Moderator: Estraven
zapietanaguzik pisze:Wspaniała rada. Co to znaczy "znane źródła"? Jeśli to np. mięso, to nawet to ze "znanego źródła" może być felerne.
Szukam_kotki pisze:Blue pisze:megan72 - też mam nadzieję że przesadzasz, bo taki scenariusz również jest realny i wtedy to zupełnie leżymy.... I nawet o tym jeszcze nie wiemy.
Póki co - nadzieja w patogenie w mięsie surowym, do zidentyfikowania, namierzenia, wyeliminowania.
Cytat ze strony Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego z dziś:
https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Komunikat-III-GLW-w-sprawie-choroby-kotow/idn:2283Dostępne są wyniki kolejnych przebadanych próbek pobranych od kotów z Lublina oraz Poznania.
Do 26 czerwca do godz. 11:00 przebadano 11 próbek w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach z czego 9 dało wynik dodatni w kierunku grypy H5N1. Dodatnie próbki pochodzą z Poznania, Trójmiasta oraz Lublina. Trwają dalsze szczegółowe badania materiału genetycznego wirusów. Wstępne badania wykluczają pochodzenie wirusa grypy, który powodował w ostatnich tygodniach zachorowania u mew.
W dniu dzisiejszym odbyła się narada Sanitarno-Epizootyczna, na której omówiono plan dalszego postępowania.
Trwają prace nad ustaleniem protokołu monitorowania choroby u kotów w celu zbierania bardziej szczegółowych danych o jej przebiegu oraz występowaniu.
Na chwilę obecną nie udało się ustalić źródła zakażeń.
Dzięki za przeklejenie, bo strona się ciągle wiesza. Czyli potwierdzone. Swoją drogą, kurde, strasznie mi dziwnie z tym, że w sklepach powszechnie dostępne jest mięso z ptasia grypa... Może i się nie je surowizny, ale też nie dezynfekuje wszystkiego na około po każdej obróbce miesa...
To jak znam Polskę, wkrótce możemy się podziewać w sklepach wysypu karm z kurczakiem w ostrej promocji.Dostępne są wyniki kolejnych przebadanych próbek pobranych od kotów z Lublina oraz Poznania.
Do 26 czerwca do godz. 11:00 przebadano 11 próbek w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach z czego 9 dało wynik dodatni w kierunku grypy H5N1. Dodatnie próbki pochodzą z Poznania, Trójmiasta oraz Lublina. Trwają dalsze szczegółowe badania materiału genetycznego wirusów. Wstępne badania wykluczają pochodzenie wirusa grypy, który powodował w ostatnich tygodniach zachorowania u mew.
W dniu dzisiejszym odbyła się narada Sanitarno-Epizootyczna, na której omówiono plan dalszego postępowania.
Trwają prace nad ustaleniem protokołu monitorowania choroby u kotów w celu zbierania bardziej szczegółowych danych o jej przebiegu oraz występowaniu.
Blue pisze:megan72 - też mam nadzieję że przesadzasz, bo taki scenariusz również jest realny i wtedy to zupełnie leżymy.... I nawet o tym jeszcze nie wiemy.
Póki co - nadzieja w patogenie w mięsie surowym, do zidentyfikowania, namierzenia, wyeliminowania.
Cytat ze strony Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego z dziś:
https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Komunikat-III-GLW-w-sprawie-choroby-kotow/idn:2283Dostępne są wyniki kolejnych przebadanych próbek pobranych od kotów z Lublina oraz Poznania.
katarzyna1207 pisze:Jesoooo .... dodatnie próbki z Lublina ... zaraz zejdę na zawał ... Moje koty odkąd pamiętam, jadły surowe mięcho, przeważie drób ... Od 3 di nie dostają, jest czarna rozpacz i wycie ...Przedczoraj rano jeden z Bączków był bardzo niewyraźny, chował się w budkach, bardzo mrugał i nic nie chciał jeść. Innych objawów brak. Wczoraj było to samo ...Dzisiaj rano zameldował się i zażądał jedzenia, oprócz tego łazi i nosi swoją "narzeczoną" ... mam nadzieję, że to był chwilowy spadek kondycji i nic nam nie grozi ...
tabo10 pisze:katarzyna1207 pisze:Jesoooo .... dodatnie próbki z Lublina ... zaraz zejdę na zawał ... Moje koty odkąd pamiętam, jadły surowe mięcho, przeważie drób ... Od 3 di nie dostają, jest czarna rozpacz i wycie ...Przedczoraj rano jeden z Bączków był bardzo niewyraźny, chował się w budkach, bardzo mrugał i nic nie chciał jeść. Innych objawów brak. Wczoraj było to samo ...Dzisiaj rano zameldował się i zażądał jedzenia, oprócz tego łazi i nosi swoją "narzeczoną" ... mam nadzieję, że to był chwilowy spadek kondycji i nic nam nie grozi ...
wywal to mięso drobiowe,które ostatnio w mega ilości zamroziłaś . A jeśli jednak sama zjesz,uważaj na opakowaniai nie wpuszczaj kotów do kuchni obrabiając je ,a po przelej deski wrzątkiem ,a blaty i zlew dokładnie umyj.
Paranoi dostać można
tabo10 pisze:Żródła zakażenia nie podadzą, bo już mega łapówa za milczenie poszła pewnie. Poza tym KFC i podobne by zbankrutowały jak info pójdzie mocniej w eter. Teraz tylko internetowi wiedzą. Starsi ludzie nadal nie.
Tylko nie wiem czy tego skażonego mięsa, po taniości ,nie wyprzedadzą teraz firmom na karmy psie np.
megan72 pisze:tabo10 pisze:Żródła zakażenia nie podadzą, bo już mega łapówa za milczenie poszła pewnie. Poza tym KFC i podobne by zbankrutowały jak info pójdzie mocniej w eter. Teraz tylko internetowi wiedzą. Starsi ludzie nadal nie.
Tylko nie wiem czy tego skażonego mięsa, po taniości ,nie wyprzedadzą teraz firmom na karmy psie np.
tabo10, od razu w sobotę poprosiłam na grupie fb, by każdy, komu zachorował kot, w miarę możliwości zabezpieczył mięso do badań. Kilka osób ma, przynajmniej kilka przyznało się na grupie.
amcia pisze:Znaleziono wirusa... Ale nie wiemy, czy to był powód choroby i śmierci kotów? 9 próbek... a te dwie pozostałe? Koty od patrzenia zachorowały?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 261 gości