Po drugiej stronie siatki - schronisko łódź cz.II

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob sty 26, 2008 19:58

To ja jeszcze napiszę, że w szpitaliku kocim stanęła dziś obiecana przeze mnie półeczka na leki i środki czystości. Uprasza się każdego, kto ma kilkanaście wolnych złotych żeby idąc do schrony zakupił "coś" na półeczkę ( w podstawowe rzeczy ją wyposażyłam, z podkładkami pod papier i kartami leczenia i długopisami włącznie).
Mile widziane:
płyny do czyszczenia oczu
płyny do czyszczenia uszu
waciki
maści i krople do oczu
maści i krople do uszu
jakieś lepsze tabletki na odrobaczenia (drontal kot, cestal kot, aniprazol)
dobre pasty do odrobaczania maluchów (banminth - nie vetminth)

Cudownie byłoby uzbierać na półeczce preparaty, które są zbyt drogie, żeby schronisko mogło je zakupić, a bardzo pomogłyby w leczeniu kotów (fungiderm, stronghold, advocate, testy FelV/ Fiv/ chlamydia/ gardia, opatrunki pooperacyjne, frontline). Chciałabym wymyślić sposób na uzbieranie pieniążków na takie zakupy na półeczkę do szpitalika. Mózg mi paruje i kombinuję. Myślałam o uzbieraniu wspólnym różnych gadgetów i wystawieniu jeden dużej aukcji na bazarku, ewentualnie założeniu osobnego wątku, ale wątpię w jego powodzenie. No nic, razem na pewno coś wykombinujemy i półeczka będzie kociastym służyć tak jak powinna.
Ostatnio edytowano Sob sty 26, 2008 20:03 przez CoolCaty, łącznie edytowano 1 raz

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

Post » Sob sty 26, 2008 20:02

mokkunia pisze:No to może tajemnicę nam w końcu zdradzisz Inguś :)

wszyscy zapomnieli o "niespodziewanym gościu" , to przypomnę ;)

otóż odwiedził nas dziś w schronie nasz wielki darczyńca - JAGOHOLIC :love: :balony: (kto nie pamięta - dzięki Niemu koty schroniskowe miały pieniążki na przynajmniej 10 wyżerek pysznej wołowinki :) )
Krzysiek wymiział koty, pomagał przełożyć niesforną Zuzię do jej klateczki, bawił się z Kosmą, każdego kota zna z imienia i zapowiedział, że jeśli tylko czas pozwoli, to przyjedzie za tydzień :D

btw: Kosma trafił do klatki - po kastracji taki fajny, znów zrobił w piątek rozpierduchę w boksie. Pani Asia mówiła, że koty siedziały wczepione na siatce pod sufitem :roll: a domek nie dzwoni, nie pisze... :(
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Sob sty 26, 2008 20:06

nowe koty wrzucone.

Noo... takich gości to zawsze mile widzimy i zapraszamy :lol:

Przypominam, że mamy fundusze na koncie lekowym. Może część przeznaczyć na zakupy lekowe?
Fungiderm bardzo by się przydał, wiele kotów ma grzyba.
Podobnie świerzb - oridermyl wycofano, co w zamian?
Jakie konkretnie krople czy maści do oczu?

Idea bazarku jest oki - z mojej strony kilka książek mogę wrzucić na aukcję :)

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Sob sty 26, 2008 20:10

Mam cały praktycznie fungiderm oraz imaverol. Mogę oddać.
No a poza tym mam cykloferon, specjalnie ściagnięty z Ukrainy.
Czemu wycofano oridermyl???
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Sob sty 26, 2008 20:14

Dziewczynki, ja się zajmę ta akcją półeczkową jeśli będzie zainteresowanie. Jeśli ktoś chciałby oddać jakieś gadgety na aukcję, to może przywozić do mnie do lecznicy, a ja aukcję zrobię.
Asiu, czy zgodzisz się, żeby pieniążki ewentualnie uzbierane poszły na konto do Ciebie jako do funduszu lekowego? Jak uzbieramy na konkretny zakup, to ja będę kupować w hurtowni, a Ty mi pieniążki za to dawać, ok?

Pożądane preparaty:
preparaty do czyszczenia oczu i uszu plus waciki
gentamycyna - maść albo krople do oczu
atecortin - zawiesina do oczu i uszu
tobrex - krople do oczu
tobradex - krople do oczu
naclof - krople do oczu
erytromycyna - maść do oczu
floxal - krople do oczu
solcoseryl - żel do oczu
dexamethason - krople lub maść do oczu

oridermyl - maść do uszu
crotamiton - płyn
fungiderm - spray
clotrimazol - maść, płyn
odrobaczanie - cestal kot, drontal kot, aniprazol, banminth, anipracit
biegunka - tanina, metadiar, enteroferment

sekcja wypasów:
frontline spot on
stronghold
advocate
preparaty witaminowe
biogen,immunoglukan, scanomunne, lydium
calo pet
vita pet
testy diagnostyczne FelV/Fiv
opatrunki pooperacyjne
Ostatnio edytowano Sob sty 26, 2008 22:20 przez CoolCaty, łącznie edytowano 3 razy

CoolCaty

Post » Sob sty 26, 2008 20:15

normy unijne - słuchy o wycofaniu chodziły od kilku miesięcy.
Może jeszcze jest gdzieś do nabycia?

