - pogadać z klubami. Może festyny osiedlowe - loterie. Wielu jest kociarzy w różnych miejscach.
Festyny i imprezy szkolne - porozmawiać z nauczycielami - są tez na forum. Ja z Pako działamy w szkole. Koci Bal w październiku ( juz 3), spowodował większą falę akcji charytatywnych w naszej małej szkole na rzecz różnych potrzebujących i zwirzęcych i ludzkich. Zwrócić sie z prośba zwłaszcza do nauczycieli nauczania zintegrowanego ( klasy I-III podstawówka) , nauczycieli przyrody, nauczycieli przedszkoli - oni mają pomysly i sami cos zorganizują.
W moje szkole wygląda to tak, oczywiscie za zgodą i przychylnością Dyrekcji ( ma pieska)
wrzesień - październik - moje szkolne dzieciaki zbieraja drobne kwoty w szkole
październik - Koci Bal - scenariusz zabaw moje dzieci : atrakcje przynoszące zyski: np. kawiarenka pod Wąsami, kotoloteria fantowa, sklepik z maskotkami( przynoszą dzieci, ja część szyję), Koci czerwony krzyż - punkt zbiórki karmy, odzieży na poslanka, makulatury.
grudzień - kiermasz przedswiateczny w szkole - z Pako dziergamy np. aniołki i sprzedajemy rodzicom ( dziergac zaczynam w czasie wakacji, bo w roku szkolnym czas za szybko plynie)
luty - Dzień kota w szkole - szyje maskotki- osoba ktora przyjdzie z maskotka kocią lub zakupi ( chetnie kupuje gimnazjum - a ceny bardzo minimalne, ale zawsze)- nie jest pytany
kiermasz wielkanocny - sprzedajemy wydziergane kurki, ktore powinnyśmy robic w czasie ferii
czerwiec- festyn szkolny - szykujemy, szyjemy, dziergamy jakieś rzeczy na sprzedaż
Nieustanna zbiórka makulatury - w mojej małej szkole zbiera makulaturę ok. 20 osób - dzieci otrzymuja punkty z zachowania. Ja odwożę i rozdzielam. W ciągu roku szkolnego zbieramy okolo 2 ton = ok 350 - 400 zl , nie wliczajac makulatury do kuwet dla kotów Hanki. Przeszło połowę przeznaczamy na koci cel . gdyby u was zaprzyjaźnione szkoły zgodziły się zbierac i odwozić .
Pomoc ze strony jakiś fundacji - we Wroclawiu maleńka fundacja Kocie życie organizuje pomoc wrocławskim karmicielkom - zrzutka karmy w każdym miesiącu dla kotów jednej kolejnej karmicielki.
Na pewno latwiej tez wystepować pod skrzydlami jakiejś fundacji, bo nie wyobrażam sobie organizowanie kolejnej ( doba ma czas ograniczony, a sprawy organizacyjne go pożeraja)
U nas tych działań jest bardzo dużo, tylko na małą skalę, ale i tak przynoszą nam zadowolenie. Życzę więc więcej chętnych do pomocy - w gromadzie si ła napedowa i dobre pomysly, bo samemu to tylko ....