"oridermyl stracil rejestracje w calej UE gdyz jeden z jego skladnikow nie jest dopuszczony do podukcji. (chodzi o lindan)
Prace nad zmodyfkowaniem leku trwaja wiec miejmy nadzieje ze wkrotce sie pojawi jego odpowiednik.
W chwili obecnej hurtownie wyprzedaja lub wyprzedaly juz zapasy. "

Sis

Post » Sob sty 26, 2008 20:23

Jak dziewczyny są za, nie ma sprawy, mogę zbierac na konto lekowe.
Warto sprawdzić dostępność oridermylu w pierwszej kolejnosci.

Za tydzień jak będę w schronie, zostawię to co zostało z naszej podręcznej apteczki - gentamycyna, patyczki, waciki, atecortin i co tam jeszcze.

Sis

Post » Sob sty 26, 2008 20:50

Witam mam na zbyciu Frontline,ale w spraju :? nie wiem czy były przydatny,mogłabym jeszcze zakupić jakiś preparat w lecznicy,ale poproszę o dokladną nazwę ,tego co najbardziej potrzebne :? Czy mogła bym to dostarczyć osobiście w sobotę do schronu?? :oops:

olek73

Od: Śro sty 09, 2008 18:44

Post » Sob sty 26, 2008 22:08

olek73 pisze:Witam mam na zbyciu Frontline,ale w spraju :? nie wiem czy były przydatny,mogłabym jeszcze zakupić jakiś preparat w lecznicy,ale poproszę o dokladną nazwę ,tego co najbardziej potrzebne :? Czy mogła bym to dostarczyć osobiście w sobotę do schronu?? :oops:

Frontline w sprayu jak najmilej widziany :)
Jeśli dałabyś radę kupić np fungiderm (koszt około 25 zł), to byłoby bosko :)
No i oczywiście zapraszamy do kociarni łódzkiego schroniska w sobotę, między 10 a 14, na pewno któraś z nas tam będzie :)
olek73 - bardzo Ci dziękuję :lol:

CoolCaty

Post » Sob sty 26, 2008 22:10

casica pisze:Mam cały praktycznie fungiderm oraz imaverol. Mogę oddać.
No a poza tym mam cykloferon, specjalnie ściagnięty z Ukrainy.
Czemu wycofano oridermyl???

Kacha, pragnę Twoich leków jak źródlanej wody :twisted:
Jak będziecie z Łatusiem, to może podrzucicie?

CoolCaty

Post » Sob sty 26, 2008 22:44

Jasne, w poniedziałek się przecież widzimy
z Ignasiem :twisted:
z Łatusiem kilka dni później :)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Nie sty 27, 2008 14:24

Dzisiaj był dzień fajnych adopcji, może nie ilościowo, ale jakościowo :)
-Na początku przyszła synowa tej Pani, która wczoraj oddala burasię z powodu wyjazdu. Nie będę przytaczać słów, które mówiła na temat swojej teściowej i jej wczorajszego "popisu" :twisted: Dziewczyna koteńkę zabrała do siebie bardzo przepraszając.
-Do domku poszły obie ,maleńkie czarnulki z pierwszego boksu - na umowę adopcyjną. Byłam przy adopcji tej młodszej, ta przyniesiona w kartonie była adoptowana podczas mojej nieobecności.
-Ze szpitalika do domku poszli dwaj chłopcy z tego samego boksu: Barnaba i Krzysio. Barnaba poszedł do bardzo miłych ludzi, będzie mieszkał w mieszkaniu, nie będzie wychodził. Do towarzystwa będzie miał dwóch 10 letnich chłopców i Pani zapewniała mnie tuląc go, ze na pewno będzie mu dobrze. Zdecydowali się na Barnabę, ponieważ ma 5 lat i potrzebuje pomocy. Krzysio poszedł do niewychodzącego domu bez dzieci. Państwo stracili młodego kocurka, który umarł na zator rozgałęzienia aorty. Bardzo o niego walczyli, ale nie było szans. Krzysio będzie miał tam bardzo dobrze. Pan nawet sam obcinał mu pazurki, żeby pokazać że potrafi i umie opiekować się kotami. Nie przeraziło pana kulenie Krzysia, ani to, ze miał połamaną nóżkę i są zaniki w mięśniach. Powiedział, ze to dla niego nie istotnie i że nie bierze kota, żeby go podziwiać za urodę, tylko, żeby go kochać.
Ale fajnie :lol:

Moim największym i najwierniejszym pomocnikiem był dziś Kosma. Wypuściłam go z klatki, żeby sobie prze te kilka godzin pobiegał po kociarni. Kosma towarzyszył mi przy wszystkich zajęciach. Zrobił sobie przerwę, żeby natrzaskać psom i zeżreć ich twarożek i kurczaka, po czym rozwalił sie na dywaniku przy wejściu i był wielce zadowolony :)
Ostatnio edytowano Nie sty 27, 2008 14:41 przez CoolCaty, łącznie edytowano 1 raz

CoolCaty

Post » Nie sty 27, 2008 14:41

Ale super wiadomości. Aż łza się w oku zakręciła.

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Nie sty 27, 2008 14:56

Ja też się bardzo cieszę z takich wieści;)
Fajni ludzie, mam nadziejż, że koty będą szczęśliwe.
A opis Kosmy powalający.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Nie sty 27, 2008 16:25

już usunięte: Tamara, Barnaba, Salma.

Powodzenia, koty.. Fajne domki Wam się trafiły :)

Sis

[poprzednia][następna]